Gazprom a anunțat oprirea totală, pe termen nedeterminat, a livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1
Compania rusă de petrol a declarat că aprovizionarea cu gaz către conductă Nord Stream 1 este complet oprită din cauza problemelor cu echipamentele, scrie DW.com.
Compania nu a dat un interval de timp cu privire la momentul în care va reporni conducta, care furnizează gaz în Europa de Vest.
Gazprom a oprit vineri fluxurile de gaz prin conducta Nord Stream 1 către Germania, invocând o scurgere de gaz și nu a furnizat un interval de timp pentru reluarea aprovizionării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Compania petrolieră de stat a declarat că livrările vor rămâne oprite până sâmbătă, după ce scurgerea a fost detectată. Compania a spus că conducta nu va reporni până când reparațiile nu vor fi implementate complet.
Gazprom a asigurat vineri că a descoperit aceste probleme în cursul unui control tehnic efectuat împreună cu reprezentanţi ai grupului german Siemens, care a fabricat turbina.
Grupul energetic rus informează despre o "scurgere de ulei" la "cabluri conectate la vitezometrele unui rotor". Pe Telegram, Gazprom a publicat o fotografie care arată cabluri înconjurate de un lichid maroniu.
Mai devreme în cursul zilei, Kremlinul afirmase că funcţionarea gazoductului Nord Stream este "ameninţată" de o penurie de piese de schimb din cauza sancţiunilor care vizează Moscova pentru ofensiva sa în Ucraina.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie, Moscova şi-a redus puternic livrările de gaze spre Europa, ca reacţie la masivele sancţiuni occidentale.
Europenii, foarte dependenţi de gazele ruseşti, acuză Kremlinul că se serveşte de acestea ca de un mijloc de presiune, ceea ce Moscova respinge, evocând probleme tehnice suscitate de sancţiuni şi de întârzieri ale plăţilor.
Rusia afirmă în special că sancţiunile împiedică restituirea unei turbine Siemens, care fusese trimisă în Canada pentru a fi reparată. Germania, unde se află turbina, asigură dimpotrivă că Moscova este cea care blochează returnarea acestei piese-cheie.