Fostul președinte american Jimmy Carter este dispus să poarte negocieri de pace cu Phenianul
Jimmy Carter, fost președinte al Statelor Unite, ar fi dispus să participe la o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, în încercarea de a detensiona situația dintre cele două state, pe fondul programului balistic al Phenianului.
„Dacă fostul președinte Carter ar putea vizita Coreea de Nord, și-ar dori să se întâlnească cu liderul Kim Jong-un și să discute semnarea unui tratat de pace între cele două state, cât și denuclearizarea totală a statului nord-coreean”, i-ar fi spus fostul președinte în vârstă de 93 de ani profesorului de relații internaționale de la Universitatea din Georgia, Park Han-shik, informează The Guardian.
Profesorul universitar a mai precizat că fostul președinte Carter i-ar fi mărturisit, în cadrul unei întrevederi care a avut loc în Septembrie, că dorește să „contribuie la instituirea unui regim pașnic în Peninsula Coreea”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Vrea să își folosească experiența, vizitând Coreea de Nord, astfel încât să prevină un al doilea război coreean”, a mai spus el.
Potrivit The Guardian, afirmațiile fostului președinte Carter au înfuriat Casa Albă, care i-ar fi cerut să nu mai vorbească public despre criză, ceea ce alimentează temerile că subminează Administrația Trump, care refuză un dialog cu regimul. Presa a relatat că un oficial din Departamentul de Stat l-ar fi vizitat pe Carter la domiciliu, pentru a-i transmite solicitarea lui Trump.
Pe de altă parte, Jimmy Carter pare să nu țină cont de solicitările actualului președinte.
Într-un articol de opinie postat, săptămâna trecută, în Washington Post, Jimmy Carter a descris situația din Coreea de Nord ca fiind „cea mai mare amenințare la adresa păcii globale” și a făcut apel către Washington și Phenian să găsească o cale pentru detensionarea situației, astfel încât să ajungă „la o înțelegere pașnică, durabilă”.
El a mai precizat că toți oficialii nord-coreeni cu care s-a întâlnit, inclusiv liderul fondator Kim Il-sung, i-au spus că au dorit discuții directe cu Statele Unite, pentru negocierea unui tratat de pace, astfel încât să depășească situația de la finalul Războiului Coreean, care a avut loc între 1950 și 1953.
Carter a mai scris că, atâta timp cât regimul de la Phenian crede că supraviețuirea sa este în periocol, toate încercările de a determina Coreea de Nord să renunțe la programul nuclear vor eșua.
„Următorul pas ar trebui să fie ca SUA să se ofere să trimită o delegație de înalți oficiali la Phenian pentru discuții de pace sau să susțină o conferință internațională care să includă Coreea de Nord și de Sud, China și SUA”, a mai scris fostul președinte american.
Potrivit The Guardian, diplomația lui Jimmy Carter a fost eficientă și în trecut. În 1994, în timpul Administrației Bill Clinton, el l-a convins pe Kim Il-sung să oprească programul nuclear al țării, printr-o înțelelgere care a dus la evitarea multor conflicte cu SUA.În 2010, el a negociat eliberarea lui Aijalon Gomes, un cetățean american condamnat la opt ani de închisoare, după ce a intrat ilegal în Coreea de Nord.
Park Han-shik, care a ajuntat la organizarea vizitelor lui Carter în Coreea de Nord, în 1994 și în 2010, a precizat că a transmis Phenianului dorințele fostului președinte american de a conduce o delegație.
„Mai durează până când vom primi răspunsuri de la nord-coreeni, dar sunt sigur că o vor lua în considerare”, a mai spus.
Sursa: The Guardian
Etichete: SUA, coreea de nord, jimmy carter, program nuclear coreea de nord,
Dată publicare:
10-10-2017 12:32