Financial Times despre "colapsul Guvernului": "Romanii au fost exemplari in acceptarea suferintei"
Refacerea increderii necesita eforturi profunde de reformare a sistemului politic si juridic, perceput drept clientelar si corupt la 20 de ani de la caderea lui Ceausescu, comenteaza Financial Times in editorialul "Testul Bucurestiului".
Editorialul porneste de la afirmatia premierului desemnat Mihai Razvan Ungureanu ca va conduce un Guvern care merita increderea publica, notand ca acesta a inlocuit o parte a vechii coalitii guvernamentale, si anume ministrii principalului partid al coalitiei, cu politicieni tineri.
Predecesorul lui Ungureanu, Emil Boc, a "cazut" in urma protestelor care au cuprins Romania in ultimele saptamani si care i-au luat pe politicieni prin surprindere, noteaza FT.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Acestea au fost alimentate in parte de frustrarea fata de programul de austeritate adoptat in schimbul unui imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI si UE, a doua cea mai saraca tara din UE fiind afectata dur si de o reducere a salariilor cu doua cifre, scrie editorialistul.
Pana luna trecuta, "romanii au fost exemplari in acceptarea suferintei", continua publicatia. Dar, in contextul austeritatii, exista sentimentul ca elita politica nu a participat la aceasta suferinta.
Desi presedintele Traian Basescu a castigat doua mandate cu o platforma anti-coruptie, prima condamnare semnificativa a fost pronuntata abia luna trecuta, in timp ce zvonurile despre "favoritism politic" in toate partidele abunda, noteaza FT.
Colapsul fostului Guvern ar putea avea de-a face cu un calcul politic, la fel de bine ca si cu protestele de strada. El va oferi PDL timp sa isi reconstruiasca popularitatea aflata in prabusire inaintea alegerilor din acest an, distantandu-se de masurile de austeritate.
Dar daca acesta este singurul scop, este un scop gresit, apreciaza publicatia, indemnand orice nou Guvern sa promoveze aplicarea legii si transparenta si subliniind ca "alegerile libere nu sunt de ajuns".
Sursa: Financial Times
Etichete: guvern, emil boc, financial times,
Dată publicare:
09-02-2012 07:44