Libia, noul butoi cu pulbere al Africii. S-a tras in manifestanti

Muammar Ghaddafi

Bande teroriste, tineri scapati de sub control si indopati cu halucinogene - asa descriu autoritatile libiene multimile care nu inceteaza protestele de o saptamana. Insa la ONU, chiar reprezentii Libiei au cerut armatei sa-l rastoarne pe Gaddafi.

Potrivit organizatiilor pentru apararea drepturilor omului, circa 400 de oameni ar fi fost ucisi de la inceputul protestelor.

Ministerul roman de Externe a creat o celula de criza

Cum situatia din Libia s-a inrautatit de la zi la zi, Ministerul roman de Externe a creat o celula de criza ca sa-i ajute pe romanii de acolo, ce vor sa se intoarca in tara.

In jur de 500 de conationali se afla in aceasta tara la munca, la care se adauga alte cateva zeci proveniti din familii mixte.

Citește și
Muammar Ghaddafi
Adevarate masacre in Libia impotriva manifestantilor
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Reprezentantii Ministerului de Externe recomanda cetatenilor romani care se afla deja in Libia sa contacteze Ambasada Romaniei la Tripoli si sa-si anunte prezenta in regiune la telefon.

Occidentalii isi retrag angajatii din Libia

Companiile occidentale din Libia isi retrag in graba angajatii, iar guvernele isi reduc personalul diplomatic.

La fiecare colt de strada pandeste pericolul

Toata noaptea s-au auzit impuscaturi. Pe strada, sunt civili cu arme la fiecare colt si nimeni nu este in siguranta.

La Benghazi, oras care s-ar afla sub controlul protestatarilor, manifestantii au arborat luni steagul vechii monarhii, daramata de Gaddafi printr-o lovitura militara de stat, in 1969.

Postul de televiziune Al-Jazeera afirma ca Gaddafi a trimis avioane de lupta impotriva manifestantilor. Ordinul de a trage in multime a fost confirmat de patru piloti care au dezertat si au cerut azil politic in Malta.

Presedintele Gaddafi a transmis ca nu a fugit in tara

Presedintele Gaddafi a dezmintit informatiile potrivit carora ar fi plecat din Libia, televiziunea de la Tripoli transmitand luni seara o declaratie facuta de acesta de la resedinta sa din Bab Al Azizia.

"Voi merge sa-i vad pe tinerii din Piata Verde. Asta doar ca sa dovedesc ca sunt la Tripoli si nu in Venezuela si sa dezmint informatiile difuzate de televiziuni, acesti caini", a spus el, dupa ce presa internationala anuntase ca liderul libian a parasit Libia si se indreapta catre Venezuela.

Imaginile difuzate de postul libian il arata pe Gaddafi pregatindu-se sa urce intr-o masina, cu o umbrela in mana, in fata resedintei sale de la Bab Al-Azizia.

Cine este Gaddafi

Considerat timp de mai multe decenii seful unui stat "terorist", libianul Gaddafi, cel mai longeviv dintre liderii arabi si africani, se confrunta de cateva zile cu o contestare fara precedent in tara sa, scrie Mediafax.

Autoproclamat "regele regilor traditionali din Africa", "Ghidul", aflat la putere de 42 de ani, se poate mandri si cu un alt titlu si anume cel de decan al sefilor de stat africani, de la moartea, in iunie, a presedintelui Gabonului, Omar Bongo Ondimba.

Nascut, potrivit propriei legende, intr-un cort de beduin in desertul Syrte in 1942, colonelul Kadhafi, fiu de pastor din tribul Gaddafa, primeste o educatie riguroasa inainte de a intra in armata in 1965.

La varsta de 27 de ani, la 1 septembrie 1969, el ii inlatura de la putere pe vechii regi Idriss, fara varsare de sange. In 1977, el proclama "Jamahiriya", pe care o defineste ca un "stat al maselor" care guverneaza prin intermediul comitetelor populare alese si isi atribuie singur titlul de "Ghid al revolutiei".

Puterea sa ramane intacta. Stilul sau de viata, tinutele sale traditionale, modul sau excentric de a exercita puterea in aceasta tara imensa si bogata in petrol dar putin populata, par incongruente si imprevizibile pentru occidentali, dar si pentru arabi.

In uniforma sa militara decorata cu aur sau in tunica specifica beduinilor, lui Gaddafi ii place sa primeasca oaspeti in cort, la Syrte sau in curtea cazarmei Bab El Azizia, in centrul Tripoli.

Seducator, el apreciaza compania feminina. Este inconjurat adeseori de femei in tinuta militara, pe care le numeste "amazoanele" sale.

Se hraneste frugal, mai ales cu lapte de camila. Personaj teatral, Gaddafi este singularizat de acte si declaratii care au amuzat lumea, infruntandu-i pe omologii sai arabi sau emitand teorii despre istorie si oameni.

Puternic, gratie resurselor de petrol, el reuseste in 2008 sa puna capat trecutului sau cu Italia, obtinand scuze si despagubiri din partea Romei pentru perioada coloniala.

De curand a determinat Elvetia sa se plieze si sa ii prezinte scuze, la un an dupa ce fiul sau Hannibal a fost arestat la Geneva pentru violente impotriva unor servitori.

El il intampina triumfal pe Abdelbasset al-Megrahi, libianul condamnat pentru atentatul de la Lockerbie si eliberat de Scotia, generand indignarea Washingtonului si Londrei.

Aveti imagini cu violentele din Libia? Trimiteti-le pe www.stirileprotv.ro!

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Celula de criza la MAE: Romanii cu probleme in Libia pot suna la consulat
Celula de criza la MAE: Romanii cu probleme in Libia pot suna la consulat

O celula de criza care raspunde solicitarilor de asistenta consulara venite din partea cetatenilor romani din Libia a fost activata la MAE, iar romanii afectati pot contacta telefonic Directia Consulara intre orele 10.00-18.00.

Adevarate masacre in Libia impotriva manifestantilor
Adevarate masacre in Libia impotriva manifestantilor

Violentele continua, se pare, in Libia, desi informatiile despre ce se petrece acolo sunt greu de confirmat. Autoritatile au precizat ca liderul Muammar Ghaddafi este in tara, dupa ce seful diplomatiei britanice spusese ca ar fi fugit in Venezuela.

Gramul de aur a depasit 50 de dolari. Petrolul aprinde bursa
Gramul de aur a depasit 50 de dolari. Petrolul aprinde bursa

Se scumpeste din nou petrolul, pentru ca investitorii se tem ca evenimentele din Libia vor degenera si tara isi va inchide robinetele pentru export. In acelasi timp, pretul aurului atinge si el recorduri istorice.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.