Gerard Depardieu „face de ruşine Franţa”. I s-ar putea retrage Legiunea de Onoare
Ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, a anunţat vineri că „o procedură disciplinară” urmează să fie iniţiată cu privire la Legiunea de Onoare acordată actorului francez Gerard Depardieu.
Gerard Depardieu este vizat de două plângeri pentru viol şi agresiune sexuală, informează AFP, scrie Agerpres.
„Legiunea de Onoare recompensează un om, un artist, o atitudine şi valori. Din acest motiv am discutat cu Marele Cancelar al Legiunii de Onoare, generalul Lecointre: un consiliu al Ordinului Legiunii de Onoare se va reuni şi va iniţia o procedură disciplinară pentru a decide dacă această Legiune de Onoare trebuie suspendată sau nu, retrasă complet sau nu. Va fi la latitudinea lor să decidă”, a declarat Rima Abdul Malak pentru postul public de televiziune France 5.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Gerard Depardieu a fost decorat cu Legiunea de Onoare de preşedintele francez Jacques Chirac în anul 1996.
Creată de împăratul Napoleon I la începutul secolului al XIX-lea, această distincţie recompensează civili şi militari pentru acţiuni şi servicii deosebite aduse Franţei. De-a lungul anilor, decoraţia a fost acordată multor artişti.
Codul Legiunii de Onoare stipulează că „un comportament contrar onoarei” poate duce la mustrare, suspendare sau excludere din Ordin.
Pentru cetăţenii străini, o singură măsură este prevăzută - cea a „retragerii”. În acest caz, este necesar un decret semnat de preşedintele Republicii Franceze, Mare Maestru al Ordinului.
În 2017, de exemplu, Emmanuel Macron a iniţiat procesul de retragere a decoraţiei acordate lui Harvey Weinstein, acuzat de agresiune sexuală şi viol. Producătorul american fusese decorat cu Legiunea de Onoare în rang de Cavaler de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, în martie 2012.
Respingerea „culturii de anulare”
„Bineînţeles, Gerard Depardieu va putea să prezinte probe contrare” în timpul acestei proceduri, „dar am înţeles că aceasta poate fi făcută”. „Este important să deschidem această chestiune”, a subliniat Rima Abdul Malak, care a respins totuşi orice formă de „cultură a anulării” în raport cu operele cinematografice în care a jucat actorul francez, în prezent în vârstă de 74 de ani.
„Cred că ar trebui să continuăm să vizionăm filmele în care a jucat Gerard Depardieu, nu vom înceta să ne uităm la filmele lui. În schimb, nu cred că şi-ar dori cineva astăzi să organizeze o gală de omagiere sau de celebrare a lui Gerard Depardieu. Însă nu vom suprima filmele sale din patrimoniul nostru, chiar deloc!”, a adăugat Rima Abdul Malak.
Aflată puţin mai devreme, vineri, într-o vizită la Moissac, o localitate din sud-vestul Franţei, ministrul Culturii a spus că declaraţiile şi atitudinea celebrului actor în timpul unei călătorii în Coreea de Nord în 2018 au reprezentat „o ruşine pentru Franţa”.
În acea înregistrare video, dezvăluită într-un reportaj ce a fost prezentat în cadrul emisiunii de investigaţie „Complement d'enquete”, difuzată de postul public de televiziune France 2 la începutul lunii decembrie, Gerard Depardieu, considerat un monstru sacru al cinematografiei franceze, a putut fi văzut şi auzit în timp ce făcea o serie de remarci misogine şi insultătoare la adresa femeilor, iar de cuvintele lui obscene nu a fost scutită nici măcar o fetiţă aflată în apropiere.
„În acel reportaj, atitudinea lui se dorea a fi în registrul unei glume, al unei provocări, dar a fost destul de lipsită de respect, nedemnă şi o ruşine pentru Franţa”, a adăugat Rima Abdul Malak, care s-a declarat „dezgustată”.
Gerard Depardieu este anchetat din 2020 pentru viol, în urma unei plângeri depuse în instanţă de o actriţă, Charlotte Arnould.
Concomitent cu difuzarea reportajului în emisiunea „Complement d'enquete”, a doua plângere pentru agresiune sexuală a fost depusă împotriva starului francez de actriţa Helene Darras, pentru fapte a priori prescrise, ce ar data din timpul unor filmări din anul 2007.
Gerard Depardieu a negat şi aceste acuzaţii.