”Gardienii spațiului”. Cum păzesc lumea câțiva angajați ai armatei americane de atacurile cu rachete
Gardienii spațiului, așa sunt supranumiți câțiva angajați ai armatei americane, care păzesc lumea de atacurile cu rachete.
Gardienii spațiului, așa sunt supranumiți câțiva angajați ai armatei americane, care păzesc lumea de atacurile cu rachete.
Totul se întâmplă dintr-un centru din Statele Unite de unde sunt detectate rachetele inamice și în fracțiuni de secundă sunt alertate bazele militare din celălalt capăt de lume.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Câțiva jurnaliști au ajuns în acest centru pentru a vedea în detaliu cum se desfășoară munca gardienilor spațiului.
La Centrul de Control al Forțelor Spațiale, aflat în statul american Colorado, militarii nu își iau ochii o clip[ de pe datele transmise de sateliți.
Michael Mariner, comandat al Forțelor Spațiale SUA: "Nu ne oprim niciodată, mereu vigilenți. Nu am dat niciodată greș, pentru că această misiune este extrem de importantă pentru națiunea noastră. Noi trebuie să transmitem date pe care militarii aflați în zone de război le folosesc pentru a lua decizii și a face strategii pentru a-și salva viața."
Jim Sciutto, reporter CNN: "Această antenă de satelit este în legătură cu sateliții de detectare a rachetelor din așa-numita orbită geosincronă. Când acei sateliți detectează orice lansare de rachetă, oriunde pe pământ, transmit informația la centrul de aici cu viteza luminii, apoi, Forțele Spațiale trimit acea informație către trupele americane de aici sau de peste hotare."
Totul se întâmplă extrem de rapid. De pildă, în luna ianuarie a anului trecut, acești sateliți au detectat rachete lansate de Iran care vizau baza militară americană din Irak. Înainte ca proiectilele să ajungă la țintă, militarii au fost avertizați și au reușit să scape cu viață.
Statele Unite dețin peste 2.500 de astfel de sateliți, dar nu toți sunt folosiți pentru detectarea rachetelor inamice. Unii sunt utilizați pentru comunicațiile navale și aeriene, alții, pentru a identifica pericolele aflate la sol și chiar dacă totul pare desprins dintr-un film științifico-fantastic, responsabilii dau asigurări că misiunile zilnice sunt cât se poate de reale.
Matthew Holston, comandat al Forțelor Spațiale SUA: "Spațiul este un loc de luptă. Acesta este și motivul pentru care am înființat acest serviciu al Forțelor Spațiale ale Statelor Unite, așa că în fiecare zi ne pregătim operatorii pentru a descuraja conflictele, dar dacă descurajarea eșuează, trebuie să fie competitivi și să domine spațiul."