INFOGRAFIC: Nouă statistici importante despre Coreea de Nord

Coreea de Nord - 10
uriminzokkiri.com

În timp ce războiul declarativ dintre Coreea de Nord și Statele Unite ia amploare, comunitatea internațională continuă să aibă foarte puține informații referitoare la situația din interiorul țării astiatice.

Mai mult, nu se cunosc nici informațiile privind modul în care nord-coreenii percep acest conflict, dat fiind faptul că regimul Kim Jong-un ține populația sub control cu o mână de fier, verificând atent orice informație care vine din exterior, informează BBC News.

Statul nord-coreean este adesea portretizat ca fiind izolat și înapoiat. Din cauza dictaturii, este foarte dificil de realizat statistici, acestea fiind, cel mai adesea, bazate pe estimări.

Dinastie versus democrație

Citește și
donald - kim
Coreea de Nord: ”Donald Trump ne-a declarat război”. Răspunsul Casei Albe: ”E absurd”
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Statul nord-coreean a fost fondat de Kim Il-sung în 1948, astfel că familia sa se află la putere din acel moment, controlul asupra statului trecând de la tată la fiu. În același interval de timp, Coreea de Sud a avut o revoluție, mai multe lovituri de stat și a trecut la alegeri libere și transparente. În total, statul sud-coreean a fost condus de 12 președinți, care au acoperit 19 mandate.

Puține telefoane mobile

În Coreea de Nord există trei milioane de telefoane mobile. La prima vedere, această cifră pare impresionantă, dar raportat la 25 de milioane de locuitori, asta înseamnă că există un telefon mobil la fiecare zece persoane. Majoritatea utilizatorilor de telefonie mobilă locuiesc în capitala Phenian.

Mai mult de atât, există o singură rețea de telefonie mobilă – Koryolink. Cu toate acestea, piața de telefonie mobilă este în curs de dezvoltare.

Fondată, inițial, printr-un parteneriat cu firma egipteană Orascom, a fost, ani la rând, singura opțiune pentru doritori. Cu toate acestea, în 2015, pe piața de telefonie mobilă nord-coreeană a apărut un alt competitor, Byol, ceea ce a cauzat pierderea monopolului de către compania egipteană.

În ceea ce privește internetul mobil, nord-coreenii au acces doar la o rețea de intranet. Potrivit unor informații, în 2016 existau doar 28 de domenii înregistrate în Coreea de Nord.

Nord-coreenii sunt mai scunzi decât sud-coreenii

Potrivit BBC, există studii care arată că bărbații din Coreea de Nord sunt mai scunzi decât cei din Sud.

Profesorul Daniel Schwekendiek de la Universitatea Sungkyunkwan din Seoul a studiat înălțimea refugiaților care au ajuns în Coreea de Sud și a descoperit că există o diferență de înălțime între trei și opt centimetri.

Potrivit cercetătorului, această diferență nu poate fi atribuită geneticii. Cu toate acestea, el a respins și teoriile potrivit cărora nord-coreenii sunt mai scunzi din cauza condițiilor de trai precare. BBC notează că lipsa de alimente ar fi principala cauză care determină această diferență.

Drumurile din Coreea de Nord sunt proaste

Imaginile din capitala Phenian relevă autostrăzi vaste, moderne, neaglomerate. Pe de altă parte, în restul țării, situația este diferită.

Potrivit unor estimări din 2006, în Coreea de Nord există 25.554 kilometri de drumuri, dar doar 3% dintre ele sunt asfaltate, adică 724 de kilometri.

Totodată, se estimează că la fiecare1000 de persoane, doar unul din 11 nord-coreeni deține o mașină. Acest fapt sugerează că oamenii care trebuie să călătorească așteaptă mult timp la cozile din stațiile la autobuz.

Imperiul cărbunelui în Coreea de Nord

Coreea de Nord se bazează pe exporturile de cărbune pentru a asigura că economia țării nu se prăbușește. Cea mai mare parte a cărbuneluie este exportată în China, deși Beijingul a interzis importurile în februarie 2017.

„Sunt oameni care au văzut nave cargo nord-coreene în porturile chineze, chiar și după intrarea în vigoare a interdicției”, a declarat Kent Boydston, analist la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

Nivelul de bunăstare

Până în 1973, Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost cam la egalitate în ceea ce privește nivelul de trai. Cu toate acestea, Coreea de Sud i-a luat-o înainte țării vecine, devenind unul dintre producătorii de top la nivel global, cu companii precum Samsung sau Hyundai.

Pe de altă parte, Coreea de Nord a stagnat în anii ’80, din cauza sistemului rigid.

Personal militar

În timp ce Coreea de Nord se află pe locul 52 în topul țărilor cu cel mai mare număr de locuitori, se crede că are a patra cea mai mare armată, la nivel global.

Totodată, se estimează că 25% din PIB este alocat cheltuielilor de apărare și aproape fiecare nord-coreean face un stagiu militar.

Sud-coreenii trăiesc mai mult

Speranța de viață în Coreea de Nord a scăzut, după foametea din anii ’90, însă chiar și fără dificultățile din perioada respectivă, aceștia trăiesc cu 12 ani mai puțin decât vecinii lor din Sud. Unul dintre motive este legat de lipsa de alimente.

Nord-coreenii au mai mulți copii

Vârful natalității a fost atins, în Coreea de Nord, în 2017. Acest lucru este datorat eforturilor depuse de Phenian pentru încurajarea populației să facă mai mulți copii.

Astfel, statul a cheltuit aproximativ 70 de miliarde pentru alocarea de bonusuri pentru nou-născuți, concediu paternal și tratamente pentru infertilitate.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Benzina a ajuns să coste 7 dolari/litrul la Phenian, din cauza sancţiunilor
Benzina a ajuns să coste 7 dolari/litrul la Phenian, din cauza sancţiunilor

Prețul benzinei a explodat în Coreea de Nord ca urmare a crizei rachetelor.

Coreea de Nord: ”Donald Trump ne-a declarat război”. Răspunsul Casei Albe: ”E absurd”
Coreea de Nord: ”Donald Trump ne-a declarat război”. Răspunsul Casei Albe: ”E absurd”

Coreea de Nord a acuzat luni seară Statele Unite că au declarat război Phenianului și amenință că va doborî bombardierele americane, relatează AFP.

China îndeamnă liderii lumii „să nu pună paie pe foc”, în războiul Trump - Kim Jong-un
China îndeamnă liderii lumii „să nu pună paie pe foc”, în războiul Trump - Kim Jong-un

China a lansat, luni, un apel comunității internaționale „să nu pună paie pe foc” în ceea ce privește războiul declarativ dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un, care a luat amploare, informează Reuters.

Cetățenii din Coreea de Nord și Venezuela nu mai au voie în SUA
Cetățenii din Coreea de Nord și Venezuela nu mai au voie în SUA

Coreea de Nord, Venezuela şi Ciadul au fost introduse pe lista ţărilor vizate de decretul american împotriva imigraţiei, din cauza unor lipsuri în domeniul securităţii cu privire la călătorii lor şi unei lipse de cooperare cu Washingtonul, relatează AFP.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.