Fostul procuror al Teheranului a fost condamnat la 135 de lovituri de bici pentru fapte de coruptie
Fostul procuror general al Teheranului, Saeed Mortazavi, a fost condamnat la 135 de lovituri de bici pentru "uzurparea si irosirea bunului public" pe vremea cand conducea autoritatea pentru securitate sociala.
Potrivit Agerpres, care citeaza AFP, Mortazavi, numit in fruntea securitatii sociale pe vremea fostului presedinte conservator Mahmoud Ahmadinejad (2005-2013), "a fost condamnat la 70 de lovituri de bici pentru uzurpare de bunuri publice si 65 de lovituri de bici pentru neglijenta si irosire de bunuri publice".
Anuntul a fost facut de Mostapha Torkhamedani, avocatul angajatilor care au inaintat plangere impotriva lui, potrivit agentiei de presa a televiziunii de stat din Iran, IRIB.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mortazavi poate face apel.
Personaj controversat, acest fost procuror general al Teheranului a trebuit sa paraseasca functia in 2010, apoi a fost suspendat din magistratura pe viata, in noiembrie 2014, pentru decesul in inchisoare, in 2009, a trei manifestanti, in timpul miscarii de contestatare care a urmat realegerii lui Ahmadinejad.
In septembrie anul trecut, el a publicat o scrisoare in care isi exprima regretul si cerea "iertare".
Potrivit Parchetului de la Teheran, Mortazavi a fost numit de Ahmadinejad in fruntea biroului de lupta impotriva contrabandei de pe langa Presedintia Republicii Iran, apoi responsabil al Organismului de securitate sociala.
Mortazavi, personalitate contestata si detestata de reformatori si jurnalisti, s-a facut remarcat in functia de judecator, apoi de procuror general al Teheranului, prin trimiterea la inchisoare a numerosi opozanti si inchiderea a zeci de publicatii reformiste.
Numele sau a aparut si in dosarul privind decesul in inchisoare a unei fotojurnaliste irano-canadiene, Zahra Kazemi, in 2003. El este, de asemenea, tinta sanctiunilor americane, pentru "incalcari continue si severe ale drepturilor omului", in timpul celor sapte ani cat a fost procuror.