Cum si cu ce arme intervin Fortele Aliate in Libia

F 22 Raptor

Franta, Marea Britanie, Statele Unite si mai multe tari europene si arabe participa la operatiunile aeriene din Libia, aprobate de ONU, relateaza AFP.

Agentia France Presse prezinta detalii despre fortele care ar putea fi folosite.

Franta dispune de aproximativ 100 de avioane de vanatoare, in special Rafale si Mirage 2000, precum si de avioane-radar Awacs.

Un portelicopter Mistral a fost recent in zona. Bazele aeriene Solenzara din Corsica si N'Djamena din Ciad sunt in alerta si ar putea servi ca punct de intalnire.

Portavionul Charles de Gaulle, care se afla in prezent la Toulon (in sudul Frantei), ar putea fi trimis spre costele libiene.

Citește și
Libia
Razboiul din Libia pas cu pas. Primele doua zile
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Marea Britanie a mobilizat avioane de lupta Tornado si Eurofighter (numite Typhoon in Marea Britanie) la bazele sale din apropierea Libiei. Ar putea sa fie vorba despre Cipru, unde au fost stationate recent trei avioane-radar Awacs.

Londra dispune, de asemenea, de baze in Malta, dar La Valletta a refuzat ca acestea sa fie folosite in operatiuni. Doua fregate britanice sunt in prezent in Marea Mediterana, Westminster si Cumberland.

STATELE UNITE. Avioane F-15 si F-16 americane sunt deja la baza Sigonella (Sicilia). Portelicopterul Bataan si doua nave de sustinere urmeaza sa fie trimise incepand de miercuri catre Marea Mediterana.

Statele Unite dispun, de asemenea, de doua distrugatoare lansatoare de rachete in estul Mediteranei, Barry si Stout. Amandoua sunt echipate cu rachete de croaziera Tomahawks.

Canadienii au promis sase bombardiere CF-18. Nava de razboi Charlottetown se afla deja in regiune. ITALIA Italia a cerut transferarea coordonarii actiunilor militare de la Stuttgart (Germania) la Capodichino, in apropiere de Neapole, si a propus folosirea a sapte baze aeriene, in special Sigonella, in Sicilia.

NATO ramane deoaparte, limitandu-se sa "accelereze planificarea". Alianta ar putea juca un rol de sustinere. Avioane radar Awacs ale NATO sunt deja prezente in Marea Mediterana si zboara 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, de o saptamana. NATO a trimis recent si trei nave in aceeasi zona, in timp ce fortele sale de geniu sunt in apropiere.

Copenhaga a propus un maxim de sase avioane de vanatoare F-16 si un avion de transport. NORVEGIA Norvegia a promis o contributie, fara sa ii precizeze natura: ar putea fi vorba despre avioane de transport Hercules si de avioane de vanatoare F-16.

Belgia s-a declarat pregatita sa participe, evocand posibilitatea de a trimite intre "patru si sase" avioane F-16, mobilizate in prezent in cadrul NATO, precum si o nava pentru detectarea minelor.

Qatarul a dat asigurari ca va participa, dar nu a precizat cum. Un diplomat al ONU a promis, de asemenea, ajutorul Emiratelor Arabe Unite, dar acest lucru nu a fost confirmat.

Spania a promis "mijloace navale si aeriene" si a autorizat folosirea bazei aeronavale Rota, care serveste ca sprijin fortelor americane si NATO, situata in apropiere de stramtoarea Gibraltar, precum si cea din Moron, in sudul Seviliei, folosita in comun de fortele aeriene spaniole si americane.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Obama il ameninta pe Ghaddafi cu o interventie militara
Obama il ameninta pe Ghaddafi cu o interventie militara

Presedintele american, Barack Obama, l-a avertizat vineri pe colonelul Muammar Kadhafi cu o operatiune militara daca nu se va supune rezolutiei ONU, dar a exclus o interventie terestra in Libia.

Razboiul din Libia pas cu pas. Primele doua zile
Razboiul din Libia pas cu pas. Primele doua zile

UPDATE: Capacitatile apararii antiaeriene libiene au fost "puternic avariate" de atacurile coalitiei, permitand instaurarea "efectiva" a zonei de interdictie aeriana, a declarat un oficial de la Pentagon.

Pe picior de razboi. ONU vrea sa atace Libia
Pe picior de razboi. ONU vrea sa atace Libia

Avioanele britanice si franceze sunt gata sa lanseze atacuri, impotriva lui Ghaddafi. Dupa zile de negocieri, Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara o rezolutie autorizand folosirea fortei impotriva trupelor libiene.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.