François Hollande a fost intampinat ca un eliberator in Mali si a primit cadou o camila tanara
Presedintele François Hollande, primit ca un eliberator la Bamako si Timbouctou, a subliniat sambata ca Franta inca nu si-a "incheiat misiunea" in Mali si a apreciat ca "teroristii" care ocupa nordul tarii nu au fost invinsi, deocamdata.
Hollande a fost sarbatorit cu ardoare in cursul acestei vizite de cateva ore in Mali, multimea primindu-l cu strigate de "Tata François Hollande" si "Traiasca Franta", pe muzica de tobe traditionale, interzisa de catre gruparile islamiste, si oferindu-i o camila tanara, in semn de recunostinta.
Insa, la trei saptamani dupa declansarea interventiei militare franceze imporiva gruparilor islamiste armate care ocupau de mai multe luni nordul tarii, seful statului francez a evitat orice triumfalism, subliniind ca Franta va ramane alaturi de Mali "cat timp va fi necesar".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Da, terorismul a fost respins, a fost indepartat, dar nu a fost invins inca", a declarat François Hollande, revenind asupra preluarii controlului, in mai putin de trei zile, asupra oraselor Gao si Tombouctou, in urma unei ofensive spectaculoase, care a impletit actiuni ale fortelor speciale si lovituri aeriene.
"Retragerea este prevazuta, nu exista niciun risc de blocaj, deoarece avem sustinerea populatiei, pentru ca africanii sunt acolo, fiindca europenii sunt prezenti, pentru ca avem o comunitate internationala care vorbeste pe o singura voce", a subliniat presedintele francez.
Sambata dimineata, vizitand Timbouctou, un oras "mutilat" de catre jihadissti, seful statului francez a denuntat "barbaria" impusa de catre gruparile islamiste, care si-au multiplicat abuzurile. "Noi, femeile din Timbouctou, ii multumim lui François Hollande. Trebuie sa ii spunem ca a doborat arborele, dar mai ramane sa il scoata din radacini", a declarat o fosta receptionera, Fanta Diarra Touré, in varsta de 53 de ani, care purta o tunica africana lunga si steagul francez pe post de sal.
"Franta isi plateste astazi datoria" fata de Mali
Membri din cadrul gruparilor Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI) si Ansar Dine (Aparatorii islamului), care au ocupat Tombouctou timp de zece luni, au comis in acest oras numeroase abuzuri, in numele unei interpretari riguroase a shariei (legea islamica). Ei au efectuat anumite amputari, au aplicat lovituri de bici unor cupluri "ilegitime" sau fumatorilor.
De asemenea, ei au impus femeilor purtarea valului integral, au interzis amestecul copiilor, in functie de sex, in scoli, fotbalul, dansul, muzica, consumul de bauturi alcoolice. Totodata ei au socat lumea, distrugand mausolee ale unor sfinti musulmani adulati de populatii locale, asimiland aceasta venerare "idolatriei".
Presedintele francez, insotit de trei ministri - Laurent Fabius (Externe), Jean-Yves Le Drian (Aparare) si Pascal Canfin (DEzvoltare) - si de directoarea generala a UNESCO Irina Bokova, au efectuat, sambata la pranz, o vizita la Bamako.
El a fost ovationat din nou, amintind imagini de la vizita predecesorului sau, Nicolas Sarkozy, la Tripoli si Benghazi, in septembrie 2011. Presedintele francez a primit un omagiu vibrant din partea lui Dioncounda Traoré. "François Hollande este fratele tuturor malienilor, prietenul sincer al intregii Africi", a proclamat Traoré, dupa care a dat mana cu presedintele francez, in aplauzele multimii.Presedintele francez i-a raspuns afirmand ca Franta "plateste isi astazi datoria" fata de Mali, o tara ai carei cetateni i-au venit in ajutor, alaturi de alti militari din Africa, in cele doua razboaie mondiale. Acuzatiilor de abuzuri, lansate in ultimele zile de catre unele ONG-uri la adresa armatei maliene, cei doi sefi de stat le-au raspuns pe o singura voce, indemnand trupele sa fie "exemplare".
"In euforia regasirii libertatii, nu va lasati niciodata prada exceselor, razbunarii. Stiu ca pot conta pe voi sa nu fie comis niciun abuz, nicio reglare de conturi", a subliniat Dioncounda Traoré. El a promis totodata o "reconciliere nationala", in cadrul unui "dialog inter-malian deschis catre toate (subiectele) sensibile", si si-a reiterat dorinta de a organiza alegeri generale, in tara sa, pana la 31 iulie.
"Eliberarea ostaticilor"
Pe teren, evenimentele s-au accelerat la sfarsitul saptamanii trecute, prin preluarea controlului, rand pe rand, asupra oraselor Gao si Tombouctou, dar si prin si sosirea, marti seara, a unor militari francezi pe aeroportul de la Kidal, un oras aflat sub controlul unor rebeli tuaregi si islamisti disidenti care se declara "moderati".
Kidal (nord-est), un oras aflat sub mult timp sub controlul Ansar Dine, a trecut, inainte de sosirea militarilor francezi, sub controlul Miscarii Islamice Azawad (MIA, disidenta in cadrul Ansar Dine) si Miscarii Nationale pentru Eliberarea Azawad-ului (MNLA, rebeliune tuarega).Orasul Kidal si regiunea sa, care cuprinde Masivul Ifoghas, in apropiere de frontiera cu Algeria, sunt fieful separatistilor tuaregi si, potrivit Parisului, locul "probabil" de detentie a sapte ostatici francezi. Situatia lor a fost evocata pe scurt, sambata, de catre François Hollande, care a apreciat ca "rapitorii trebuie sa inteleaga ca a venit momentul ca ostaticii sa fie eliberati", adaugand ca fortele franceze in Mali sunt "intru totul pregatite".
Regiunea Kidal este totdata ultimul refugiu al combatantilor islamisti izgoniti din orasele din nordul tarii.
MNLA a anuntat sambata ca luptatorii sai au fost implicati intr-un "acrosaj" cu o unitate a islamistilor in regiunea Tessalit, la nord de Kidal, foarte aproape de frontiera cu Algeria, incident care s-a incheiat cu "arestarea mai multor jihadisti".
Sursa: Mediafax
Etichete: Franta, africa, soldati, françois hollande, mali, islam, islamiști, al-qaida,
Dată publicare:
03-02-2013 08:34