Ce contine planul "fulger" al lui Merkel si Hollande pentru a incheia criza din Ucraina. Cei doi se intalnesc vineri cu Putin

angela merkel

Angela Merkel si Francois Hollande au anuntat un plan diplomatic neasteptat pentru a rezolva criza din Ucraina cu vizite surpriza joi si vineri la Kiev si Moscova.

Presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel vor face o vizita surpriza in capitala ucraineana, joi, urmand ca vineri sa ajunga la Moscova, relateaza The Guardian.

Presedintele francez a declarat ca va merge la Kiev, joi, impreuna cu Merkel pentru a gasi o solutie pasnica la intensificarea violentelor in conflictul ucrainean. Ei urmeaza sa mearga vineri la Moscova.  Cei doi lideri se vor intalni cu presedintele ucrainean Petro Porosenko, joi, la Kiev si cu omologul rus al acestuia, Vladimir Putin, vineri la Moscova, relateaza Reuters.

"Impreuna cu Angela Merkel am decis sa luam o noua initiativa", a declarat Hollande in cadrul unei conferinte de presa. "Vom face o noua propunere pentru rezolvarea conflictului, care se va baza pe integritatea teritoriala a Ucrainei", a explicat el.

"In fata escaladarii violentelor din ultimele zile, cancelarul si presedinte Hollande si-au intensificat eforturile, care continua de luni de zile, pentru o rezolvare pasnica a conflictului din estul Ucrainei", a declarat purtatorul de cuvant al lui Merkel, Steffen Seibert, intr-un comunicat.

Citește și
François Hollande
François Hollande vrea sa puna capat "agresiunilor din Ucraina". Discutiile purtate luni cu Vladimir Putin si Angela Merkel
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Tot joi, secretarul de Stat american John Kerry va incepe o vizita oficiala la Kiev, unde se va intalni cu liderii ucraineni pentru a discuta despre continuarea reformelor economice si dezamorsarea conflictului din estul Ucrainei.

Ce contine planul de pace si ce dorinte are Putin

În ultimele zile Putin ar fi avut cateva "initiative" cu privire la un plan de pace pentru Ucraina, ale caror detalii au fost tinute secrete, scrie The Guardian. Merkel si alti lideri din UE au insistat asupra faptului ca orice acord trebuie sa se bazeze pe "protocoalele de la Minsk", negociate in Belarus în septembrie anul trecut, care implica monitorizarea internationala a frontierei dintre Rusia si Ucraina.

Dar un ministru de externe al unei tari UE a declarat joi pentru The Guardian ca acordurile de la Minsk ar putea forma doar un punct de plecare pentru un nou acord de pace.

"Minsk este un tabel in care Rusia trebuie sa joace rolul sau. Inceputul este acolo ", a spus ministrul. "Exista discutii mari la schimbarea protocoalelor de la Minsk”, a mai spus acesta.

Putin nu a vrut să anexeze zonele controlate de rebeli din estul Ucrainei, dar pastreaza controlul asupra lor, in scopul de a slabi si destabiliza Ucraina si în viitor, a mai spus ministrul.

"Este vorba despre schimbarea liniei de incetare a focului si despre modificarea conditiilor de negocieri", a declarat un inalt oficial al UE.

Propunerile lui Putin includ o cerere de autonomie pentru regiunile separatiste pro-ruse din Donetsk si Luhansk, in estul Ucrainei, dar, de asemenea, insistenta ca guvernul ucrainean sa sustina platile bugetare pentru serviciile sociale și publice în regiunile separatiste.

Punctul central al planului de pace al lui Merkel si Hollande este acordarea unei autonomii extinse in regiunile separatiste pe o suprafata mai mare decat fusese stabilit in acordul precedent de la Minsk.

Liderii europeni vor ca presedintele Ucrainei sa accepte conditiile pentru a evita infrangerea militara si colapsul economic.

De asemenea, daca Putin nu va accepta conditiile, va primi noi sanctiuni saptamana viitoare.

Planul de pace propus de Germania si Franta pentru Ucraina, asemanator cu cel din Transnistria-surse

Planul de pace elaborat de Germania si Franta pentru solutionarea crizei ucrainene este asemanator cu modelul aplicat in regiunea separatista moldoveana Transnistria. "Planul de pace germano-francez are ca baza modelul aplicat in criza transnistreana.

Practic, este vorba de transformarea crizei într-un conflict înghetat", adauga oficialul citat de Interfax, conform EUObserver.

Rusia spera ca noul plan de pace destinat Ucrainei va include si sugestii ale lui Vladimir Putin

Rusia spera ca planul de pace elaborat de Germania si Franta va include si sugestii ale presedintelui rus, Vladimir Putin, afirma un consilier prezidential rus, citat de site-ul agentiei Sputnik.

"Sper ca acest plan de pace va avea un caracter complex si ca va lua in considerare numeroasele sugestii prezentate de presedintele Vladimir Putin", afirma Iuri Usakov.

Francois Hollande: "Franta nu este in favoarea aderarii Ucrainei la NATO. O spun pentru rusii care se ingrijoreaza"

Franta "vrea sa evite razboiul", a afirmat Hollande, subliniind ca diplomatia si politica trebuie sa-si reintre in drepturi. "Franta nu este in favoarea aderarii Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica (...). O spun pentru rusii care se ingrijoreaza in continuare", a precizat presedintele francez.

El a anuntat ca va merge la Kiev, joi dupa-amiaza, alaturi de cancelarul german Angela Merkel, pentru a incerca sa solutioneze criza. Ei se vor intalni cu presedintele ucrainean, Petro Porosenko, iar vineri vor merge la Moscova pentru a discuta cu presedintele rus, Vladimir Putin.

"Fie intram in logica inarmarii protagonistilor, fie optiunea diplomatiei, a negocierii, care nu poate fi prelungita la infinit (...). Cautam un text care sa satisfaca toate partile implicate", a declarat Hollande.

"Daca esuam, Franta si Germania vor fi facut, in calitate de prieteni, tot ce puteau face (...). Avem responsabilitati puternice. Franta trebuie sa ia mereu initiativa", a apreciat presedintele francez.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Obama, Hollande si secretarul general al ONU condamna decapitarea ostaticului japonez de catre SI.
Obama, Hollande si secretarul general al ONU condamna decapitarea ostaticului japonez de catre SI. "Este o crima odioasa"

Gruparea Stat Islamic (SI) a afirmat sambata ca a executat un ostatic japonez rapit in Siria, al doilea intr-o saptamana, un act calificat "nedemn" de Tokyo si condamnat ferm de comunitatea internationala incepand cu Washington, Paris si Londra.

François Hollande vrea sa puna capat
François Hollande vrea sa puna capat "agresiunilor din Ucraina". Discutiile purtate luni cu Vladimir Putin si Angela Merkel

Presedintele francez François Hollande, "foarte ingrijorat" de degradarea situatiei in Ucraina, a avut discutii succesive, luni seara, prin telefon cu presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel, a anuntat Palatul Elysée.

Francois Hollande, crestere ISTORICA in sondaje dupa atentate. Presedintele francez a ajuns la 40% cota de popularitate
Francois Hollande, crestere ISTORICA in sondaje dupa atentate. Presedintele francez a ajuns la 40% cota de popularitate

Francois Hollande, extrem de nepopular pana recent, a inregistrat o crestere istorica a popularitatii, de 21 de puncte, ajungand la 40% opinii favorabile, potrivit unui sondaj publicat luni, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.