Fenomenul DANA face ravagii în Spania. În Malaga au fost inundații foarte puternice, apa a pătruns în multe clădiri
Spania se confruntă din nou cu ploi torențiale din cauza fenomenului DANA. În Malaga au fost miercuri inundații foarte puternice, iar apa a pătruns în multe clădiri și la metrou.
Nu s-au înregistrat victime iar ploile au cedat în intensitate spre seară. Furtuna a ocolit regiunile din Valencia, devastate de viiturile din octombrie.
În doar o oră a plouat cât într-o lună întreagă în orașul Malaga, din sudul Spaniei. Localnicii au filmat cum, în câteva minunte, străzile se transformă în râuri învolburate! Apele au păstruns şi într-un spital din oraș.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Furtuna a provocat și o trombă marină înfricoșătoare, surprinsă în largul coastei.
Alexandra Brumă - Româncă în Malaga: ”Din cauza ploilor masive, s-au produs inundații care au afectat foarte grav mai ales centrul oraşului și diferite străzi, circulația a fost restricţionata, școlile, universitățile sunt închise. Suntem sfătuiţi să stăm în case, să nu ne deplasăm prea mult cu maşini, cu orice tip de transport public, majoritatea persoanelor nu au putut ajunge joi la lucru, majoritatea restaurantelor sunt închise”.
În plus, trenurile de mare viteză care leagă Costa del Sol de Madrid au fost anulate.
Provincia Malaga, ce cuprinde stațiunile turistice Marbella, Velez și Estepona, este cea mai afectată de fenomenul meteorologic extrem cunoscut sub numele de „Dana” - ceea ce înseamnă "depresiune izolată la mari altitudini". Este același fenomen meteo care a făcut prăpăd, luna trecută, în regiunea Valencia, și a curmat peste 220 de vieți.
Fenomenul apare la ciocnirea dintre un mare front de aer cald și unul rece. Se formează nori denşi, încărcaţi cu apă, care pot rămâne multă vreme deasupra aceleiaşi zone, și astfel creează un potop.
De data aceasta, autoritățile au reacționat ca la carte. Încă de marți seara au fost transmise alerte pe telefoanele mobile, iar 3 mii de persoane care locuiesc în preajma unui râu au fost evacuate, preventiv.
Ovidiu, român în Spania: ”Începând de joi am început să fim informaţi prin TV, radio, prin mesaje de alertă de protecţie civilă prin care ni se făceau recomandări. Școlile au fost închise, la miezul nopții am fost informaţi ca şcoala la care avem băiatul va fi închisă”.
Speriați de ce s-a întâmplat luna trecută în Valencia, localnicii au respectat indicațiile oficiale: au rămas în locuințe și au evitat deplasările cu mașina. Au ridicat baraje care să le protejeze locuințele, și-au înfoliat mașinile și le-au legat de copaci.
Zeci de mașini au fost înghițite de ape, pe insula Sicilia. Pompierii au intervenit în peste 70 de situații. Cel mai grav este în 5 localități de lângă Catania. Deocamdată, nu au fost raportate victime, dar codul portocaliu de vreme rea rămâne în vigoare pentru estul Siciliei. Și aici, ca măsură de precauție, școlile au fost închise.