Furtul din magazine, fenomenul care afectează Marea Britanie și Spania. "Trebuie să fii disperat ca să iei trei castraveți"
Direct proporțional cu dificultățile financiare, care îi afectează pe tot mai mulți europeni, s-au întețit furturile din magazine.
Și nu vorbim despre bunuri de lux, ci de produse alimentare de strictă necesitate. În Marea Britanie, marii retaileri au adresat o scrisoare deschisă Ministrului de Interne și au cerut măsuri urgente. Asta după ce, pentru anul trecut, au calculat pierderi de aproape un miliard de lire sterline.
88 de lideri din comerţul cu amănuntul din Marea Britanie, inclusiv şefii Tesco, Sainsbury’s şi Marks & Spencer, l-au somat pe ministrul de Interne conservator să dispună acțiuni pentru a combate creșterea infracţionalităţîi în sectorul de retail. Au făcut-o chiar în ajunul conferinţei anuale a Partidului Conservator de guvernământ. Transforma astfel problema într-una politică, înainte de alegerile naţionale din Regatul Unit, din 2024.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Muntazir Dipoti, președintele Federației Comercianților Independenți: ''Ceea ce noi cerem Guvernului este să ne acorde împrumuturi de 1.500 de lire sterline ca să ne îmbunătățim măsurile de securitate.
Acum apar întruna noi tehnologii, recunoaștere facială, inteligenta artificială''.
Distribuitorii au stabilit că epidemia de furturi le-a făcut pagube de 953 de milioane de lire sterline în 2022, în pofida cheltuielilor de peste 700 de milioane făcute de comercianţi pentru prevenirea infracţiunilor.
Damian Warner, comerciant: ''În dimineața asta, o femeie a furat trei castraveți. Trebuie să fii disperat ca să furi trei castraveți. Daca mi i-ar fi cerut, îi dădeam, însă ea a ales să-i sustragă".
De asemenea, incidentele de violenţă şi abuz faţă de angajații din comerț aproape că s-au dublat în comparaţie cu nivelul pre-pandemie, ajungând - în 2022 - la 867 de cazuri în fiecare zi.
Inflația generează probleme uriașe în Spania
Sunt probleme uriașe și în Spania, în contextul inflației record care afectează dramatic nivelul de trai.
Carlos Cruz , reprezentant al firmei de consultanță Checkpoint: "Furturile din magazine însumează cam 1% din volumul vânzărilor, vorbim de sute de milioane de euro. Numai pentru vara trecută s-au calculat pierderi de 170 de milioane de euro pentru magazinele alimentare. O creștere de 25 % față de vara lui 2022".
În Spania se fură în special ulei de măsline, care a ajuns produs de lux din cauza inflației.