Grecia intra in GREVA GENERALA timp de 48 de ore. Avertisment al MAE pentru turistii romani
MAE informeaza ca in zilele de marti si miercuri va avea loc la Atena o greva generala de 48 de ore, anuntata de organizatiile sindicale GSEE si ADEDY, fiind posibil sa apara probleme in functionarea serviciilor publice.
MAE informeaza ca in zilele de marti si miercuri va avea loc la Atena o greva generala de 48 de ore, anuntata de organizatiile sindicale GSEE si ADEDY, fiind posibil sa apara probleme in functionarea serviciilor publice, iar traficul aerian sa fie intrerupt miercuri intre orele 10.00 si 13.00.
Greva va fi insotita de o serie de adunari de protest, care urmeaza sa se desfasoare in zona centrala a Atenei.
Potrivit comunicatului transmis de MAE, ca urmare a grevei generale de 48 de ore este posibil sa apara probleme in functionarea serviciilor publice, scoli, spitale, case de asigurare, intreprinderi publice, mijloace de transport public.
De asemenea, este posibil ca traficul aerian de pe aeroportul din Atena sa fie intrerupt, miercuri, intre orele 10.00 si 13.00.
"Cetatenii romani sunt rugati sa se informeze asupra masurilor restrictive de trafic aerian ce pot fi luate de autoritatile elene si totodata sa evite deplasarile in zonele centrale ale orasului Atena, in perioadele mentionate", precizeaza MAE.
Transporturile in comun si serviciile publice nu functionau marti dimineata in Grecia, la inceputul unei greve generale de 48 de ore decretata de principalele doua sindicate din tara pentru a protesta fata de proiectul de austeritate depus luni in Parlament, relateaza AFP.
Manifestatii sunt prevazute la pranz la Atena si in marile orase, inaintea unui vot crucial asteptat miercuri seara.
Marti dimineata, transporturile in comun si taxiurile nu circulau la Atena. Trenurile, la fel, nu circulau, iar mai multe zboruri interne au avut intarzieri din cauza controlorilor de trafic aerian, care au incetat activitatea timp de trei ore, incepand cu ora 10.00 GMT (12.00, ora Romaniei).
De asemenea, greva afecteaza justitia, mai ales judecatorii si avocatii.
Un dispozitiv de securitate impresionant a fost mobilizat marti dimineata in jurul Parlamentului si cladirilor guvernamentale, a constatat un jurnalist al AFP.
Proiectul de lege multianual (2013-2016), intr-un singur articol de aproximativ 500 de pagini, se refera atat la cresterea varstei de pensionare, de la 65 la 67 de ani, cat si la suprimarea salariilor al 13-lea si al 14-lea pentru functionarii publici.
Totodata, proiectul prevede scaderea anumitor prestatii sociale, controlul gestiunii intreprinderilor publice, organizarea sistemului de sanatate sau o reglementare a dreptului muncii.
Creditorii internationali ai tarii, UE si FMI, au cerut adoptarea acestor masuri, precum si a bugetului de stat pentru 2013, care va trebui votat duminica, aceasta fiind o conditie necesara pentru a acorda Greciei urmatoarea transa de imprumut cu scopul de a o salva de la faliment.
"Aceste masuri sunt ca o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte, nu ar trebui sa treaca, pe de alta parte, trebuie sa treaca in mod obligatoriu", spune Yannis Levas, in varsta de 34 de ani, angajat al unei societati care cauta locuri de munca pentru (numerosii) greci doritori sa se expatrieze.
"Mai exista inca dilema daca ne intoarcem sau nu la drahma. Si cu aceasta scuza vom vota masurile", a spus el.
"Cred ca toate masurile vor afecta profund grecii fiindca totul este abolit, drepturile muncitorului si tot ce a fost castigat cu sudoarea unor luptatori", adauga functionarul bancar Yiorgos Patras.