Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timosenko, arestata: "Nu-mi puneti catusele aici"

Dată publicare: 05-08-2011 16:26
Dată actualizare: 01-09-2012 08:14


Iulia Timosenko 1

Justitia ucraineana a ordonat plasarea in detentie preventiva a fostului premier Iulia Timosenko, informeaza AFP. In momentul anuntarii deciziei, acuzata a declarat ca este nevinovata.

In cursul audierilor desfasurate vineri la Kiev, judecatorul Rodion Kireiev a decis sa dea curs solicitarii Parchetului de plasare a liderei opozitiei ucrainene in arest preventiv.

La aflarea deciziei, Timosenko a cerut sa nu i se puna catusele in sala de audieri. Lidera opozitiei a fost incatusata la iesirea de la tribunal.

Sustinatorii Iuliei Timosenko prezenti in sala au strigat "rusine" in timp ce aceasta era scoasa din cladirea instantei.

Iulia Timosenko este judecata intr-un proces care a inceput pe 24 iunie pentru abuz de putere. Se pare ca in anul 2009 aceasta ar fi semnat ilegal cateva contracte de aprovizionare cu gaz rusesc. Potrivit procurorilor, fostul premier a prejudiciat statul cu 200 de milioane de dolari. 

Pe toata durata procesului, Iulia Timosenko a fost intampinata de sute de sustinatori. Fostul premier ucrainean risca pana la 10 ani de inchisoare in cazul in care va fi gasita vinovata de abuz de putere.

Iulia Timosenko mai are un dosar in care, la fel, este acuzata de abuz de putere. Potrivit procurorilor, ea a folosit neadecvat circa 400 de milioane de dolari primiti de Kiev.

Fostul premier sustine ca procesul este unul politic, orchestrat de presedintele Viktor Ianukovici. Actualul premier ucrainean, Mikola Azarov, a fost audiat, vineri dimineata, la Tribunalul din Kiev, in calitate de martor in procesul Iuliei Timosenko.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO