Fiu al unui profesor de pian, Andreas parea un tanar tacut si amabil. Declaratiile vecinilor si apropiatilor familiei Lubitz

27-03-2015 13:04


Ancheta catastrofei de marti din Alpii Francezi nu mai are de-a face cu mecanica unui avion, ci cu fragilitatea fiintei umane. Fiu al unui profesor de pian, Andreas Lubitz avea 28 de ani si era un pilot talentat.

Intre 12 si 14 ani, Lubitz a frecventat un club de planorism de langa Montabaur. Un vechi membru il descrie drept un adolescent obisnuit, hotarat sa-si urmeze visul.

Lubitz a terminat cursurile in 2012 si, dupa doar un an, a fost angajat de compania Germanwings.

Peter Ruecker, membru al clubului: "Parea sa fie foarte fericit ca a primit postul, dupa trei ani de instructaj in Statele Unite."

Klaus Radke, presedintele clubului: "Cat timp ne-a fost alaturi, s-a remarcat ca fiind un tip calm, responsabil."

Cand nu era la serviciu, Lubitz era un baiat tacut, amabil. Fire sportiva, participa adesea la maraton.

Johannes Rossmann, vecina familiei Lubitz: "Nu imi vine sa cred. Un baiat tanar si sanatos, cel putin asa parea, foarte sanatos, avea conditie fizica buna."

Si totusi. In 2008, Lubitz si-a intrerupt studiile pentru cateva luni. Lupta cu depresia, atacurile de panica si epuizarea fizica, a dezvaluit o prietena presei germane. Insa parea sa fi depasit acest episod, din moment ce la angajare a trecut examinari psihologice si fizice dure.

Testele psihologice n-au fost insa repetate dupa angajare. Cei de la Lufthansa au fost nevoiti sa recunoasca faptul ca Lubitz a pacalit cumva masurile de siguranta ale companiei.

Carsten Spohr, director executiv Lufthansa: "Avem, la Lufthansa, un sistem prin care angajatii ne pot spune, fara a fi sanctionati, daca au probleme sau pot raporta problemele intampinate de alti colegi de-ai lor. Iar in cazul nostru, nimeni nu a spus nimic. Asadar, toate masurile de siguranta de care suntem foarte mandri NU au functionat in acest caz."

Andreas Lubitz locuia impreuna cu parintii intr-o vila de 400 de mii de euro, din orasul Montabaur, dar avea si un apartament in Dusseldorf.

Speriati de puhoiul de ziaristi si de forfota politistilor, unii vecini au plecat de acasa. Cele doua locuinte ale familiei Lubitz au fost minutios perchezitionate de politistii germani care au plecat cu unitatea centrala a computerului sau si cu numeroase cutii cu bunuri personale. Anchetatorii spera ca acestea le vor oferi raspunsuri vitale.

BRICE ROBIN, procuror de caz: "De obicei, cand te sinucizi o faci singur, te omori doar tu. De aceea nu am folosit termenul de sinucidere. Cand porti responsabilitatea pentru 150 de oameni, eu n-as zice ca e vorba de simpla sinucidere".

H.H.Forsythe, fost pilot miliar: "A fost extrem de hotarat, avea un scop, un fel de misiune, sa se omoare pe el si pe toti cei aflati la bord. Acest om nu avea e sa caute intr-o carlinga de avion".

Un verdict categoric care nu face decat sa amplifice durerea si neputinta famililor indoliate. 200 de rude ale victimelor au ajuns in doua mici localitati aflate foarte aproape de zona dezastrului.

Autoritatile locale au pregatit o platforma acoperita, de unde se poate zari cel mai bine locul unde avionul Gwemanwings s-a izbit de stanci. O vale a plangerii, in care sute de jandarmi, politisti, pompieri, vanatori alpini si medici legisti periaza fiecare centimetru patrat pentru a recupera ramasitele.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO