Fotografii care au zguduit omenirea. Copilul care a murit sub ochii lumii
Necrutatoare si plina de orori. Asa arata lumea vazuta in cele mai socante fotografii facute vreodata. Aparatele unor fotografi deveniti celebri tocmai datorita acestor imagini incredibile au surprins brutalitatea in forma ei cea mai cruda.
Iata cateva dintre cele mai triste si tulburatoare fotografii:
Omayra Sanchez
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In varsta de 13 ani, a fost una din victimele vulcanului Nevado del Ruiz care a erupt in 1985, distrugand satul Armero din Columbia.
Omayra a fost prinsa trei zile in noroi si daramaturile casei sale. Cand paramedicii au sosit la fata locului, incercand sa o scape, si-au dat seama ca nu pot face nimic pentru a o salva. Daca ar fi scos-o din capcana mortala, ar fi trebuit sa ii taie ambele picioare, iar lipsa unui specialist la fata locului ar fi dus la decesul ei.
Potrivit paramedicilor si jurnalistilor care erau la fata locului, Omayra a fost puternica pana la sfarsitul vietii. Timp de trei zile, cat a durat agonia, fetita se gandea numai la momentul cand se va duce din nou la scoala si se va juca alaturi de prietenii sai.
Frank Fournier a fotografiat-o pe Omayra, iar poza a facut inconjurul lumii, starnind reactii controversate. Oamenii au fost revoltati sa vada ignoranta autoritatilor columbiene fata de victimele dezastrelor naturale.
Bombardamentul atomic asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki
Sunt fotografii ale celor doua bombe nucleare, singurele folosite vreodata intr-un razboi. Au omorat intre 90.000 si 166.000 de oameni in Hiroshima si intre 60.000 si 80.000 in Nagasaki. Bombele atomice lansate de catre Statele Unite au pus capat celui De-al Doilea Razboi Mondial.
Executia din Saigon
In a doua zi a ofensivei Tet, Edward Thomas Adams si o echipa de stiri a NBC au auzit focuri de arma. Au urmarit zgomotul pana la un colt de strada unde soldatii sud-vietnamezi duceau un prizonier catre Locotenent-Colonelul Nguyen Ngoc Loan, seful Politiei Nationale Sud-Vietnameze. Crezand ca prizonierul va fi interogat, Adams a dus camera la ochi pentru a surprinde momentul. Numai ca, in loc de asta, l-a fotografiat pe Lung impuscand prizonierul in cap. Adams a aflat mai tarziu ca prizonerul era de fapt un ofiter Viet Cong responsabil de uciderea unei intregi familii.
Executia din Saigon, imagine surprinsa pe 1 februarie 1968, i-a adus fotografului premiul Pulitzer in 1969 dar si alte 500 de premii incluzand Premiul Robert Capa si George Polk Memorial.
Atentatele din 11 septembrie
Fotograful american Richard Drew a surprins o imagine din timpul atacurilor teroriste de la Wolrd Trade Center, care a socat intreaga planeta. A reusit sa imortalizeze pe cineva care din cauza panicii s-a aruncat in gol de la etajele superioare ale cladirii.
Inchisoarea Abu Ghraib
La un an dupa invazia aliatilor in Iraq, din 2003, au iesit la suprafata vesti socante despre cum erau torturati, violati si omorati in chinuri prizonierii tinuti in inchisoarea Abu Ghraib.
Copilul si vulturul
Kevin Carter a reusit sa imortalizeze in sudul Sudanului imaginea care i-a adus premiul Pulizer, dar si moartea. Fotografia surprinde un copil firav, cazut la pamant din cauza foamei, a carui moarte era asteptata si urmarita din apropiere de un vultur. Aceste imagini ingrozitoare l-au afectat foarte mult pe fotograf, care la putin timp dupa castigarea premiului s-a sinucis.
Tata palestinian aparandu-si copilul
Fotografia a fost surprinsa de un cameraman de la postul de televiziune France 2, in Fasia Gaza. Tatal, Jamal al-Durrah, incearca sa se faca scut pentru copilul sau de 12 ani, Muhammad al-Durrah, si sa-l apere de rafalele de gloante. In acelasi timp striga la soldatii israelieni sa inceteze focul. Fiul lui Jamal a fost impuscat si a murit pe loc, iar el a fost grav ranit.
Hector Pieterson
O fotografie care a reusit sa atraga atentia lumii intregi, il surprinde pe Hector Peterson, in varsta de 13 ani, cum moare in bratele lui Mbuyisa Makhubo, dupa ce a fost impuscat de un politist la data de 16 iunie 1976 in timpul revoltei din Soweto, Africa de Sud. Poza a fost facuta de Sam Nzima.
Ingroparea unui copil
Fotografia surprinde unui dintre cele 3.787 de cadavre lasate in urma de dezastrul de la Bhopal. In data de 3 decembrie 1984, in inima orasului Bhopal din India in mod accidental 40 de tone de izocianat de metil (MIC) gazos de la o fabrica de pesticide a fost eliberat in aer. Greenpeace estima peste 20.000 de victime in total. Bhopal este adesea citat ca cel mai mare dezastru industrial din lume.
Studentul din piata Tiananmen
Aceasta este probabil una dintre cele mai faimoase fotografii. Este fotografia unui student care incearca sa opreasca tancurile din piata Tiananmen, stand in fata lor. Tanarul a dat dovada de un adevarat curaj. Pana in ziua de azi identitatea studentului a ramas necunoscuta.
Puterea unui om
Aceasta fotografie a castigat premiul Pulitzer pentru categoria Breaking News, in 2007. In ea, o femeie rezista singura fortelor armate ale Israelului care incearca sa alunge colonistii ilegali.