Ginerele lui Erdogan, nevoit să scoată Turcia din criza economică în care a intrat
Războiul economic dintre Statele Unite şi Turcia continuă cu un contra-atac al Ankarei. Autorităţile turce au dublat taxele pentru maşinile, alcoolul şi produsele cosmetice din Statele Unite.
În tot acest timp, turiştii profită din plin de devalorizarea lirei şi golesc rafturile magazinelor.
Un decret semnat de preşedintele Tayyip Erdogan anunţă măsura de dublare a tarifelor la importurile de autoturisme, ajunse acum la 120%, băuturi alcoolice - 140% şi frunze de tutun - 60%. Tarifele au fost de asemenea dublate la bunuri de consum precum cosmeticele, orezul şi cărbunele.
Alegeri 2024
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
Erdogan ameninţase marți că Turcia va boicota şi produsele electronice "made în America" .
"Vom boicota produsele electronice americane. Dacă ei fac iPhone, alţii au Samsung, iar noi avem Vestel", a transmis președintele Turciei.
Tot Erdogan şi-a sfătuit compatrioţii să îşi schimbe economiile din valută, în lire turceşti, pentru a ajuta moneda naţională, aflată în cădere liberă. Unii s-au grăbit să îi asculte sfatul.
”Aceştia sunt dolarii mamei mele. Mi-a spus: Fiule, îi ţineam pentru zile negre. Te rog, schimbă-i, ca să îl susţinem pe preşedinte, să susţinem Turcia", spune un cetățean.
În timp ce alţii sunt ceva mai pragmatici.
”Cursul este mult prea mic, aşa că nu am vrut să schimb nimic. Variaţiile cursului valutar nu sunt deloc bune pentru economie", spun turcii de cealaltă baricadă.
Cel mai faimos exemplu în acest sens este chiar cel care are dificila misiune să scoată ţara din criza economică, ministrul de finanţe şi ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, un om de afaceri în vârstă de 40 de ani, ajuns al doilea om în stat.
"Vom lua măsuri pentru a face în continuare afaceri în moneda naţională. Vom vedea că lira se va întări. Dacă economia unei ţări nu depăşeşte greutăţile cu care se confruntă, se va produce efectul de fluture, adică exista posibilitatea ca legăturile comerciale să fie afectate în întreaga Europă", a transmis Berat Albayrak, ministrul de Finanțe al Turciei.
În tot acest timp, turiştii profită din plin de cursul valutar avantajos.
Lira turcească a pierdut din valoare pe fondul neliniştilor privind politicile economice ale preşedintelui Erdogan. În plus, Statele Unite au aplicat sancţiuni economice pentru refuzul Turciei de a elibera un pastor american arestat acum doi ani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!