Fostul KGB, pus în gardă de Putin: „Serviciile speciale occidentale lucrează împotriva Rusiei”

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai dificilă situaţie de pe front este în continuare la Bahmut, spune Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a mai anunțat, în mesajul de marți noapte, că armata sa pregătește o contraofensivă puternică.

Artileria rusă a transformat orașul Bahmut în ruine. Apărătorii sunt aproape încercuiți, dar rezistă cu stoicism în fața asalturilor ruse, în condițiile în care unitățile Wagner sunt la un pas să taie ultimele drumuri de evacuare ale orașului.

Comandamentul armatei ucrainene a decis să trimită întăriri în Bahmut, deși analiștii militari cred că importanța strategică a orașului nu justifică eforturile Kievului. Pe de altă parte, pierderile rușilor sunt uriașe în oameni și echipamente, iar măcinarea armatei inamice pare să fie scopul rezistenței ucrainene.

Gen. lt. Douglas Sims, director pentru operațiuni, J-3, Statul Major Întrunit: „Situația curentă e, în general, statică. Schimb minim de teritoriu, cu pierderi semnificative. Cea mai activă zonă de luptă e în jurul orașului Bahmut. Armata rusă luptă sălbatic împotriva apărării ucrainene și utilizează artileria și asalturi în valuri cu mii de soldați. Rușii au obținut câștiguri minore cu pierderi semnificative”.

Același scenariu se repetă și în sud, în jurul orașului Vulhedar, unde rușii au pierdut două unități de elită în lupte crâncene.

Citește și
vladimir putin
Putin promulgă suspendarea participării Rusiei la ultimul tratat de dezarmare nucleară cu SUA

Alex Rossi, corespondent Sky News: „Locul acesta este absolut devastat după lupte. Nu este o fereastră la apartamentele din aceste blocuri care să nu fie spartă. Peste tot sunt cratere de la exploziile obuzelor”.

Soldat ucrainean: „(Rușii) Atacă iar și iar. Fără întrerupere. Înaintează trecând peste cadavrele camarazilor lor”.

Fără succese majore pe câmpul de luptă, rușii au bombardat iarăși orașele ucrainene, cu rachete și drone. Rachetele rusești au căzut peste casele oamenilor, peste spitale și piețe.

Kievul, acuzat de noi atacuri asupra Rusiei

Între timp, în Rusia au ajuns mai multe drone ce ținteau infrastructura critică a țării. Incidentele au fost urmate de un apel lansat de Putin către Serviciul de Securitate de la Moscova.

Cel puțin trei drone ucrainene au fost doborâte, marți, în apropierea unor instalații de petrol și gaze din Rusia, inclusiv în regiunea Moscovei, scrie presa din Rusia. Iar alte două drone - în sudul Rusiei, la Krasnodar, unde, marți, a ars un depozit de combustibil, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Oficialii ucraineni nu au comentat informațiile. Însă, la scurtă vreme după aceste incidente, președintele Vladimir Putin a ordonat Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) să intensifice protejarea infrastructurii-cheie.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „FSB trebuie să țină sub control în special porțiunea ruso-ucraineană a frontierei de stat. Sarcina voastră este să puneți o barieră în calea grupurilor de sabotaj și să preveniți introducerea ilegală de arme și muniții pe teritoriul Rusiei. Trebuie să ne consolidăm și operațiunile de contrainformații, deoarece serviciile speciale occidentale lucrează împotriva Rusiei, într-un mod activ”.

Fred Pleitgen, CNN: „Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am observat în ultimele zile este că Vladimir Putin încearcă să mobilizeze toate forțele. Evident, serviciul de informații a fost strigat la apel, într-un discurs adresat FSB, prin care i s-a reamintit cât de important este. Iar acest lucru vine în timp ce în războiul din Ucraina există probleme”.

Kremlinul susține că este gata pentru negocieri

Între timp, președintele Belarusului, Aleksandr Lukashenko, a ajuns la Beijing, unde se întalnește, miercuri, cu președintele Xi Jinping. Înainte de asta, într-un interviu pentru presa chineză, a lansat un apel la pace. În înțelegerea proprie, desigur.

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Trebuie să profităm de acest moment în care Rusia nu și-a pus economia pe picior de război. E un moment unic și s-ar putea să nu se mai repete”.

Pe de altă parte, Kremlinul a transmis, cu ipocrizie, că Rusia este deschisă la negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, dar că noile "realități teritoriale" nu pot fi ignorate.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Există anumite realități care țin deja de chestiunile interne ale Rusie. Mă refer la noile teritorii ruse (regiunile ucrainene anexate). Există constituţia Federaţiei Ruse, pe care nimeni nu o poate pune la îndoială şi pe care partea rusă nu o poate sacrifica, niciodată”.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Aliații NATO au convenit că Ucraina va deveni membră a alianței noastre. Dar, în același timp, aceasta este o perspectivă pe termen lung. Chestiunea acum este să ne asigurăm că Ucraina prevalează ca națiune suverană, independentă. De aceea, trebuie să sprijinim Ucraina”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Vladimir Putin a interzis folosirea cuvintelor străine în limba rusă. Care sunt singurele excepții
Vladimir Putin a interzis folosirea cuvintelor străine în limba rusă. Care sunt singurele excepții

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care interzice, între altele, folosirea unor cuvinte străine, în cazul în care rusa este folosită ca limbă de stat - iar singurele excepţii fac cuvinte care nu au echivalent în rusă.  

Putin promulgă suspendarea participării Rusiei la ultimul tratat de dezarmare nucleară cu SUA
Putin promulgă suspendarea participării Rusiei la ultimul tratat de dezarmare nucleară cu SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat marţi suspendarea participării Rusiei la New START (sau START III), ultimul tratat de dezarmare nucleară care mai era încă în vigoare cu SUA, relatează EFE şi RIA Novosti.

Peskov:
Peskov: "Este cam devreme pentru a spune dacă preşedintele Putin va candida din nou"

Vladimir Putin nu a spus până acum dacă va candida din nou la alegerile prezidenţiale programate pentru 2024, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Recomandări
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL
Consultări politice la Cotroceni. AUR refuză să participe: ”Iohannis, pleacă!”. USR intră la discuții separat de PSD și PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a început, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent