Obama, Hollande si secretarul general al ONU condamna decapitarea ostaticului japonez de catre SI. "Este o crima odioasa"

barack obama

Gruparea Stat Islamic (SI) a afirmat sambata ca a executat un ostatic japonez rapit in Siria, al doilea intr-o saptamana, un act calificat "nedemn" de Tokyo si condamnat ferm de comunitatea internationala incepand cu Washington, Paris si Londra.

Japonia a promis duminica sa nu cedeze in fata terorismului, dupa difuzarea unei inregistrari atribuite SI care anuntat decapitarea unui al doilea cetatean japonez.

"Suntem scandalizati si condamnam (acest act) cu cea mai mare fermitate", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului nipon, Yoshihide Suga.

Citeste si: ISIS a anuntat ca l-a decapitat pe ostaticul japonez Kenji Goto. Guvernul nipon: Inregistrarea, "foarte probabil" autentica

"Este un act de terorism nedemn impotriva caruia sunt foarte furios", a adaugat premierul japonez Shinzo Abe, vizibil emotionat. "Nu le-o vom ierta niciodata teroristilor", a continuat el.

Citește și
ostatic
Japonia: Negocierile privind ostaticii SI sunt in impas. Vom continua sa strangem si sa analizam informatiile
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Japonia este foarte hotarata sa isi asume resonsabilitatea impreuna cu comunitatea internationala pentru a combate terorismul" si pentru ca cei responsabili "sa fie adusi in fata justitiei".

Abe a adresat condoleante rudelor ostaticului si a deplans ca eforturile Guvernului nu au permis salvarea lui.

"Nu am cuvinte pentru a exprima durerea pe care trebuie sa o resimta familia, Guvernul a facut tot posibilul pentru a gestiona aceasta criza, este foarte regretabil", a recunoscut premierul.

"Kenji a plecat. Nu pot gasi cuvintele in fata acestei triste morti", a reactionat mama victimei, Junko Ishido, in fata camerelor de luat vederi.

"Credeam ca poate se va intoarce. Dar acest anunt a venit ... As fi vrut ca el sa se intoarca viu, dar acum acest lucru nu se mai poate", a continuat ea. Iordania a "condamnat vehement executarea unui al doilea ostatic japonez de catre SI" si s-a declarat "hotarata sa faca totul" pentru a salva viata pilotului sau tinut ostatic de gruparea jihadista.

Totodata, nu au intarziat sa apara nici reactiile din partea comunitatii internationale. Astfel, presedintele american Barack Obama a condamnat o "crima odioasa".

"Statele Unite condamna uciderea odioasa a cetateanului si jurnalistului japonez Kenji Goto de catre gruparea terorista SI", a declarat el intr-un comunicat.

"Suntem solidari, astazi, cu premierul (Shinzo) Abe si cu poporul japonez in denuntarea acestui act barbar", a adaugat presedintele american.

Franta, prin vocea presedintelui François Hollande, si-a exprimat solidaritatea cu Japonia, denuntand o "crima brutala".

Presedintele "condamna cu cea mai mare fermitate uciderea brutala a cetateanului japonez Kenji Goto de catre Daesh", a anuntat Palatul Elysée intr-un comunicat.

"Franta este solidara cu Japonia in aceasta noua incercare", a adaugat seful statului.

Marea Britanie a calificat actul drept "monstruos". "Condamn ferm ceea ce pare a fi uciderea detestabila si monstruosa a lui Kenji Goto", a scris premierul David Cameron intr-un comunicat.

"Ne aminteste o data in plus ca SI este incarnarea raului, fara pic de respect pentru viata umana", a adaugat el. Japonia "are dreptate sa nu se incline in fata terorismului", a continuat el.

Marea Britanie a avut un schimb de informatii cu Japonia in privinta gestionarii luarii de ostatici, au anuntat oficialii britanici saptamana trecuta.

Seful diplomatiei britanice Philip Hammond, care se afla in Australia pentru o intalnire anuala pe teme de aparare cu omologul sau astralian Julie Bishop, a denuntat uciderea jurnalistului japonez. El a afirmat ca aliatii sunt hotarati sa combata "provocarea tot mai mare a islamismului extemist care incearca sa stearga fundamentele statelor natiune".

"Vreau sa prezint condoleantele cele mai sincere ale Australiei pentru poporul si Guvernul Japoniei", a declarat, la randul sau, Bishop. "Comportamentul depravat care a condus la asasinarea a doi cetateni japonezi reprezinta o atrocitate incredibila si suntem uniti in hotararea noastra de a lupta impotriva terorismului sub orice forma", a adaugat ea.

La randul sau, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat "in termenii cei mai energici asasinarea barbara a lui Kenji Goto, care subliniaza violenta pe care multi au suportat-o in Irak si Siria". El a cerut din nou "eliberarea neconditionata a tuturor ostaticilor detinuti de Daesh (SI) si alte grupari".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Statul Islamic a anuntat ca l-a decapitat pe Kenji Goto. Guvernul nipon: Inregistrarea,
Statul Islamic a anuntat ca l-a decapitat pe Kenji Goto. Guvernul nipon: Inregistrarea, "foarte probabil" autentica

Gruparea terorista Stat Islamic a anuntat ca l-a decapitat pe ostaticul nipon Kenji Goto, intr-o inregistrare video postata sambata pe Twitter de Al-Furqan, departamentul media al acestei organizatii jihadiste.

Japonia: Negocierile privind ostaticii SI sunt in impas. Vom continua sa strangem si sa analizam informatiile
Japonia: Negocierile privind ostaticii SI sunt in impas. Vom continua sa strangem si sa analizam informatiile

Un ministru adjunct din Japonia a declarat ca negocierile cu gruparea Stat Islamic (SI), care ameninta sa ucida un pilot iordanian si un jurnalist japonez, sunt "in impas", in asteptarea unor noi informatii despre situatia celor doi barbati.

Teroristii SI il ameninta pe Obama:
Teroristii SI il ameninta pe Obama: "Iti vom taia capul in Casa Alba". Ce atentate planuiesc teroristii in Europa. VIDEO

Teroristii din gruparea SI au lansat amenintari directe la adresa presedintelui american Barack Obama. "Iti vom taia capul in Casa Alba si vom transforma America in Provincie Musulmana", spune un jihadist, intr-o noua inregistrare a unei executii.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.