Franţa urmează să livreze Ucrainei alte 40 de rachete cu rază lungă de acţiune de tip SCALP şi „sute de bombe”
Franţa urmează să livreze Ucrainei alte 40 de rachete cu rază lungă de acţiune de tip SCALP şi „sute de bombe”, anunţă preşedintele francez Emmanuel Macron, care urmează să efectueze o vizită la Kiev „în februarie”.
Franţa este „pe cale să finalizeze un acord” de securitate cu Ucraina - de tipul celui încheiat vineri de Regatul Unit cu Kievul, pe o perioadă de zece ani, a anunţat marţi seara, într-o conferinţă de presă la televiziunea TF1 Emmanuel macron.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
President Macron's presser :
➡️ We cannot let #Russia win
➡️ ???????? will provide to ???????? additional 40 SCALP long range missiles and hundreds of bombs, new CAESAR howitzers
➡️ Visit to #Ukraine in February to finalize a bilateral security agreement https://t.co/k9NXjOGAB9
— La France à l'OTAN (@FranceOTAN) January 17, 2024
Franţa şi Uniunea Europeană (UE) urmeză „să ia decizii noi în săptămânile şi lunile următoare pentru an u lăsa Rusia să câştige” Războiul din Ucraina, a subliniat el.
„Nu putem lăsa Rusia să câştige şi nu nu trebuie să o facem, pentru că atunci însăşi securitatea Europei şi întregii vecinătţi ruse ar fi pusă în discuţie”, a insistat Macron.
Frică de escaladare în Orientul Mijlociu
Întrebat despre perspectiva unei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale ameeicane, în noiembrie, care ar putea pune în discuţie susţinerea Ucrainei, Emmanuel Macron a răspuns că „nu trebuie să ne interesăm de persoane. Trebuie să avem luciditatea de a vedea că Statele Unite ale Americii sunt un mare aliat căruia-i sărbătorim curajul” cu ocazia marcării a 80 de ani de la Debarcarea în Normandia, în iunie.
„Însă este o democraţie care treversează o criză, a cărei primă prioritate este ea însăşi, şi a cărei a doua prioritate este problema chineză”, a declarat el.
Macron a apărat, în acest context „o Europă mai puternică, care ştie să se apere ea însăşi şi care nu depinde de alţii”.
El a evocat Războiul din Fâşia Gaza şi a explicat de ce Frabţa „nu s-a alăturat unei coaliţii (americano-britanice) care a efectuat atacuri preventive împotriva huthi pe teritoriul lor” în Yemen.
Motivul este limpede, „evitarea oricărei escaladări”, a subliniat şeful statului francez.