Noul premier al Slovaciei, Robert Fico, este de partea lui Viktor Orban și vrea să blocheze banii UE pentru Ucraina
Liderii Ungariei și Slovaciei au declarat marți că sunt de acord asupra necesității de a reface un plan al Uniunii Europene privind asistența financiară acordată Ucrainei.
Este un ajutor binevenit pentru premierul ungar Viktor Orbán, care luna trecută a îngreunat eforturile UE de aprobare a finanțării acestei țări devastată de război.
Potrivit Associated Press, în urma discuțiilor de la Budapesta, premierul slovac Robert Fico a declarat că este de acord cu poziția lui Orbán potrivit căreia UE nu ar trebui să finanțeze Ucraina cu 50 de miliarde de euro și a reluat afirmațiile lui Orbán potrivit cărora războiul din Ucraina nu poate fi rezolvat prin mijloace militare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am ascultat cu mare atenție propunerile pe care premierul (Orbán) ... le-a prezentat deja în legătură cu revizuirea bugetului și a ajutorului pentru Ucraina și voi repeta că le considerăm raționale și rezonabile", a declarat Fico.
Comentariile lui Fico au loc în contextul în care UE se străduiește să salveze pachetul de finanțare pentru Ucraina pe care Orbán l-a blocat în decembrie, o mișcare care i-a înfuriat pe mulți dintre liderii blocului care urmăreau să ofere Kievului un flux consistent de bani pentru următorii patru ani.
Pentru deciziile care afectează bugetul UE este necesară unanimitatea, iar Orbán a fost singurul dintre cei 27 de lideri ai blocului comunitar care a votat împotriva finanțării.
"Dacă vrem să ajutăm Ucraina, ceea ce cred că trebuie să facem... trebuie să facem acest lucru fără a afecta bugetul UE", a declarat marți Orbán.
Liderii UE sunt așteptați să se întâlnească din nou pe 1 februarie, pentru a încerca să ajungă la un acord privind pachetul financiar, dar dreptul de veto al lui Orbán rămâne un factor.
Marți, Fico a declarat că susține recomandarea lui Orbán ca finanțarea să fie separată în patru tranșe care ar putea fi reevaluate, și potențial blocate, în fiecare an.
"Aștept cu nerăbdare să ne vedem în curând la 1 februarie la Bruxelles, unde vom urmări cu toată înțelegerea lupta dumneavoastră legitimă pentru ceea ce ați început la ultimul Consiliu European", i-a spus Fico lui Orbán.
Un populist al cărui partid a câștigat alegerile din septembrie pe o platformă pro-rusă și antiamericană, Fico este văzut ca un potențial aliat al lui Orbán în disputele de lungă durată ale acestuia din urmă cu UE.
Blocul comunitar a reținut fonduri de miliarde de dolari de la Budapesta din cauza îngrijorărilor legate de faptul că guvernul lui Orbán a luat măsuri drastice în ceea ce privește independența justiției, libertatea presei și drepturile comunității LGBTQ+.
Unii dintre criticii lui Orbán din UE consideră că acesta și-a folosit dreptul de veto asupra asistenței acordate Ucrainei ca pârghie pentru a obține acces la fondurile înghețate. Marți, Fico a citat fondurile reținute ca justificare a opoziției lui Orbán față de finanțarea UE pentru Ucraina.
"Nu se pot aștepta ca o țară din care au fost retrase fonduri să dea bani unei alte țări. Pur și simplu nu este posibil. Nu este corect, nu este drept", a declarat Fico.
Săptămâna trecută, un grup de 120 de legislatori UE a semnat o petiție prin care se solicită ca Ungariei să i se retragă dreptul de vot în procesul decizional al blocului, argumentând că Orbán a încălcat în mod repetat valorile UE prin subminarea instituțiilor democratice, de la preluarea mandatului în 2010.