Facebook a identificat mii de mesaje de dezinformare plătite de Rusia
Facebook a anunțat miercuri că a descoperit o operațiune, foarte probabil cu baza în Rusia, care a cheltuit 100.000 de dolari pentru mii de reclame care promovau mesaje politice și sociale discordante, transmite Reuters, conform Agerpres.
Facebook a menționat că, într-o perioadă de doi ani până în luna mai 2017, 3.000 de reclame și 470 de conturi și pagini 'neautentice' au popularizat opinii discordante pe diverse subiecte precum imigrația, rasa și drepturile gay.
Alți 50.000 de dolari au fost cheltuiți pentru 2.200 reclame 'potențial legate de politică', foarte probabil de către ruși, a explicat rețeaua de socializare online.
Alegeri 2024
15:35
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. Cei cu viză de flotant pot vota indiferent de data la care au obținut viza
15:32
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
15:03
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români
15:01
SURSE | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. VEZI primele date neoficiale de la partide. Cine intră în turul 2
Legea electorală din Statele Unite le interzice cetățenilor străini și entităților de peste hotare să cheltuiască bani pentru a susține în mod special alegerea sau înfrângerea unui candidat. Persoanele care nu sunt cetățeni ai SUA pot în general să își exprime susținerea sau dezacordul pe un anumit subiect.
Alte reclame, precum acelea care menționează un candidat, dar nu se pronunță pentru votul în favoarea sau împotriva acestuia, intră în ceea ce avocații numesc 'zonă juridică gri'.
Facebook a anunțat aceste concluzii într-o postare pe blog a șefului pentru securitate, Alex Stamos, și a precizat că în prezent cooperează cu autoritățile federale americane în ancheta privind operațiunile de influențare a alegerilor prezidențiale din 2016.
Potrivit unei surse din Congresul SUA apropiate acestui dosar, Facebook i-a informat pe membrii comitetelor de informații ale Senatului și Camerei reprezentanților în legătură cu reclamele rusești suspecte. Ambele comitete desfășoară anchete cu privire la presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale de anul trecut din Statele Unite, inclusiv la o potențială complicitate între campania electorală a lui Donald Trump și Moscova.
Facebook a prezentat concluziile și lui Robert Mueller, responsabil cu anchetarea presupusului amestec al Moscovei în scrutinul prezidențial american de anul trecut. Compania a realizat copii ale mesajelor publicitare respective, precum și informații despre cumpărători, a adăugat sursa citată.
Chiar dacă nu s-a încălcat legea, Facebook a afirmat că 470 de conturi și pagini asociate cu reclamele au fost în contradicție cu condițiile rețelei de socializare online referitoare la autenticitate și sunt suspendate de atunci.