Campania de vaccinare anti-Covid suferă modificări în mers. Românii care se vor putea vaccina fără programare

×
Codul embed a fost copiat

Pe măsură ce apar diverse probleme, coordonatorii campaniei naționale de vaccinare anti-Covid schimbă unele reguli, pentru a putea imuniza un număr cât mai mare de oameni. 

Cei cu boli cronice, de pildă, care nu s-au putut programa pe platforma campaniei, se vor putea prezenta direct la centrele de vaccinare cu documente doveditoare.

Iar cei care nu au mai prins locuri, vor putea în curând să se treacă pe liste de așteptare, ca să nu fie irosite doze păstrate pentru cei programați care nu mai vin.

După ce s-a vaccinat săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a vizitat centrul de la Romexpo, cel mai mare din țară: "Aici la acest centru vor putea să fie vaccinate până la 3, poate 4 mii de persoane vaccinate pe zi. În această săptămână, deja centrul începe efectiv."

Miercuri ar trebui să fie vaccinați acolo primii pacienți. Însă nu locurile din centrele de imunizare sunt problema acum, ci numărul de doze, spune Ministrul Sănătății. Ar fi însă suficiente, asigură coordonatorii campaniei, ca până la finalul lunii septembrie să atingem țelul de imunizare de 70% din populație.

Citește și
Vaccin Covid
Rusia susține că vaccinul EpiVacCorona are o eficiență de 100%
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: "Să avem noi vaccin cât putem vaccina aici. În București avem capacitate dublă de vaccinare decât numărul de doze primite de la Uniunea Europeană."

Ca să nu rămână doze nefolosite la final de zi, oficialii iau în calcul completarea unor liste de așteptare online, tot pe platforma de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: "Persoanele se înscriu, își fac cont, eventual își selectează un centru de vaccinare ca preferință. Urmează să vedem timpul de implementare".

S-au făcut modificări și în privința înscrierii persoanelor cu boli cronice.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: "Cine nu e în CNAS cu boală cronică se programează prin medic de familie sau call center. Persoana respectivă se prezintă la centrul de vaccinare cu o scrisoare medicală sau birou externare din spital."

Până acum nu au fost înregistrate reacții advere severe în cazul celor vaccinați. Oficialii spun că au fost 809 reacții adverse comune și minore.

În Lugoj, din cauza unei erori tehnice a platformei de vaccinare, s-au programat câte trei pe un loc. Dar medicii i-au vaccinati pe toți cei care s-au prezentat. Deși au o capacitate de 60 de locuri, luni au imunizat aproape 200 de persoane.

Dr. Ionuț Cocoșilă, manager interimar Spitalul Municipal Lugoj: "Sistemul, din ce am înțeles, se perfecționează, se vor deschide centre care vor suplini lipsa noastră de spațiu".

La fel s-a întâmplat și la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Dacă până la finele săptămânii trecute erau câte 180 de oameni vaccinați zilnic, numărul lor s-a dublat de luni, 18 ianuarie.

Margareta Zebreniuc, medic coordonator Centrul de vaccinare SJU Târgoviște: "Am solicitat suplimentări de vaccin, să nu apară sincope, DSP ne-a susținut".

Deși timpul de așteptare a crescut, oamenii au avut răbdare: ”Ca să ne recăpătăm viața, trebuie să ne protejăm, boala nu iartă pe nimeni.”

În mediul rural, unii medici de familie fac listele de doritori și programările cu dificultate. În comuna Ohaba, din Alba, puțin peste 10% din populație s-a programat.

Localnic: "Nu am mai făcut vaccin de când am fost la școală. Dacă îi vorba să ne vaccinăm, iaca ne vaccinăm. ”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: "Dacă observăm că într-un centru de vaccinare nu este activitate, luăm în considerare că mutăm centrul într-o altă localitate din județ pentru că poate sunt alți factori care duc la această cauză".

Și cei din comuna Cetate, județul Bistrița Năsăud, ar vrea să se vaccineze, dar așteaptă să fie sunați de medici.

Probleme sunt și în județul Cluj, la Apahida. Centru de vaccinare din această localitate este pregătit încă de săptămâna trecută, însă din cauza lipsei de personal medical există posibilitatea să rămână închis până în 31 ianuarie.

Primarul Grigore Fati: "În comună nu avem decât două asistente medicale, medici nu avem, iar aceștia ar fi putut veni prin detașare fără contract de prestări servicii".

Tot în județul Cluj, printre cei care s-au vaccinat, a fost și un bunic de 105 ani. Până acum este cea mai varstanica persoană din țară care a primit vaccinul anti-covid.

Tot marți, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban și șefa Senatului, Anca Dragu, au mers împreună să se vaccineze. Colegii lor din Parlament ar putea să fie vaccinați în Casa Poporului, dacă va exista un cabinet medical și personal autorizat.

 

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Un bătrân de 105 ani din Cluj s-a vaccinat contra COVID
Un bătrân de 105 ani din Cluj s-a vaccinat contra COVID

Cu multe emoții, dar plin de încredere, un bărbat de 105 ani din Gherla judeţul Cluj s-a vaccinat anti-COVID. Este cel mai vârstnic român care face asta.

Rusia susține că vaccinul EpiVacCorona are o eficiență de 100%
Rusia susține că vaccinul EpiVacCorona are o eficiență de 100%

Vaccinul candidat împoriva Covid-19 EpiVacCorona - al doilea vaccin omologat în Rusia - s-a devedit eficient 100% în prima fază a testelor clinice, a anunţat marţi autoritatea rusă pentru protecţia consumatorului Rospotrebnadzor, relatează Reuters.

Copiii vor intra în carantină 10 zile după ce merg cu părinții vaccinați în țări cu incidență mare de Covid-19
Copiii vor intra în carantină 10 zile după ce merg cu părinții vaccinați în țări cu incidență mare de Covid-19

Autoritățile au venit marți cu precizări pentru cei care se vor vaccina anti-Covid și nu vor mai fi nevoiți să stea în carantină când vin dintr-o țară cu risc ori intră în contact cu o persoană bolnavă.

România se află pe locul 6 în UE în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19
România se află pe locul 6 în UE în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19

România se află în primele 6 țări din Uniunea Europeană și în primele 18 din lume în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, susține Ministerul Sănătății într-un mesaj postat pe Facebook.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.