Grecii spera ca Alexis Tsipras le va reda demnitatea: "Suntem un popor foarte mandru, dar odata cu criza am fost umiliti"
"Recapatarea demnitatii" Greciei in fata creditorilor internationali care-i dicteaza politica de 4 ani a fost una dintre marile teme de campanie ale lui Alexis Tsipras, care a gasit un ecou puternic in randul populatiei coplesite de consecintele crizei.
"Grecia pune capat celor cinci ani de umilire si suferinte, pentru a inainta cu optimism, speranta, demnitate si hotarare intr-o Europa care se schimba", le spunea Tsipras, duminica seara, sustinatorilor sai dezlantuiti.
Primul sau gest in calitate de premier, luni, a fost sa depuna o jerba de trandafiri la memorialul rezistentei elene, un gest cu o incarcatura simbolica extrem de puternica. In apropiere de zidul executatilor, dedicat memoriei celor 200 de comunisti din rezistenta greaca asasinati de nazisti in 1944, multimea s-a inghesuit sa-l salute pe noul lider si sa-i ureze "putere si curaj".
Alegeri 2024
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
"Ieri, la fel ca azi, poporul grec rezista ingerintelor straine", declara Kostas Gavrilakis, un pensionar care locuieste in zona. "Ceea ce simt este sentimentul de umilire a oamenilor, nevoia de demnitate, de dreptate, de regasire a unei identitati. Nu poti umili oamenii atat timp. Pana la urma ei reactioneaza", a declarat pentru AFP Nikos Xydakis, un reprezentant al Syriza, in timpul campaniei "Nu suntem o colonie. Ne vom regasi libertatea si demnitatea!", declara luni, in fata zidului, Maria, in varsta de 46 de ani, care a venit la eveniment impreuna cu copiii.
Tsipras doreste intr-adevar sa se sprijine - pentru a usura datoria tarii - pe acest precedent istoric, care nu este deloc trivial in Germania, o tara transformata in "oaia neagra" in Grecia, din cauza lectiilor despre austeritate. In 1941, regimul nazist a impus Bancii centrale elene sa-i acorde un imprumut in valoare de 476 de milioane de marci ale Reichului, cu titlul de contributie la efortul de razboi. In cadrul Acordurilor de la Londra, in 1953, s-a decis ca acest "imprumut" sa nu fie rambursat, pentru a nu slabi Germania. Se punea problema, la vremea respectiva, sa nu se repete erorile Tratatului de la Versailles (1919), care a penalizat dur Germania si populatia sa dupa Primul Razboi Mondial, pregatind terenul pentru nazism. "De ce sa nu se acorde Greciei aceeasi clementa ca Germaniei?", exclama Maria.
Un inginer, Georges, in varsta de 59 de ani, care a adus un aparat de fotografiat cu el, a venit in mod specia pentru a-l vedea pe Alexis Tsipras. "Suntem un popor foarte mandru, dar odata cu criza am fost umiliti. Noul nostru premier ne va reda demnitatea si nu se va inclina in fata creditorilor", afirma el. "Daca omul nu mai are demnitate, nu mai are nimic!", afirma Eleni, in varsta de 41 de ani, de langa el. "Tot ceea ce cerem noi este sa straim ca niste cetateni europeni. Acum, cand te duci la un spital public in Grecia, ai impresia ca esti intr-o tara aflata in razboi. Rambursarea datoriei nu justifica supunerea poporului grec la atat de multe suferinte", adauga aceasta avocata, inclestandu-si pumnii.
Syriza (stanga radicala) a obtinut 149 din cele 300 de mandate in Parlament si este primul partid care ajunge la putere dupa ce a contestat in mod deschis politicile de austeritate promovate de catre Germania. Formatiunea s-a aliat cu un partid de dreapta, Grecii Independenti, dar care-i impartaseste pozitia.
Tsipras intentioneaza sa lupte, de asemenea, impotriva "crizei umanitare". in Grecia, 30% din populatie nu mai are asigurari sociale, iar 25% dintre locuitorii tarii sunt someri.
Comisarul european Moscovici exclude orice "ruptura" cu Grecia
Comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, francezul Pierre Moscovici, exclude orice "ruptura" intre Comisia Europeana (CE) si noile autoritati din Grecia, intr-un interviu acordat miercuri cotidianului Le Parisien/Aujourd'hui en France. "Comisia ajuta si vrea sa continue sa ajute Grecia. Nu se pune problema ca, din acest punct de vedere, sa existe o ruptura", subliniaza Moscovici.
"Programul de ajutorare a Greciei a fost prelungit cu doua luni. Este necesara o examinare. Vom vedea, impreuna cu Guvernul grec in ce conditii vom putea sa procedam la aceasta examinare, pornind de la ideea de a ramane in continuare alaturi de Grecia", afirma fostul ministru socialist al presedintelui François Hollande. Comisarul da totodata asigurari ca "CE si UE sunt dispuse la schimbari mai putin agresive decat in trecut, la forme de cooperare mai suple" cu Atena.
"Ceea ce vrem si unii si ceilalti este o Grecie care se redreseaza, care creeaza crestere (economica) si locuri de munca, care reduce inegalitatile, care sa poata sa faca fata problemei datoriei sale si care ramane in zona euro", a rezumat el.
Noul premier grec Alexis Tsipras, liderul partidului stangii radicale Syriza, victorios in alegerile legislative anticipate de duminica, reclama o restructurare a datoriei grecesti, care atinge 175% din PIB. Presedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, urmeaza sa efectueze joi o vizita la Atena, prima a unui reprezentant european dupa alegerile de duminica.
Guvernul Tsipras, deranjat de intentia UE de a impune noi sanctiuni Rusiei
Premierul grec Alexis Tsipras i s-a plans marti sefei diplomatiei Uniunii Europene Federica Mogherini ca Guvernul sau nu a fost consultat inainte ca UE sa anunte impunerea unor posibile noi sanctiuni Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, a anuntat Cabinetul acestuia. "Declaratia sefilor de stat si de guverne a UE publicata astazi (marti) a fost difuzata ocolind procedura normala vizand sa garanteze consensul statelor membre si fara consimtamantul Greciei", afirma intr-un comunicat Cabinetul lui Tsipras, instalat luni la conducerea Guvernului grec, dupa victoria pe care a obtinut-o luni in alegerile legislative anticipate.
Aceasta declaratie "nu are asentimentul Greciei", se arata in comunicat. Tsipras i-a transmis "nemultumirea" Atenei lui Mogherini intr-o convorbire telefonica. Reprezentanta UE in Grecia a fost, de asemenea, informata. O sursa europeana a dat asigurari pentru AFP, conform Mediafax, ca "procedura a fost respectata si ca toate tarile au fost consultate". Procedura respectiva nu este scrisa, ca in cazul actelor legale si cu caracter constrangator, ci are la baza principiul "cine nu spune nimic, consimte".
Initiativa europeana cu privire la Rusia a intervenit in plina tranzitie in plina tranzitie intre Guvernul lui Antonis Samaras si noul Guvern condus de catre liderul Syriza (stanga radicala), care a depus juramantul marti. Pozitia pe care o va adopta Guvernul Syriza fata de Moscova reprezinta o sursa de ingrijorare, in contextul in care partidul este criticat din cauza unei simpatii fata de rusi. in primavara lui 2014, in perioada de varf a crizei ucrainene, Tsipras a fost la Moscova, unde a fost primit de catre membri ai Guvernului.
Ambasadorul Rusiei la Atena a fost primul, inca de luni, care a recunoscut invingatorul alegerilor legislative. Tsipras l-a primit marti pe ambasadorul Chinei.
Sursa: Mediafax
Etichete: grecia, euro, comunism, Alexis Tsipras, SYriza,
Dată publicare:
28-01-2015 08:53