Cum si cu ce arme intervin Fortele Aliate in Libia

Ultima actualizare: 01-05-2012 13:14
F 22 Raptor

Franta, Marea Britanie, Statele Unite si mai multe tari europene si arabe participa la operatiunile aeriene din Libia, aprobate de ONU, relateaza AFP.

Agentia France Presse prezinta detalii despre fortele care ar putea fi folosite.

Franta dispune de aproximativ 100 de avioane de vanatoare, in special Rafale si Mirage 2000, precum si de avioane-radar Awacs.

Un portelicopter Mistral a fost recent in zona. Bazele aeriene Solenzara din Corsica si N'Djamena din Ciad sunt in alerta si ar putea servi ca punct de intalnire.

Portavionul Charles de Gaulle, care se afla in prezent la Toulon (in sudul Frantei), ar putea fi trimis spre costele libiene.

Marea Britanie a mobilizat avioane de lupta Tornado si Eurofighter (numite Typhoon in Marea Britanie) la bazele sale din apropierea Libiei. Ar putea sa fie vorba despre Cipru, unde au fost stationate recent trei avioane-radar Awacs.

Londra dispune, de asemenea, de baze in Malta, dar La Valletta a refuzat ca acestea sa fie folosite in operatiuni. Doua fregate britanice sunt in prezent in Marea Mediterana, Westminster si Cumberland.

STATELE UNITE. Avioane F-15 si F-16 americane sunt deja la baza Sigonella (Sicilia). Portelicopterul Bataan si doua nave de sustinere urmeaza sa fie trimise incepand de miercuri catre Marea Mediterana.

Statele Unite dispun, de asemenea, de doua distrugatoare lansatoare de rachete in estul Mediteranei, Barry si Stout. Amandoua sunt echipate cu rachete de croaziera Tomahawks.

Canadienii au promis sase bombardiere CF-18. Nava de razboi Charlottetown se afla deja in regiune. ITALIA Italia a cerut transferarea coordonarii actiunilor militare de la Stuttgart (Germania) la Capodichino, in apropiere de Neapole, si a propus folosirea a sapte baze aeriene, in special Sigonella, in Sicilia.

NATO ramane deoaparte, limitandu-se sa "accelereze planificarea". Alianta ar putea juca un rol de sustinere. Avioane radar Awacs ale NATO sunt deja prezente in Marea Mediterana si zboara 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, de o saptamana. NATO a trimis recent si trei nave in aceeasi zona, in timp ce fortele sale de geniu sunt in apropiere.

Copenhaga a propus un maxim de sase avioane de vanatoare F-16 si un avion de transport. NORVEGIA Norvegia a promis o contributie, fara sa ii precizeze natura: ar putea fi vorba despre avioane de transport Hercules si de avioane de vanatoare F-16.

Belgia s-a declarat pregatita sa participe, evocand posibilitatea de a trimite intre "patru si sase" avioane F-16, mobilizate in prezent in cadrul NATO, precum si o nava pentru detectarea minelor.

Qatarul a dat asigurari ca va participa, dar nu a precizat cum. Un diplomat al ONU a promis, de asemenea, ajutorul Emiratelor Arabe Unite, dar acest lucru nu a fost confirmat.

Spania a promis "mijloace navale si aeriene" si a autorizat folosirea bazei aeronavale Rota, care serveste ca sprijin fortelor americane si NATO, situata in apropiere de stramtoarea Gibraltar, precum si cea din Moron, in sudul Seviliei, folosita in comun de fortele aeriene spaniole si americane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO