Gestul pe care Ucraina trebuie să îl facă pentru ca Ungaria să deblocheze fonduri UE pentru statele membre
Ungaria va bloca rambursările UE pentru statele membre care au dat muniţie Ucrainei până când Kievul nu va permite tranzitul petrolului de la compania rusă Lukoil prin conducta Drujba care îi traversează teritoriul, a spus ministrul ungar de Externe.
Slovacia şi Ungaria au declarat la începutul acestei luni că au încetat să mai primească petrol de la Lukoil prin conducta Drujba după ce Ucraina a impus luna trecută o interdicţie privind tranzitul resurselor de la Lukoil pe teritoriul său.
"Atât timp cât această problemă nu este rezolvată de Ucraina, toată lumea ar trebui să uite de plata celor 6,5 miliarde de euro drept compensaţii din Facilitatea Europeană pentru Pace pentru transferurile de arme", a declarat televiziunea ATV, citându-l pe ministrul de Externe Peter Szijjarto (foto), potrivit Reuters.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Kievul susţine că a impus sancţiuni companiei Lukoil, dar fluxurile globale de petrol nu au fost reduse prin conducta Drujba, care deserveşte şi alţi furnizori.
Oleoductul Drujba, care leagă Rusia de fostele state din blocul socialist din Europa de Est, a rămas funcţional după mai bine de doi ani de război, chiar dacă UE a renunţat la majoritatea celorlalte surse energetice ruse de aprovizionare. Ungaria, în special, a rămas deosebit de dependentă de petrolul rusesc şi afirmă că nu îşi poate aproviziona rafinăriile fără acesta.
Ungaria şi Slovacia au solicitat luni Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina. Procedura le-ar permite să sesizeze o instanţă de arbitraj, dacă organismul executiv al UE nu acţionează în termen de trei zile.
Facilitatea Europeană pentru Pace (FEP), creată în 2021, funcţionează ca un sistem de rambursare care oferă membrilor UE restituiri pentru trimiterea de echipamente în alte ţări.
De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, statele membre care au dat arme Ucrainei pot solicita compensaţii din acest fond. Dar Ungaria, considerată cea mai prorusă ţară din UE, blochează de mai bine de un an plata următoarei tranşe din banii FPE, invocând diverse probleme, notează News.ro.