Criza pe Wall Street. Lehman Brothers, in faliment


Ultimul update: Duminica 10 Iunie 2012 11:21
Data publicarii: Luni 15 Septembrie 2008 00:00
Categorie: Stiri Economice

Bursa de pe Wall Street a cunoscut luni mai neagra zi dupa atentatele din 11 septembrie. Si celelalte mari burse ale lumii au inregistrat caderi dramatice.

A fost cel mai puternic cutremur de pe pietele finaciare de la inceputul crizei creditelor din Statele Unite.

Unda de soc a pornit dupa ce Banca Lehman Brothers, unul dintre pilonii de pe Wall Street, a ajuns la un pas de faliment si a cerut protectia statului. 

Banca americana Lehman Brothers, care avea 158 de ani de existenta in spate, s-a declarat luni in faliment din cauza crizei creditelor imobiliare.

Este cea mai grava prabusire a unei institutii financiare din Statele Unite. In urma cu numai un an, Lehman Brothers primea distinctia de cea mai admirata banca de investitii din America.

Cand au aflat ca raman pe drumuri, angajatii bancii au venit in toiul noptii sa-si recupereze obiectele personale.

Reactia de domino nu s-a lasat asteptata: dolarul a pierdut teren in fata monedei europene, iar pretul barilului de petrol a scazut sub 93 de dolari
Dezastrul era prevazut. In ultimele luni, valoarea actiunilor Lehman Brothers a scazut cu peste 80%, ajungand de la 70 de dolari la inceputul anului, la 3,65 dolari.

O alta veste care a facut senzatie luni pe pietele financiare este preluarea de catre Bank of America a gigantului Merryl Lynch, care pierduse, in ultimul an, 50 de miliarde de dolari.

Actiunile colosului AIG, candva numarul unu in asigurari, au scazut cu 60 de procente. Compania a obtinut aprobarea de la autoritatile Statul New York de a contacta un imprumut de 20 de miliarde de dolari pentru a mai putea functiona.

Acest cutremur finaciar a fost, fara doar si poate, cel mai puternic. Insa criza creditelor imobiliare zdruncina de mai bine de un an piata finaciara americana si, prin contagiune, toate marile burse ale lumii.

Numarul locurilor de munca pierdute in sectorul finaciar ar putea trece, pana la sfarsitul anului 2008, de 150.000, depasind recordul stabilit anul trecut.

Falimentul unui tour-operator britanic a creat haos printre turisti
Preţul combustibilului bagă companiile aeriene în faliment!
VIDEO PROTVPLUS.RO