Germania a prelungit carantina cu încă o lună pentru a ține sub control noile tulpini de coronavirus

19-01-2021 18:34


Germania a prelungit carantina cu încă o lună ca să nu fie scăpată de sub control răspândirea noilor tulpini de coronavirus mult mai contagioase.

În Elveția sute de turiști veniți la ski sunt închiși în două hoteluri din stațiunea St. Moritz după ce doi dintre ei au fost depistați cu noua variantă sud-africană a virusului.

Cel puţin până pe 15 februarie oraşele germane vor rămâne pustii, şcolile, magazinele şi restaurantele - închise, iar măştile - obligatorii la cumpărături şi în transportul în comun. Decizia nu a fost însă una uşor de luat la discuţia avută marți de cancelarul Merkel cu premierii landurilor germane.

Peter Altmaier, ministrul economiei: "Ne-am convins deja că ridicarea prematură a restricţiilor duce rapid la o nouă creştere a ratei de infectare”.

Noile tulpini, mult mai contagioase, explică prudența autorităţilor din multe ţări europene. În Anvers - Belgia, doua şcoli abia redeschise s-au închis din cauza unor cazuri de infectare cu tulpina detectată iniţial în Marea Britanie.

Koen Metsu, primar Edegem: ”Am promis că nu vom învinui bolnavii. Dar realitatea este că, dacă cei întorşi din străinătate ar fi respectat regulile, am fi evitat asta„.

De asemenea, autorităţile elveţiene au plasat două hoteluri din St Moritz în carantină, după ce au fost detectate cazuri de contaminare cu tulpina din Africa de Sud în cazul a doi turişti. Oaspeţii şi personalul nu pot părăsi hotelurile până nu vor fi testaţi. Spre deosebire de multe state europene, Elveţia şi-a menţinut deschise majoritatea staţiunilor de ski.

Pe de altă parte, Rusia a început vaccinarea în masă a populaţiei, ordonată săptămâna trecută de preşedintele Putin. S-au deschis centre de vaccinare peste tot, inclusiv într-un mall de lângă Piaţa Rosie.

După zece luni în care a mizat pe responsabilitatea individuală, guvernul suedez a schimbat macazul.

A fost însă nevoie ca parlamentul să autorizeze cabinetul să ia măsuri. Pentru început, a fost limitat numărul oamenilor care se pot afla într-un magazin în acelaşi timp. Se ia în calcul şi închiderea barurilor şi a restaurantelor.

Valul pandemic declanşat odată cu toamna a confirmat eşecul modelului suedez. Regatul are un bilanţ mult mai sumbru decât ţările vecine, cu 97 de decese la suta de mii de locuitori, faţă de numai 9 în Norvegia şi 29 în Danemarca.

Premier suedez: ”Gândind retrospectiv, ar fi trebuit să procedăm diferit”.

Mulţi experţi cred că nici măsurile actuale nu sunt suficiente şi cer închiderea şcolilor, a magazinelor neesenţiale şi a sălilor de sport.

Între timp, Statele Unite au depăşit două noi borne în pandemie: 400 de mii de decese şi 24 de milioane de infectări. Se întrevede totuşi o firavă speranţă la orizont.

Jonathan Reiner, medic: ”Pentru prima oară după luni de zile, în ultimele 4 zile am constatat un declin categoric al numărului de infectări, avem cu o mie mai puţine spitalizări pe zi”.

Lentoarea campaniei de vaccinare este cea provoacă acum frustrare.

Henry McMaster, guvernator South Carolina: ”Trebuie să avem rafturile cu vaccinuri goale înainte să vină noile loturi. Dozele din precedentă livrare trebuie să fie deja administrate. Ceea ce nu se întâmplă acum„.

Anthony Fauci: ”Este nevoie să vaccinăm o proporţie copleşitoare a populaţiei, cel puţin 70-85%”.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO