Frumosul vis italian s-a spulberat. Reportaj cu primii imigranti care pleaca acasa din cauza crizei
Lovita de criza si aflata la un pas in urma Greciei, Italia nu mai are ce sa le ofere stranierilor. Potrivit statisticilor, romanii sunt cei mai multi imigranti care pleaca din peninsula, depasindu-i de cateva ori pe ceilalti.
Cosmin Parvuletu are 33 de ani si e in Italia din 2007. A crezut ca o sa traiasca mai bine decat acasa, in Gorj, dar n-a fost sa fie.
Cosmin Pirvuletu: "Ca orice roman, cand pleci din tara, visezi la multe, sa iti iei de toate, ca pleci in Paradis, in Occident, dar nu e asa...".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sotia lui s-a intors zilele acestea in Romania, iar copilul si l-au trimis de anul trecut. N-au avut de ales: gradinita in Italia i-ar fi costat cam 700 de euro, adica trei sferturi din cat castiga el.
Cosmin Parvuletu: "950 este salariul meu, 250 chiria pe o camera, mancare 200 euro, 200 care trebuie sa ii trimit acasa. Imi mai raman exact 40 de euro."
La fel ca el, mii de romani plecati in Italia sa-si faca un rost si-au vazut salariile injumatatite de criza. Sau, mai rau, si-au pierdut slujbele. Sectoare intregi din economia Italiei sunt in criza, iar zonele industriale unde altadata isi castigau painea si ai nostri sunt acum pustii.
Lica Balta, roman in Italia: "Se castiga 2000-2200-2500 euro acum sapte ani, acum in timpul cel mai bun castigam 1000-1100, iarna muncim pentru 500 euro".
De la primele semne ale crizei, in urma cu cinci ani, Italia a pierdut 28.000 de romani, iar cei mai multi au plecat in ultimii doi ani.
Alessio Menonna, Initiative si Studii Multietnice: ''Pe primul loc la numarul de plecari in tara de origine sunt romanii. In jur de 6.500 de romani au plecat in 2010, mult mai multi decat cei de alte nationalitati''.
Gian Carlo Blangiardo, profesor Universitatea Bicocca Milano: ''Situatia de criza e factorul principal pentru reintoarcerea in tara, nu cred ca Romania exercita inca o forta de atractie, prin dezvoltarea economica''.
Multi nu vor sa se intoarca nici macar temporar in Romania. Stiu unii de la altii care sunt tarile in care-si mai pot gasi de lucru.
Ion Savoiu, patron: ''Foarte multi angajati ai mei au preferat sa nu stea sa mai sufere, pe bani mai putini, sunt invatati sa traiasca mult mai bine".
Cei care raman totusi n-au deloc motive de optimism. De saptamani de zile, presa din Peninsula scrie ca Italia e periculos de aproape de situatia Greciei.