Ghaddafi, dictatorul paranoic. Banuit de terorism si pazit mereu de femei
Excentric, paranoic, omul cu cortul si unul dintre putinii lideri care s-a lasat aparat de femei, Moammar Ghaddafi a bulversat comunitatea internationala timp de 4 decenii.
Desi poza in personaj carismatic unificator al lumii arabii sau al Statelor Africii a fost in premanenta banuit de terorism.
In egala masura ani in sir i s-a imputat ca isi tine special poporul in noapte si foame ca orice despot. Nici acum nu se va lasa usor ba chiar le-a promis iadul celor ca i se vor impotrivi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa revoltele care au aprins Tunisia si Egiptul, revolutia din Libia era doar o chestiune de timp. Scanteia care a aprins protestele la Tripoli a fost arestarea unui cunoscut opozant al regimului Ghaddafi, pe 15 februarie, cu doar doua zile inainte de asa numita " zi a maniei"- o zi de proteste populare.
Libienii au iesit pe strazi, satui dupa 40 de ani in care colonelul Ghaddafi a condus tara cu mina de fier. Cel mai longeviv conducator din Africa, dar si din lumea araba, Muammar Ghaddafi a preluat puterea dupa ce l-a inlaturat, in 1969 prin lovitura de stat, pe regele Idris 1, pe cind avea doar 27 de ani.
Cunoscut pentru excentricitatile sale, dar si pentru abilitatea diplomatica, Ghaddafi este cel care a scos Libia din izolarea internationala, la inceputul anilor 2000. Sub presiunea sanctiunilor internationale, a renuntat la armele de distrugere in masa si a incetat sa mai sustina organizatiile teroriste.
Muammar Ghaddafin este direct responsabil pentru atentatul de la bordul unui avion PAN AM, deasupra orasului scotian Lockerbie, in 1988 dar si in cazul unui atac in care si-au pierdut viata doi militari americani, la Berlin, in 1986.
Presedintele Ronald Reagan l-a catralogat atunci pe Ghaddafi drept un "caine nebun".
Statele Unite au replicat, cu bombardamente aeriene la Tripoli si Benghazi, in care si-a pierdut viata si una dintre fiicele adoptive ale colonelului.
Cand si-a dat seama ca idealul sau de a unifica lumea araba este imposibil de atins, Ghaddafi si-a orientat atentia asupra Africii si a propus o versiune a Statelor Unite, pentru continentul african.
Este si motivul pentru care purta adesea insigne cu imagini ale liderilor africani si chiar harta Africii.
La capitolul ciudatenii, comentatorii noteaza obsesia sa referitoare la Elvetia in sensul ca isi dorea sa dispara ca tara.
Pe plan intern, colonelul se dorea conducatorul spiritual al natiunii si un garant a ceea ce el numea " o versiune a democratiei directe".
In practica insa, Ghaddafi si familia sa detineau controlul absolut. Orice miscare dizidenta era inabusita fara mila, iar o lege speciala interzicea existenta miscarilor bazate pe o ideologie contrara celei oficiale.
Ghaddafi se teme sa zboare deasupra oceanului, nu se cazeaza niciodata la etajele superioare ale hotelurilor si nu isi priveste in ochi interlocutorii. Este pazit numai de femei, isi ia mereu in bagaje cortul de beduin si e mereu insotit de o asistenta blonda, ucraineana
Jurnalistul Jonathan Mann, care l-a intervievat in 2005, in cortul sau dinTripoli, descrie experienta drept una dintre cele mai ciudate.
Cand il cunosti, pare letargic. Ochii sai, ascunsi de ochelari de soare, par pierduti, iar raspunsurile sale, chiar si dupa ce sunt interpretare de un translator, par haotice.
Multi analisti internationali l-au comparat pe Muammar Gaddafi cu Nicolae Ceausescu. In fapt relatia dintre cei doi a inceput in 1974, la prima vizita a lui Ceausescu in Libia, si a fost una excelenta.
Relatiile economice dintre cele doua state s-au dezvoltat rapid, la fel si relatia personala dintre cei doi. In 1981 cand Gaddafi a vizitat Romania s-a relaxat impreuna cu omologul sau la o vanatoare de fazani.
Sursa: Pro TV
Etichete: Nicolas Sarkozy, david cameron, Muammar Ghaddafi,
Dată publicare:
19-03-2011 19:27