Grecia preia oficial presedintia UE. Care sunt datoriile elenilor si care este relatia cu Romania
Uniunea bancara si coeziunea sociala sunt "teme foarte importante" pentru Grecia, care a preluat de la 1 ianuarie presedintia semestriala a Uniunii Europene (UE), a anuntat ministrul grec de Finante.
"Uniunea bancara, coordonarea politicilor cu dimensiune sociala si finantarea intreprinderilor mici si mijlocii sunt subiecte foarte importante pe care Grecia le va promova in perioada detinerii presedintiei UE", a declarat Yannis Stournaras in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Mediafax.
Enumerand prioritatile Ecofin (reuniunea ministrilor de Finante ai UE), pe care o va prezida timp de sase luni, Stournaras s-a angajat sa promoveze "stabilitatea financiara", "transparenta", si "armonizarea diferitelor reglementari" ale tarilor membre.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Mijloacele privind asigurarea stabilitatii marilor banci vor fi dezbatute probabil in cadrul Ecofin, pe 1 aprilie, la Atena", subliniaza ministrul.
In cursul acestei reuniuni, ministrii de Finante ai UE vor discuta, de asemenea, pe tema "finantarii IMM-urilor", care vizeaza Grecia in mod particular, a adaugat el. Intrebat in legatura cu climatul european, in special in Germania, mai putin favorabil fata de Grecia, evocat in ultimele zile de presa greaca, Stournaras a dat asigurari ca "relatiile si cooperarea cu Berlinul sunt perfecte".
Miercuri, o ceremonie oficiala de inaugurare a presedintiei grece este programata la Atena in prezenta presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Grecia, "datoare vanduta" Uniunii Europene si FMI
Grecia a obtinut primul ajutor din partea UE si FMI in 2010, atunci cand a primit aproape 80 de miliarde de euro din partea grupului european si 30 de miliarde de euro din partea FMI, potrivit Comisiei Europene.
In 2012, Grecia a primit un al doilea ajutor din partea UE si FMI, respectiv circa 165 de miliarde de euro.
Relatia Romania - Grecia are o istorie seculara si calduroasa
Relatiile dintre Atena si Bucuresti au o istorie seculara, facilitata de proximitatea geografica și cimentata de legaturile culturale, economice și politice, se arata pe site-ul MAE.
Dupa decembrie 1989, raporturile romano-elene au cunoscut o noua dinamica, reflectata in intensificarea dialogului bilateral, precum și in sprijinul constant acordat de autoritațile de la Atena aspirațiilor de integrare euro-atlantica ale Romaniei.
Semnificativa pentru noua deschidere a fost vizita efectuata la București, la 19 ianuarie 1990, de catre ministrul elen al afacerilor afacerilor externe de la acea data, Antonis Samaras, aceasta fiind prima vizita oficiala a unui demnitar strain in Romania imediat dupa evenimentele din decembrie 1989.
Parametrii excelenți ai relației romano-elene sunt definiți de cooperarea in cadrul diferitelor organizații regionale (SEECP, OCEMN), precum și de concertarea la nivel european și internațional, substanțiata pe abordari politice convergente și subsumata obiectivului comun de promovare a valorilor democratice și stabilitații.