Imagini spectaculoase din Libia. Rebeli anti-Ghaddafi, care se cred "Rambo"

×
Codul embed a fost copiat

In Libia nu s-a declarat oficial starea de razboi, insa atmosfera din multe orase demonstreaza contrariul. Fortele pro si anti Ghaddafi continua sa se lupte, inarmate pana in dinti cu arme de foc, in special pentru zonele cu petrol.

Insurgentii libieni, care detin controlul in estul tarii, au anuntat vineri ca au preluat controlul asupra unui oras petrolier strategic.

La Benghazi, oras situat in estul tarii, se afla centrul neoficial al opozitiei. Acolo,  cel putin 27 de persoane au fost ucise, iar alte cateva zeci au fost ranite in doua explozii, de origine nedeterminata, care s-au produs intr-un depozit de arme.

"Am avut o explozie mare intr-un depozit de arme. Nu stim daca a fost un raid aerian sau un sabotaj", a afirmat Moustapha Gheriani, un purtator de cuvant al Consiliului national infiintat de insurectie la Benghazi, citat de Mediafax.

Citește și
Muammar Gaddafi
Ghaddafi: Ma voi lupta pana la ultimul barbat si ultima femeie
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
O sursa guvernamentala din Libia a afirmat ca vestul tarii era "total sub controlul" regimului, dar estul ramane "problematic".

Insurgentii au mai anuntat vineri seara ca au preluat controlul asupra orasului Ras Lanuf, care se afla la 300 de kilometri sud-vest de Benghazi. Cucerirea orasului a avut loc dupa lupte violente cu fortele fidele liderului Muammar Ghaddafi.

Ras Lanuf este un port petrolier strategic la circa 100 de kilometri de Syrta, orasul natal al colonelului Ghaddafi.

La Ras Lanuf, un jurnalist AFP a vazut rebeli pozitionati in exteriorul complexului petrolier Harouge, al cazarmilor si comisariatului, dar nu a putut fi confirmat imediat daca rebelii detineau controlul asupra tuturor zonelor rezidentiale. In schimb, fortele regimului ar putea sa fi preluat din nou controlul in orasul Zawiyah (la vest de Tripoli).

Armata si insurgentii au purtat lupte dure acolo, soldate cu numerosi morti si raniti, potrivit unui martor si opozitiei. Un militant politic din Zawiyah, Mohammad Qassem, intervievat de postul de televiziune Al-Jazeera, a dezmintit caderea orasului, recunoscand insa ca este incercuit.

Pe de o parte, liderul libian nu are unde sa fuga, asa ca e dispus sa-si inece tara intr-o baie de sange. Pe de alta, rebelii stiu ca odata invinsi, ii asteapta moartea. Dincolo de toate acestea, marile puteri se tem ca uriasa cantitate de arme confiscata de rebeli de la militari, risca sa ajunga in mainile organizatiilor teroriste, care ar putea declansa o avalansa de atentate, in toata lumea.

Pentru majoritatea libienilor, caderea regimului Gadafi este doar o chestiune de timp, mai ales ca au respins inca o data fortele loiale colonelului, capturand un oras aflat la doar 50 de kilometri de capitala Tripoli. Asta dupa ce dimineata, fortele loiale colonelului, au pierdut un port esential pentru industria petroliera. In aceste conditii, anunturile repetate facute de Ghaddafi si fiii lui, ca sunt gata sa moara luptand, au sanse sa se adevereasca.

Vremurile cand dictatorii se auto-exilau cu cateva milioane de dolari in servieta pe Riviera Franceza ori la Geneva au trecut de mult.

Anchetele initiate pe numele lui Ghaddafi pentru crime impotriva umanitatii ar putea descuraja potentialele tari gazda, precum Venezuela sau Nicaragua. Si Arabia Saudita, care nu prea se sinchiseste de Curtea Penala Internationala, iese din discutie... Peste toate acestea, pluteste o amenintare si mai mare. Este vorba de imensul arsenal, lasat de izbeliste de militarii libieni.

Cele mai periculoase sunt lansatoarele de rachete. Usor de folosit si extrem de eficiente, au fost folosite deja in atacuri teroriste in Asia si Africa, iar avioanele civile, n-au nicio sansa in fata lor. In 2003, o aeronava-cargo, a fost lovita de o racheta sol-aer, imediat dupa ce decolase de la Bagdad. Din fericire, pilotii au reusit sa aduca avionul in siguranta la sol, desi explozia provocata de racheta a distrus sistemele hidraulice ale aparatului.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Personalul ambasadei Romaniei de la Tripoli va fi repatriat vineri
Personalul ambasadei Romaniei de la Tripoli va fi repatriat vineri

Personalul misiunii diplomatice a Romaniei la Tripoli va fi repatriat, vineri, cu o aeronava militara C-27 J Spartan, informeaza MApN.

Ghaddafi: Ma voi lupta pana la ultimul barbat si ultima femeie
Ghaddafi: Ma voi lupta pana la ultimul barbat si ultima femeie

UPDATE: Supusi presiunilor internationale si unei razmerite fara precedent, Ghaddafi si fiii lui nu par dispusi sa cedeze puterea. Ba mai mult, sunt gata sa inece tara intr-o baie de sange.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.