INFOGRAFIC: Nouă statistici importante despre Coreea de Nord


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 26 Septembrie 2017 09:39
Categorie: Stiri externe
Coreea de Nord - 10

În timp ce războiul declarativ dintre Coreea de Nord și Statele Unite ia amploare, comunitatea internațională continuă să aibă foarte puține informații referitoare la situația din interiorul țării astiatice.

Mai mult, nu se cunosc nici informațiile privind modul în care nord-coreenii percep acest conflict, dat fiind faptul că regimul Kim Jong-un ține populația sub control cu o mână de fier, verificând atent orice informație care vine din exterior, informează BBC News.

Statul nord-coreean este adesea portretizat ca fiind izolat și înapoiat. Din cauza dictaturii, este foarte dificil de realizat statistici, acestea fiind, cel mai adesea, bazate pe estimări.

Dinastie versus democrație

Statul nord-coreean a fost fondat de Kim Il-sung în 1948, astfel că familia sa se află la putere din acel moment, controlul asupra statului trecând de la tată la fiu. În același interval de timp, Coreea de Sud a avut o revoluție, mai multe lovituri de stat și a trecut la alegeri libere și transparente. În total, statul sud-coreean a fost condus de 12 președinți, care au acoperit 19 mandate.

Puține telefoane mobile

În Coreea de Nord există trei milioane de telefoane mobile. La prima vedere, această cifră pare impresionantă, dar raportat la 25 de milioane de locuitori, asta înseamnă că există un telefon mobil la fiecare zece persoane. Majoritatea utilizatorilor de telefonie mobilă locuiesc în capitala Phenian.

Mai mult de atât, există o singură rețea de telefonie mobilă – Koryolink. Cu toate acestea, piața de telefonie mobilă este în curs de dezvoltare.

Fondată, inițial, printr-un parteneriat cu firma egipteană Orascom, a fost, ani la rând, singura opțiune pentru doritori. Cu toate acestea, în 2015, pe piața de telefonie mobilă nord-coreeană a apărut un alt competitor, Byol, ceea ce a cauzat pierderea monopolului de către compania egipteană.

În ceea ce privește internetul mobil, nord-coreenii au acces doar la o rețea de intranet. Potrivit unor informații, în 2016 existau doar 28 de domenii înregistrate în Coreea de Nord.

Nord-coreenii sunt mai scunzi decât sud-coreenii

Potrivit BBC, există studii care arată că bărbații din Coreea de Nord sunt mai scunzi decât cei din Sud.

Profesorul Daniel Schwekendiek de la Universitatea Sungkyunkwan din Seoul a studiat înălțimea refugiaților care au ajuns în Coreea de Sud și a descoperit că există o diferență de înălțime între trei și opt centimetri.

Potrivit cercetătorului, această diferență nu poate fi atribuită geneticii. Cu toate acestea, el a respins și teoriile potrivit cărora nord-coreenii sunt mai scunzi din cauza condițiilor de trai precare. BBC notează că lipsa de alimente ar fi principala cauză care determină această diferență.

Drumurile din Coreea de Nord sunt proaste

Imaginile din capitala Phenian relevă autostrăzi vaste, moderne, neaglomerate. Pe de altă parte, în restul țării, situația este diferită.

Potrivit unor estimări din 2006, în Coreea de Nord există 25.554 kilometri de drumuri, dar doar 3% dintre ele sunt asfaltate, adică 724 de kilometri.

Totodată, se estimează că la fiecare1000 de persoane, doar unul din 11 nord-coreeni deține o mașină. Acest fapt sugerează că oamenii care trebuie să călătorească așteaptă mult timp la cozile din stațiile la autobuz.

Imperiul cărbunelui în Coreea de Nord

Coreea de Nord se bazează pe exporturile de cărbune pentru a asigura că economia țării nu se prăbușește. Cea mai mare parte a cărbuneluie este exportată în China, deși Beijingul a interzis importurile în februarie 2017.

„Sunt oameni care au văzut nave cargo nord-coreene în porturile chineze, chiar și după intrarea în vigoare a interdicției”, a declarat Kent Boydston, analist la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

Nivelul de bunăstare

Până în 1973, Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost cam la egalitate în ceea ce privește nivelul de trai. Cu toate acestea, Coreea de Sud i-a luat-o înainte țării vecine, devenind unul dintre producătorii de top la nivel global, cu companii precum Samsung sau Hyundai.

Pe de altă parte, Coreea de Nord a stagnat în anii ’80, din cauza sistemului rigid.

Personal militar

În timp ce Coreea de Nord se află pe locul 52 în topul țărilor cu cel mai mare număr de locuitori, se crede că are a patra cea mai mare armată, la nivel global.

Totodată, se estimează că 25% din PIB este alocat cheltuielilor de apărare și aproape fiecare nord-coreean face un stagiu militar.

Sud-coreenii trăiesc mai mult

Speranța de viață în Coreea de Nord a scăzut, după foametea din anii ’90, însă chiar și fără dificultățile din perioada respectivă, aceștia trăiesc cu 12 ani mai puțin decât vecinii lor din Sud. Unul dintre motive este legat de lipsa de alimente.

Nord-coreenii au mai mulți copii

Vârful natalității a fost atins, în Coreea de Nord, în 2017. Acest lucru este datorat eforturilor depuse de Phenian pentru încurajarea populației să facă mai mulți copii.

Astfel, statul a cheltuit aproximativ 70 de miliarde pentru alocarea de bonusuri pentru nou-născuți, concediu paternal și tratamente pentru infertilitate.

FULLSCREEN
INFOGRAFIC: Nouă statistici importante despre Coreea de Nord
  • /

Sursa: BBC NEWS

VIDEO PROTVPLUS.RO