Franta a comemorat 50 de ani de la moartea lui Edith Piaf, legenda muzicii pariziene
Fanii cantaretei Edith Piaf au comemorat joi, la Paris, implinirea a 50 de ani de la moartea legendarei artiste franceze, interpreta celebrului cantec "La vie en rose".
Biserica Catolica, care a refuzat la momentul respectiv sa organizeze funeralii religioase pentru Edith Piaf, supranumita "La Môme", decedata pe 10 octombrie 1963, la varsta de 47 de ani, a organizat o slujba religioasa, joi, la biserica Saint-Jean Baptiste, in cartierul Belleville.
In acel loc s-a nascut cantareata, care a fost apoi abandonata de mama ei, informeaza AFP.
Ecrane uriase si boxe de mari dimensiuni au fost amplasate in jurul bisericii in care cantareata a fost botezata, pentru a permite unui numar cat mai mare de fani sa urmareasca o slujba care marcheaza debutul a patru zile de comemorari intr-un cartier ramas industrial pana in zilele noastre.
Cu putin timp inainte de aceasta slujba religioasa a avut loc un mars, organizat in liniste, de la cimitirul parizian Père Lachaise, unde a fost inmormantata cantareata, pana in cartierul Belleville.
Pe fatada casei de la numarul 72 de pe strada Belleville poate fi citita urmatoarea inscriptie: "Pe scarile acestei case s-a nascut, pe 19 decembrie 1915, Edith Piaf, a carei voce, mai tarziu, a uluit lumea". In realitate, Edith Giovanna Gassion s-a nascut in maternitatea unui spital aflat in apropiere.
Cotidianul Vaticanului, L'Osservatore Romano, subliniase la scurt timp dupa moartea cantaretei faptul ca Edith Piaf a trait "in pacat, in ochii tuturor" si ca artista era "simbolul unei fericiri artificiale".
Eterna naiva si sentimentala, artista franceza si-a petrecut intreaga viata - scurta - cantand despre iubire si traind pentru iubire, fiind considerata o veritabila "devoratoare" de barbati si nu intotdeauna tandra cu femeile.
Prima cantareata franceza care a cucerit America, cunoscuta in lumea intreaga cu piesa "La vie en rose", Edith Piaf a captivat publicul. Prin vocea ei, dar si pentru intensitatea ei, evidentiate prin economia de mijloace de pe scena: un gest simplu pentru fiecare cantec, o mica rochie neagra si un con de lumina fixat asupra ei.
Marea iubire din viata ei a fost pugilistul Marcel Cerdan, decedat in mod tragic intr-un accident de avion in 1949, atunci cand acesta urma sa vina sa locuiasca cu ea la New York. Pentru el, Edith Piaf a compus, cu putin timp inainte, versurile prevestitoare ale cantecului "Hymne à l'amour".
"Edith Piaf a pulverizat toate recordurile: de seductie, de aventuri, de suferinte, de nebunie, de provocari si de derive", scrie Robert Belleret in biografia sa recent lansata "Piaf, un mythe français".
Aceasta descriere poate fi considerata un fel de revansa pentru artista franceza, foarte scunda si subtire (avea o inaltime de doar 147 centimentri), terorizata de singuratate si care spunea ca nu ii place felul in care arata.
Desi viata ei personala si profesionala a fost presarata cu incercari si tragedii (decesul fiicei sale Marcelle la varsta de doi ani, al mamei sale intr-un sant, dupa o supradoza), Editf Piaf a dezvoltat in paralel o personalitate marcata de "pasiunea pentru atitudinile caraghioase, pentru fantezie si un umor coroziv extraordinar".
"Avea un limbaj de birjar, capricii incredibile si dadea tuturor ordine cu multa autoritate", precizeaza biograful ei.
Considerata un monument al cantecului francez si "star rock" inainte de aparitia acestui termen, Edith Piaf a murit din cauza unei hemoragii interne, in sudul Frantei, pe 10 octombrie 1963, epuizata de adictii, de interventii chirurgicale dificile si de o poliartrita reumatoida severa.
Funeraliile religioase i-au fost refuzate de Biserica, intrucat cantareata se recasatorise. Zeci de mii de admiratori i-au insotit sicriul pana la cimitirul Père-Lachaise. Aceasta pasiune a maselor populare nu a scazut nici astazi pentru aceasta interpreta de geniu care si-a pus uneori in umbra celelalte talente ale sale: compozitoare aproape necunoscuta, Edith Piaf a compus 80 de cantece, inclusiv "La vie en rose" si "L'hymne à l'amour".
Edith Piaf este o veritabila legenda culturala a Frantei, iar piesele ei sunt cantate si in zilele noastre pe strazile din Paris.
Cantareata franceza Edith Piaf (1915 - 1963) a consacrat genul sansoneta. Numele adevarat al artistei era Édith Gassion, insa si-a luat pseudonimul "Piaf" (in argoul parizian inseamna "vrabie") cu ocazia debutului, in anul 1935. Inzestrata cu o voce capabila de nuante infinite si plina de dramatism, Édith Piaf a anticipat cu un deceniu sensul de rebeliune si neliniste care-i va caracteriza pe artistii intelectuali de pe "Rive gauche", din care vor face parte Juliette Greco, Boris Vian, Roger Vadim.
Edith Piaf a interpretat si roluri in cateva filme, dar succesul sau s-a datorat in special cantecelor ramase nemuritoare, ca "Milord", "Hymne à l'amour", "Les amants d'un jour", "La vie en rose". Dupa o perioada de depresie, provocata de moartea iubitului sau, pugilistul Marcel Cerdan, cantareata a devenit celebra pe plan mondial, gratie cantecului "Non, je ne regrette rien".
O serie intreaga de reprezentanti celebri ai genului muzical, precum Yves Montand, Charles Aznavour, Eddie Constantine, Georges Moustaki, au fost descoperiti si lansati de Edith Piaf.
Viata ei a fost subiectul filmului "La vie en rose/ La môme", regizat de Olivier Dahan in 2007, care i-a adus frantuzoaicei Marion Cotillard, in anul urmator, premiul Oscar pentru cea mai buna actrita.
Sursa: Mediafax
Etichete: Franta, paris, muzica, decese, Edith Piaf,
Dată publicare:
11-10-2013 08:49