Franța începe vaccinarea împotriva variolei maimuței în farmacii
Cinci farmacii din Franţa au lansat miercuri vaccinarea împotriva variolei maimuţei (”monkeypox”), în cadrul unui experiemt, timp de două săptămâni.
O farmacie din Lille, uşor accesibilă, situată în apropiere de gară, ”a fost aleasă pentru că urmărim deja pacienţi în tratament împotriva HIV sau tratament prevenitv «PrEP», care corespunde ţintei campaniei de vaccinare”, declară farmacistul Fabien Florack.
Patrick, un nume împrumutat, în vârstă de 45 de ani, este unul dintre primii vaccinaţi în această farmacie, care s-au succedat din zece în zece minute.
El a renunţat să se vaccineze sâmbătă, din cauza cozii de la un centru de vaccinare, după care s-a programat pe site-ul Doctolib să se vaccineze în această farmacie.
”Contaminările se răspândesc extrem de repede, chiar dacă nu avem un comportament prea riscant”, constată acest bărbat homosexual.
”În comunitatea gay, întâlnirile facile sunt o realitate”, declară el.
În pofida faptului că variola maimuţei ”nu provoacă o nelinişte enormă” în rândul homosexualilor, ”toată lumea de decis să se vaccineze”, declară el.
Trei dintre prietenii săi sunt contaminaţi în prezent, iar altul a fost spitalizat timp de zece zile.
Farmacia asigură 130 de vaccinări săptămâna aceasta, care au fost ocupate rapid, şi se pregăteşte să asigure 200 de vaccinări săptămâna viitoare.
”Azi nu ne lipsesc dozele, însă ideea este ca numărul de doze aprovizionate să fie administrat”, subliniază Fabien Florack.
Vaccinul se păstrează la -80°C, timp de doar 14 zile, după decongelare.
La coadă stau mai multe persoane din Belgia, ca Nicolas, un francez în vârstă de 44 de ani, homosexual, care deplânge ”condiţii de vaccinare mult mai restrictive” de cealaltă parte a frontierei.
”Dincolo de viaţa mea privată, sunt profesor, iar după începerea anului şcolar mă voi afla în contact zilnic cu tineri. Nu vreau să le dau boala”, declară el.
El a venit fără programare şi a fost trimis la un centru de vaccinare.
La trei luni de la apariţia epidemiei variolei maimuţei, aproape 28.000 de cazuri au fost confirmate în lume şi încep să fie semnalate morţi.
În Europa, majoritatea bolnavilor sunt bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).