Gerul loveste napraznic si tarile vecine. Chiar si in Turcia va fi extrem de frig


Ultimul update: Joi 04 Octombrie 2012 03:05
Data publicarii: Sambata 28 Ianuarie 2012 18:23
Categorie: Stiri externe

Daca va consoleaza ca si capra vecinilor sufera, atunci aflati ca Romania nu e decat o mica parte din zona vasta asupra careia s-a abatut un val de frig extrem. Bulgaria, Republica Moldova, Rusia, Ucraina si chiar Turcia dardaie solidar cu noi.

La sud de Dunare, in Bulgaria, 26 de regiuni se afla sub avertizare cod galben de ninsori si ger. Dupa viscolul care a afectat tara vecina la mijlocul saptamanii, regiunea Sofiei si nord-estul Bulgariei sunt in continuare in stare de urgenta. 24 de localitati nu au curent electric.

Echipele de Aparare Civila, pompierii si politia fac eforturi contracronometru pentru a curata drumurile si a salva persoanele blocate in nameti, ori pe cele care au nevoie de spitalizare.

Pentru saptamana urmatoare, meteorologii prognozeaza temperaturi de pana la -20 de grade Celsius, mai ales in estul Bulgariei.

Si meteorologii din Republica Moldova au emis o avertizare de cod galben de ger pentru perioada 29 ianuarie - 3 februarie, cand temperaturile vor cobori pana la -24 de grade Celsius. Fenomenul nu este chiar obisnuit in Republica Moldova, unde nu vin asemena valuri de frig decat o data in 10 ani.

De asemena, Ucraina se pregateste pentru temperaturi similare in primele zile din februarie. Mercurul din termometre va cobori pana la -33 de grade, in special in est, centru si nord. La fel ca in Moldova, si acolo va fi crivat uscat, fara precipitatii. Din cauza rafalelor de vant, sunt asteptate valuri de cinci metri inaltime in Marea Neagra.

Ministerul rus pentru situatii de urgenta a avertizat si el ca regiuni intinse se vor confrunta cu un "ger anormal". Valul de aer arctic venit din Marea Kara va provoca o scadere neobisnuita a temperaturilor in Rusia europeana.

Avertismentele vizeaza nu mai putin de 51 de regiuni. In aceste conditii, autoritatile ruse se pregatesc pentru avarii grave ale retelei de electricitate.

Chiar si in Turcia, in special regiunea estica Van, devastata recent de mai multe seisme, s-au inregistrat caderi abundente de zapada. Situatia este pur si simplu dramatica pentru sinistratii care traiesc de cateva luni in corturi de panza.

VIDEO PROTVPLUS.RO