Fost director CIA: „Prigojin și-a păstrat viața, dar să fie foarte atent când este lângă o fereastră deschisă”
Deși nimeni nu știe unde este, Evgheni Prigojin a postat primul mesaj audio de când a acceptat să pună capăt rebeliunii sale armate. Și afirmă că niciunul dintre mercenarii săi nu a fost de acord să semneze acorduri cu Ministerul rus al Apărării.
Potrivit presei ruse, Prigojin ar fi încă sub investigație, pentru că a incitat la rebeliune, deși Kremlinul anunțase că a retras acuzațiile.
Între timp, pe front, forțele Kievului revendică noi succese tactice, în sudul și estul Ucrainei. Tot pe front, a fost filmat și Șoigu, rivalul lui Prigojin.
Este în funcție, la datorie, și, deocamdată, cel puțin, are sprijinul lui Putin. Acesta pare să fie mesajul transmis după ce televiziunea de stat din Rusia a difuzat imagini cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, inspectând trupele în Ucraina, la un presupus post de comandă, aproape de linia frontului.
Numai că nu există niciun indiciu unde și când a fost filmat Șoigu. Ar fi prima lui apariție de la rebeliunea lui Evgheni Prigojin și a mercenarilor săi, de sâmbătă. Șeful miliției Wagner a cerut înlăturarea ministrului Apărării și îl descria pe Șoigu drept „răul suprem”.
Vladimir Putin a dat, luni, prima declarație publică după revolta eșuată din weekend, însă liderul de la Kremlin a vorbit despre industrie, noi tehnologii și tineret. Nu a spus un cuvânt despre trupele Wagner, despre situația din Rusia sau despre Evgheni Prigojin.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Permiteți-mi să subliniez că dezvoltarea și modernizarea industriei este prioritatea noastră absolută”.
Dar efemera rebeliune militară a lui Prigojin l-a lăsat pe Putin într-o poziție slăbită, cu autoritatea grav afectată - remarcă analiști, dar și responsabili politici din Occident.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE: „Monstrul creat de Putin odată cu (armata privată) Wagner, acest monstrul îl mușcă acum. Acest monstru acționează împotriva creatorului său. Sistemul politic din Rusia arată fragilități, iar puterea militară se fisurează. Iar aceasta este o consecință importantă a războiului din Ucraina”.
Prigojin ar fi acceptat să plece, în exil, în Belarus
Rebeliunea Wagner arată slăbiciunile regimului de la Moscova a spus și secretarul general al NATO, aflat în vizită în Lituania, după ce a corectat o scăpare.
Ca parte a acordului - mediat, se spune, de Alexandr Lukașenko - Prigojin a acceptat să oprească marșul mercenarilor săi spre capitală, după ce sâmbata ajunseseră la 200 de kilometri de Moscova. Trupel Wasgner s-au retras din Rostov-pe-Don, iar Prigojin ar fi acceptat să plece, în exil, în Belarus.
Fostul director CIA și general în retragere, David Petraeus, s-a referit la numeroșii ruși de marcă, care au murit în circumstanțe dubioase, inclusiv căzând de la ferestre, după ce Rusia a pornit invazia la scară mare în Ucraina, în februarie 2022: „Prigojin și-a păstrat viața, dar și-a pierdut Grupul Wagner. Și ar trebui să fie foarte atent când este lângă o fereastră deschisă, în noile sale împrejurimi, din Belarus, unde s-ar fi dus”.
De la Kremlin se anunța sâmbătă seara că Prigojin, care este anchetat pentru "îndemn la o revoltă armată", pleacă în Belarus fără a mai fi urmărit penal. Dar acuzațiile nu au fost retrase - a declarat o sursă din cadrul Parchetului general rus, citată de principalele agenții de presă ruse.
Între timp, forțele ucrainene au reușit în continuare avansuri pe front. Au eliberat încă un sat din sud-estul Ucrainei, în regiunea Donețk - potrivit ministerului Apărării de la Kiev. Care susține că, de la începutul ofensivei, în urmă cu câteva săptămâni, au fost eliberați 130 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat în sudul țării.
Și mai spectaculos, forțele ucrainene ar fi reușit chiar să treacă Niprul, stabilind o mică poziție pe celălalt mal în regiunea Herson.