Finlanda s-a oferit să preia preşedinţia UE în locul nostru. Reacţii de la Bucureşti

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 13 Noiembrie 2018 20:34
Categorie: Internaţional
steag finlanda

Juha Sipilä, premierul Finlandei, a anunţat marţi că a discutat cu autorităţile de la Bucureşti şi nu va prelua preşedinţia UE în locul României, aşa cum s-a speculat în presă.

"Pregătirile Finlandei pentru preluarea preşedinţiei UE sunt într-un stadiu avansat”, a scris Sipilä pe Twitter marţi. „Am verificat situaţia din România. Răspunsul pe care l-am primit din România este că nu intenţionează să ceară ca Finlanda să preia mai devreme preşedinţia UE”.

Ulterior, Sipilä a afirmat că tensiunile politice din România nu vor afecta calendarul preşedinţiei UE. El a declarat agenţiei de presă STT că România nu are nicio intenţie de a-şi amâna termenul de şase luni la preşedinţia UE.

Anunţul a fost făcut după ce europarlamentarul finlandez Henna Virkkunen a afirmat că este răspunderea ţării sale să preia mai devreme preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, reacţionând la afirmaţia de luni a lui Klaus Iohannis, potrivit presei de la Helsinki. „Dacă România nu poate prelua preşedinţia UE, Finlanda e următoarea la rând”, a afirmat politiciana, care a spus că există şi un precedent: „Din cauza Brexit, preşedinţia britanică a fost întreruptă şi Estonia a preluat în 2017”. În mod normal, Finlanda ar urma să preia această poziţie abia în iulie 2019.

 

 

Şi Sampo Terho, ministru pentru Afaceri Europene în guvernul de la Helsinki, a precizat că situaţia politică de la Bucureşti ar putea duce la o cerere de asistenţă din partea Finlandei, dar nu a anunţat că a primit o astfel de solicitare. Aceste afirmaţii au fost făcute înaintea adoptării rezoluţiei Parlamentului European şi a publicării raportului MCV.

Şi Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o replică: "Așa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului.

De asemenea, atragem atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat.

În urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației care tratează declarațiile oficialilor finlandezi, actualizare ce cuprinde poziția Executivului român și clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul de Președinție a Consiliului UE și nu va solicita asistență, în acest sens, Guvernului finlandez.

Reiterăm că exercitarea în bune condiții a mandatului privind Președinția României a Consiliului Uniunii Europene este un exercițiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituțiile statului și un dialog deschis și onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate.

Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României față de Uniunea Europeană și de promovarea valorilor sale, cât și a consolidării și articulării rolului României la nivelul statelor membre.

Nu în ultimul rând, subliniem importanța tratării cu maturitate a unor informații care nu sunt fundamentate pe demersuri reale și care pot afecta imaginea României și influența credibilitatea și statutul său la nivel european."

Declaraţia lui Klaus Iohannis care a produs aceste reacţii a fost făcută luni. "De la 1 ianuarie 2019, România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, o poziţie extrem de importantă, o poziţie extrem de onorantă, o poziţie extrem de solicitantă mai ales pentru Guvern. Părerea mea este că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Acum câteva săptămâni am fost întrebat de jurnalişti şi am spus că vom face faţă rezonabil, dar numai că între timp lucrurile au luat-o razna. La Guvern nu se mai înţeleg responsabilii pentru diferite sectoare, persoanele care ar trebui să se ocupe de chestiunile europene pleacă sau sunt demise şi în acest fel ne trezim în ceasul al 12-lea total, total nepregătiţi. Şi cred că din păcate şi acuma, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea - Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare. Nu există nicio perspectivă de bună implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave", spunea atunci preşedintele României.

steag finlanda Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Ministrul Mediului: Preşedinţia României la Consiliul UE înseamnă 6 luni grele
Ministrul Mediului: Preşedinţia României la Consiliul UE înseamnă 6 luni grele
Comisarul european Vera Jourova: Preşedinţia UE ar putea însemna prea mult pentru România
Comisarul european Vera Jourova: Preşedinţia UE ar putea însemna prea mult pentru România
Tăriceanu:
Tăriceanu: "România nu e pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE". Dăncilă şi Dragnea îl contrazic
VIDEO PROTVPLUS.RO
papa francisc tort
De ziua lui, Papa Francisc a primit un tort uriaș, de la copii. VIDEO
Explozie puternică la un restaurant. Sunt zeci de răniți. FOTO, VIDEO
Trump a numit șef de cabinet o persoană care l-a descris ca fiind ”o ființă teribilă”
Cutremur de 6,1, în Inelul de Foc al Pacificului. La ce adâncime s-a produs
Diamant uriaş, găsit aproape de Polul Nord. Ce valoare are
Motivul pentru care mai mulți jurnaliști au fost bătuți de polițiști în timpul unor proteste
PUTIN RADE
După Crimeea, Putin vrea să controleze și muzica rap. De ce este îngrijorat
Ucraina are propria biserica ortodoxă, independentă de Moscova
Descoperire misterioasă într-un mormânt egiptean vechi de 4.400 de ani
Protest cu mii de persoane, inspirat de „vestele galbene”, la Roma. FOTO
Protest la Viena față de coaliția de dreapta aflată la putere. ”Rasismul miroase urât”
Pregătiri pentru o demonstrație de amploare în Ungaria, dupa adoptarea ”Legii Sclaviei”