Furtuna Emma a provocat haos în Europa. Rafturile din magazine, golite de oamenii speriați
Numeroase regiuni din Europa sunt prinse încă în ghearele unei ierni aprige. În Irlanda şi Marea Britanie, furtuna Emma a adus ninsori abundente şi viscol. Şi a continuat să ningă şi în Italia sau Croaţia.
De două zile, Irlanda este blocată din cauza unor ninsori cum rar s-au mai văzut în această regiune.
În zonele din estul ţării a fost anunţat cod roşu pentru căderi de zăpadă şi vânt puternic. 100 de mii de case au rămas fără curent electric, iar localnicii au fost sfătuiţi să evite deplasările. Cei care s-au aventurat cu maşina pe străzile acoperite de zăpadă au rămas împotmoliţi.
Mai multe localităţi au fost izolate de nămeţi, iar oamenii au fost sfătuiţi să-şi facă rezerve de apă, în caz că vor fi probleme cu alimentarea. În aşteptarea furtunii, irlandezii au golit rafturile de pâine, apă şi lapte.
Viscolul a creat probleme şi pe aeroporturile din Dublin şi Cork. A paralizat traficul şi mii de pasageri au rămas blocaţi pe terminale sau în hoteluri.
Unii s-au bucurat, însă, de zăpada care a căzut cu duiumul şi au făcut haz de necaz.
În Marea Britanie, ninsoarea depusă pe alocuri într-un strat de o jumătate de metru a blocat sute de maşini.
Autorităţile spun că şoferii nu au ascultat avertismentele. Au ieşit pe şosele, au rămas înzăpeziţi şi şi-au abandonat vehiculele, iar poliţia a trebuit să le ridice pe fiecare pentru a permite accesul utilajelor de deszăpezire.
În Olanda, ninsorile au lăsat locul unui ger pătrunzător care a transformat canalele din Amsterdam în patinoare.
Croaţia, în schimb, se confruntă şi cu ninsori şi cu un frig de crapă pietrele. Gerul a îngheţat apele unei cascade populare în rândul turiştilor.
În estul ţării, a fost decretat cod roşu de ninsori şi de ploaie îngheţată.
Autorităţile din Ucraina, țară lovită de asemenea de ninsori abundente, au închis şcolile şi universităţile, pentru a face economie de gaz. Gigantul rus Gazprom a anunţat că sistează livrările către Ucraina, după ce a pierdut la tribunal o lungă dispută juridică cu executivul de la Kiev.
Uniunea Europeană, îngrijorată că ar putea fi afectate şi livrările spre vestul continentului, s-a oferit să mijlocească o înţelegere între cele două părţi.