Ce contine planul "fulger" al lui Merkel si Hollande pentru a incheia criza din Ucraina. Cei doi se intalnesc vineri cu Putin
Angela Merkel si Francois Hollande au anuntat un plan diplomatic neasteptat pentru a rezolva criza din Ucraina cu vizite surpriza joi si vineri la Kiev si Moscova.
Presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel vor face o vizita surpriza in capitala ucraineana, joi, urmand ca vineri sa ajunga la Moscova, relateaza The Guardian.
Presedintele francez a declarat ca va merge la Kiev, joi, impreuna cu Merkel pentru a gasi o solutie pasnica la intensificarea violentelor in conflictul ucrainean. Ei urmeaza sa mearga vineri la Moscova. Cei doi lideri se vor intalni cu presedintele ucrainean Petro Porosenko, joi, la Kiev si cu omologul rus al acestuia, Vladimir Putin, vineri la Moscova, relateaza Reuters.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Impreuna cu Angela Merkel am decis sa luam o noua initiativa", a declarat Hollande in cadrul unei conferinte de presa. "Vom face o noua propunere pentru rezolvarea conflictului, care se va baza pe integritatea teritoriala a Ucrainei", a explicat el.
"In fata escaladarii violentelor din ultimele zile, cancelarul si presedinte Hollande si-au intensificat eforturile, care continua de luni de zile, pentru o rezolvare pasnica a conflictului din estul Ucrainei", a declarat purtatorul de cuvant al lui Merkel, Steffen Seibert, intr-un comunicat.
Tot joi, secretarul de Stat american John Kerry va incepe o vizita oficiala la Kiev, unde se va intalni cu liderii ucraineni pentru a discuta despre continuarea reformelor economice si dezamorsarea conflictului din estul Ucrainei.
Ce contine planul de pace si ce dorinte are Putin
În ultimele zile Putin ar fi avut cateva "initiative" cu privire la un plan de pace pentru Ucraina, ale caror detalii au fost tinute secrete, scrie The Guardian. Merkel si alti lideri din UE au insistat asupra faptului ca orice acord trebuie sa se bazeze pe "protocoalele de la Minsk", negociate in Belarus în septembrie anul trecut, care implica monitorizarea internationala a frontierei dintre Rusia si Ucraina.
Dar un ministru de externe al unei tari UE a declarat joi pentru The Guardian ca acordurile de la Minsk ar putea forma doar un punct de plecare pentru un nou acord de pace.
"Minsk este un tabel in care Rusia trebuie sa joace rolul sau. Inceputul este acolo ", a spus ministrul. "Exista discutii mari la schimbarea protocoalelor de la Minsk”, a mai spus acesta.
Putin nu a vrut să anexeze zonele controlate de rebeli din estul Ucrainei, dar pastreaza controlul asupra lor, in scopul de a slabi si destabiliza Ucraina si în viitor, a mai spus ministrul.
"Este vorba despre schimbarea liniei de incetare a focului si despre modificarea conditiilor de negocieri", a declarat un inalt oficial al UE.
Propunerile lui Putin includ o cerere de autonomie pentru regiunile separatiste pro-ruse din Donetsk si Luhansk, in estul Ucrainei, dar, de asemenea, insistenta ca guvernul ucrainean sa sustina platile bugetare pentru serviciile sociale și publice în regiunile separatiste.
Punctul central al planului de pace al lui Merkel si Hollande este acordarea unei autonomii extinse in regiunile separatiste pe o suprafata mai mare decat fusese stabilit in acordul precedent de la Minsk.
Liderii europeni vor ca presedintele Ucrainei sa accepte conditiile pentru a evita infrangerea militara si colapsul economic.
De asemenea, daca Putin nu va accepta conditiile, va primi noi sanctiuni saptamana viitoare.
Planul de pace propus de Germania si Franta pentru Ucraina, asemanator cu cel din Transnistria-surse
Planul de pace elaborat de Germania si Franta pentru solutionarea crizei ucrainene este asemanator cu modelul aplicat in regiunea separatista moldoveana Transnistria. "Planul de pace germano-francez are ca baza modelul aplicat in criza transnistreana.
Practic, este vorba de transformarea crizei într-un conflict înghetat", adauga oficialul citat de Interfax, conform EUObserver.
Rusia spera ca noul plan de pace destinat Ucrainei va include si sugestii ale lui Vladimir Putin
Rusia spera ca planul de pace elaborat de Germania si Franta va include si sugestii ale presedintelui rus, Vladimir Putin, afirma un consilier prezidential rus, citat de site-ul agentiei Sputnik.
"Sper ca acest plan de pace va avea un caracter complex si ca va lua in considerare numeroasele sugestii prezentate de presedintele Vladimir Putin", afirma Iuri Usakov.
Francois Hollande: "Franta nu este in favoarea aderarii Ucrainei la NATO. O spun pentru rusii care se ingrijoreaza"
Franta "vrea sa evite razboiul", a afirmat Hollande, subliniind ca diplomatia si politica trebuie sa-si reintre in drepturi. "Franta nu este in favoarea aderarii Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica (...). O spun pentru rusii care se ingrijoreaza in continuare", a precizat presedintele francez.
El a anuntat ca va merge la Kiev, joi dupa-amiaza, alaturi de cancelarul german Angela Merkel, pentru a incerca sa solutioneze criza. Ei se vor intalni cu presedintele ucrainean, Petro Porosenko, iar vineri vor merge la Moscova pentru a discuta cu presedintele rus, Vladimir Putin.
"Fie intram in logica inarmarii protagonistilor, fie optiunea diplomatiei, a negocierii, care nu poate fi prelungita la infinit (...). Cautam un text care sa satisfaca toate partile implicate", a declarat Hollande.
"Daca esuam, Franta si Germania vor fi facut, in calitate de prieteni, tot ce puteau face (...). Avem responsabilitati puternice. Franta trebuie sa ia mereu initiativa", a apreciat presedintele francez.
Sursa: Mediafax
Etichete: Ucraina, NATO, Franta, aderare, françois hollande,
Dată publicare:
05-02-2015 14:03