Germania, "bolnavul Europei". Țara se confruntă cu cel mai mare declin al pieței imobiliare din ultimii 23 de ani
După decenii de glorie, Germania are acum cea mai slabă performanță dintre economiile dezvoltate. Industria e în mare suferință, iar oficiul federal de statistică anunță cel mai mare declin al pieței imobiliare din ultimii 23 de ani.
Mai cu seamă, în orașele mari, preţurile locuințelor au scăzut cu peste 10%, ca urmare a majorării dobânzilor şi a scumpirii materialelor.
Veștile rele au ecouri și la București, întrucât Germania este cel mai important partener comercial al României. Valoarea schimburilor comerciale, în 2022, a fost de peste 40 de miliarde euro.
Responsabilii Uniunii Europene creionau zilele trecute o perspectivă mai degrabă sumbră asupra economiei.
Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene:
"Dat fiind impactul în creștere al scăderii cererii interne și mediul internațional mai puțin favorabil schimburilor comerciale, BCE a modificat semnificativ în minus proiecțiile privind creșterea economică".
Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie:
"Economia UE și-a pierdut avântul începând din primăvară. Activitatea economică a stagnat în trimestrul al doilea, iar indicatorii analizați arată că va slăbi și mai mult în lunile următoare. Creșterea PIB-ului în Uniunea Europeană este acum estimată la 0,8% pentru 2023, cu 0,2 mai mică față de predicțiile din primăvară".
Economia germană e în recesiune tehnică
În acest context, Germania tinde sa fie din nou "bolnavul Europei", o expresie folosită pentru prima dată pentru a o descrie acum 25 de ani, când ţara traversa perioada costisitoare de dupa reunificare.
În prezent, se confruntă cu provocări în sectorul de producţie şi costuri mai mari ale energiei.
Christian Kullman, CEO-ul Evonik, a doua cea mai mare companie chimică: "Economia germană este puternic afectată de factorii externi, iar consecința este riscul dez-industrializării, care deja dă semne în Germania".
Potrivit expertilor, Germania este mai afectată de turbulenţe din cauza unor anumite particularități.
Christian Kullman, CEO-ul Evonik, a doua cea mai mare companie chimică: "Cel mai rău e că Germania a beneficiat de pe urma gazului rusesc ieftin în perioada recentă. S-a zis cu asta! Dar această practică a vătămat dureros modelul de afaceri al economiei germane.
În timp ce guvernele naționale se întrec în a adopta cele mai atractive tehnologii, atractive adică profitabile, care stimulează creșterea economică, noi am decis să dezvoltăm tehnologii verzi în Statele Unite.
Renunțarea la energia nucleară, care de fapt n-are nimic de-a face cu protecția mediului, a dus în schimb la o creștere semnificativă a costurilor".
Bundesbank estima, luni, că economia germană se va contracta, probabil, și în acest trimestru din cauza încetinirii consumului privat şi a poticnirii industriei.
Berlinul este, tehnic vorbind, iî recesiune tehnică încă din primul trimestru al anului, când creşterea PIB-ului a fost revizuită de la 0 la -0,3%.
Sursa: Pro TV
Etichete: germania, europa, economie, piata imobiliara,
Dată publicare:
22-09-2023 19:40