Toata Europa s-a reunit in jurul memoriei lui Vaclav Havel. "A redat libertatea prin curajul sau"

×
Codul embed a fost copiat

Aproximativ 15 sefi de stat, printre care si presedintele Traian Basescu, participa la funeraliile lui Vaclav Havel de la Praga. 21 de salve de tun vor fi trase in memoria fostului presedinte ceh.

Funeraliile lui Vaclav Havel au reunit vineri la Praga numerosi lideri ai lumii, veniti sa prezinte alaturi de cehi un ultim omagiu eroului "revolutiei de catifea" anticomuniste din 1989, incetat din viata duminica, relateaza AFP.

Aproximativ 1.000 de invitati au asistat la ceremonii, inclusiv la o slujba religioasa, care a inceput la pranz (13.00, ora Romaniei) in Catedrala Saint-Guy a Castelului Praga.
Un moment de reculegere, respectat in toata tara, a fost marcat cu 21 de focuri de tun.

Presedintele Nicolas Sarkozy a sosit la Praga in pofida crizei franco-turce, dar si secretarul de Stat Hillary Clinton si sotul sau, fostul presedinte american Bill Clinton, premierul britanic David Cameron si fostul secretar de Stat american de origine ceha Madeleine Albright.

"Astazi suntem la Praga. Toata Europa se reuneste in jurul memoriei lui Vaclav Havel. Care este mesajul acestui om? Sa ai convingeri. Sa lupti pentru ele. Sa promovezi dialogul si respectul. Sa iti privesti trecutul si sa tragi concluziile pentru viitor", le-a spus Sarkozy jurnalistilor francezi cu putin inainte de ceremonie.

Citește și
Vaclav Havel
Cehia este in doliu. Mii de oameni i-au adus un omagiu lui Vaclav Havel
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Vaclav Havel era un mare om, pe care l-am cunoscut (pe cand era) cu prima sa sotie. (Era un om) de talie mondiala. Cred ca a redat libertatea multor tari si multor oameni, prin lupta si curajul sau", a declarat pentru AFP actorul francez Alain Delon, venit la Praga impreuna cu Sarkozy.


Vaclav Havel va fi inhumat, cel mai probabil, in cavoul familiei, in cimitirul Vinohrady din Praga.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, si sotul sau, fostul presedinte american Bill Clinton, precum si premierul britanic David Cameron, figureaza printre cei o mie de invitati la ceremonia funerara. Alti aproximativ 15 sefi de stat urmeaza sa-i insoteasca pe liderii cehi si pe vaduva lui Vaclav Havel, Dagmar Havlova, la catedrala Saint-Guy de la Castelul Praga, sediul oficial al presedintiei cehe.

Acest lacas de cult a fost de-a lungul secolelor teatrul incoronarii regilor Boemiei. De la crearea Cehoslovaciei, Castelul este sediul oficial al presedintiei republicii. O slujba va fi celebrata la pranz (13.00, ora Romaniei) de arhiepiscopul de Praga Dominik Duka si episcopul auxiliar Vaclav Maly, ambii fosti detinuti politici sub regimul comunist, care s-a prabusit odata cu "Revolutia de Catifea" ghidata de Vaclav Havel in 1989.

Pe fondul sunetului clopotelor, cehii din toata tara vor tine un moment de reculegere la pranz, in cea de-a treia si ultima zi de doliu national. In acelasi timp, 21 de salve de tun vor fi trase in memoria fostului presedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din perioada 1989-2003, care a murit in somn duminica dimineata, la casa sa de la tara din Hradecek, la 150 de kilometri de Praga.

Succesorul lui Havel in postul de presedinte al Cehiei, Vaclav Klaus, seful diplomatiei, Karel Schwarzenberg, si fostul secretar de Stat american de origine ceha Madeleine Albright, o prietena personala a lui Vaclav Havel, vor pronunta discursuri. Ceremonia de la catedrala Saint-Guy va fi urmata dupa-amiaza de incinerarea corpului la un crematoriu din Praga. Urna cu cenusa sa va fi depusa in cateva zile in mormantul familial, situat intr-un cimitir din Praga.

Vineri seara, numerosi artisti, printre care formatia Plastic People of the Universe, persecutata de regimul comunist, ii vor aduce un ultim omagiu fostului presedinte si mare amator de rock, printr-un concert in centrul capitalei Praga.

Constantinescu si Basescu reprezinta Romania la Praga

Fostul presedinte Emil Constantinescu va participa la funeralii, la invitatia presedintelui Traian Basescu. Cei doi vor calatori cu aceeasi aeronava prezidentiala.

"Invitatia de participare a fost transmisa la Cabinetul presedintelui Constantinescu din partea Cancelariei Presedintiei Cehiei prin intermediul Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti. La funeralii au primit invitatii cate un reprezentant din partea statelor: presedinte, prim ministru sau un reprezentant al acestora. Lor li s-au adaugat, pe o lista separata, prietenii presedintelui Havel propusi de familie si de cei apropiati fostului presedinte. Pe lista prietenilor figureaza, printre altii, si fostul presedinte al Poloniei Lech Walesa, fostul presedinte al SUA Bill Clinton, fostul presedinte al Bulgariei Jelio Jelev si fostul presedinte al Sloveniei Milan Kucan", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, fostul presedinte Constantinescu a acceptat invitatia lui Traian Basescu de a merge la Praga cu aeronava prezidentiala. "In vederea participarii la acest trist eveniment, presedintele Constantinescu a acceptat invitatia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de a calatori cu aeronava prezidentiala cu care domnia sa se va deplasa la Praga in cursul zilei de vineri", mentioneaza comunicatul.

Conform protocolului aprobat de Presedintia Ceha, invitatii de pe cele doua liste vor urma un traseu separat pentru accesul la Castel si la Catedrala. Seful statului va fi insotit de ambasadorul acreditat la Praga, iar invitatul special de primul consilier al ambasadorului. In comunicat se mentioneaza de asemenea ca, marti, fostul presedinte Constantinescu a semnat in cartea de condoleante deschisa la Ambasada Cehiei la Bucuresti, iar in cursul zilei de miercuri a transmis scrisori de condoleante sotiei fostului presedinte Havel, Dagmar Hávela, precum si presedintelui Republicii Cehe, Vaclav Klaus.

Vaclav Havel, ultimul presedinte al Cehoslovaciei si presedinte al Cehiei, din 1989 pana in 2003, a facut prima sa vizita oficiala la Bucuresti in iunie 1994, prilej cu care a fost semnat Tratatul privind relatiile de prietenie si cooperare intre Romania si Cehia. Vaclav Havel a mai facut o vizita oficiala la Bucuresti in 18 mai 2002. Vaclav Havel a primit si titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti, in 1994, cand rector era Emil Constantinescu.

Liderii straini asteptati la funeraliile lui Vaclav Havel

Presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, s-a scuzat joi seara ca nu va putea participa din motive de sanatate, potrivit presedintiei estone, citata de agentia CTK. De asemenea, liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, il va reprezenta pe presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, la funeraliile fostului lider ceh Vaclav Havel. Komorowski se afla in prezent intr-o vizita de stat in China.

Ministerul ceh al Afacerilor Externe a prezentat joi lista personalitatilor straine care si-au anuntat prezenta.

- Albania - Premierul Sali Berisha
- Armenia - Vicepresedintele Adunarii Nationale Eduard sarmazanov
- Austria - Presedintele Heinz Fischer
- Belgia - Printul mostenitor, vicepremier si ministru de Externe Didier Reynders
- Bulgaria - Ministrul Afacerilor Externe Nikolai Mladenov, fostul presedinte Jelio Jelev, fostul presedinte Petar Stoianov
- Canada - Guvernatorul general David Johnston
- Comisia Europeana - Presedintele CE Jose Manuel Barroso
- Croatia - Presedintele Ivo Josipovici
- Danemarca - Ministrul Afacerilor Externe Villy Sovndal
- Elvetia - Presedinta aleasa a Confederatiei, Eveline Widmer-Schlumpf
- Estonia - Ambasadorul la Praga Lembit Uibo
- Finlanda - Presedinta Tarja Halonen
- Franta - Presedintele Nicolas Sarkozy
- Georgia - Presedintele Mihail Saakasvili
- Germania - Presedintele Christian Wulff
- Iordania - Printul El Hassan ben Talal
- Irlanda - Fosta presedinta Mary Robinson
- Islanda - Presedinta Parlamentului Asta Ragnheidur Johannesdottir
- Israel - Ministrul fara portofoliu Yossi Peled
- Japonia - Ministrul adjunct al Afacerilor Externe Ryuji Yamane
- Kosovo - Presedinta Atifete Jahjaga
- Letonia - Presedintele Andris Berzins, fosta presedinta Vaira Vike-Freiberga
- Lituania - Presedinta Dalia Grybauskaite, fostul presedinte Vytautas Landsbergis
- Luxemburg - Marele duce Henri de Luxemburg
- Macedonia - Presedintele Gjorge Ivanov
- Marea Britanie - Prim-ministrul David Cameron
- Muntenegru - Presedintele Filip Vujanovici
- NATO - Secretarul general delegat Claudio Bisogniero
- Norvegia - Presedintele Parlamentului Dag Terje Andersen
- Olanda - Ministrul Afacerilor Externe Uri Rosenthal
- Parlamentul European - Presedintele PE Jerzy Buzek
- Polonia - Presedintele Senatului Bogdan Borusewicz, fostul presedinte Lech Walesa, fostul premier Tadeusz Mazowiecki
- Portugalia - Ministrul Afacerilor Externe Paulo Sacadura Cabral Portas
- Romania - Presedintele Traian Basescu
- Rusia - Delegatul pentru Drepturile Omului Vladimir Lukin
- Slovacia - Presedintele Ivan Gasparovici, Premierul Iveta Radicova, ministrul Afacerilor Externe Mikulas Dzurinda, fostul presedinte Rudolf Schuster
- Slovenia - Presedintele Danilo Turk, fostul presedinte Milan Kucan
- Spania - Presedintele Senatului Pio Garcia Escudero
- Statele-Unite - Secretarul de Stat Hillary Clinton, fostul presedinte Bill Clinton, fostul secretar de Stat Madeleine Albright
- Suedia - Ministrul Afacerilor Externe Carl Bildt
- Ucraina - Ministrul Afacerilor Externe Konstantin Griscenko
- Ungaria - Presedintele Pal Schmitt
- Vatican - Cardinalul Giovanni Coppa

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ceremonie funerara la Castelul Praga pentru Vaclav Havel. Prima zi de doliu national
Ceremonie funerara la Castelul Praga pentru Vaclav Havel. Prima zi de doliu national

Sicriul cu trupul neinsufletit al fostului presedinte ceh Vaclav Havel a parasit miercuri dimineata biserica din capitala, fiind transferat la Castelul Praga.

Cehia este in doliu. Mii de oameni i-au adus un omagiu lui Vaclav Havel
Cehia este in doliu. Mii de oameni i-au adus un omagiu lui Vaclav Havel

Cehia isi plange simbolul national, primul presedinte post-comunist Vaclav Havel. De mai bine de 30 de ore, oameni anonimi, dar si personalitati din toata lumea, fac o reverenta in memoria lui Havel.

Lech Walesa:Vocea lui Havel va lipsi enorm Europei, mai ales acum, cand traversam o criza serioasa
Lech Walesa:Vocea lui Havel va lipsi enorm Europei, mai ales acum, cand traversam o criza serioasa

Vocea lui Vaclav Havel, decedat duminica la varsta de 75 de ani, "va lipsi enorm Europei", a declarat liderul istoric al sindicatului Solidaritatea Lech Walesa.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.