Atentat sinucigas pe aeroportul Ataturk, soldat cu cel putin 31 de morti si 120 de raniti. Reactia presedintelui Erdogan

×
Codul embed a fost copiat

Trei teroristi kamikaze s-au detonat, marti seara, la aeroportul Ataturk din Istanbul. Potrivit primelor informatii, sunt aproape 31 de morti si 120 de raniti.

Trei teroristi kamikaze s-au aruncat in aer, marti seara, pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Bilantul actualizat indica aproape 31 morti si 120 de raniti. 

Potrivit Reuters, politia a deschis focul asupra lor, in momentul in care acestia au vrut sa treaca de un punct de control. Autoritatile din Turcia sustin ca este foarte probabil ca in spatele atacului sa se afle Statul Islamic.

Cititi in articol:
Momentul exploziei, surprins de camere
Statul Islamic s-ar afla in spatele atacului
Momentul in care un politist se lupta cu unul dintre teroristi
Declaratiile facute de martori
Mai multi romani au ramas blocati in zona libera a aeroportului
O cursa Turkish Airlines, care plecase la ora 22:01 de pe Otopeni, a aterizat pe Ataturk la 22:59

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

Citește și
explozie in Istanbul
11 morti si zeci de raniti dupa atentatul din Istanbul: politia turca a arestat 4 suspecti. Prima reactie a lui Erdogan
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

UPDATE 02:30 Oficialii turci au revizuit numarul mortilor. Cifra se ridica acum la 31, relateaza AP.

UPDATE 01:40 Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un apel la "lupta comuna" pe plan international dupa triplul atentat sinucigas, relateaza AFP.

"Sper cu tarie ca atacul asupra aeroportului Atatürk va reprezenta un punct de cotitura in lupta pe care o avem de dus in comun, in frunte cu tarile occidentale, in intreaga lume impotriva organizatiilor teroriste", a afirmat seful statului turc intr-un comunicat dat publicitatii de serviciul sau de presa.

UPDATE 01:25 Un oficial de rang inalt din Turcia a declarat ca bilantul a ajuns la aproape 50 de morti, informeaza AP. Televiziunea publica din Turcia precizeaza ca numarul ranitilor a ajuns la 120.

 UPDATE 00:57 Relatarile martorilor despre teroristi

Sute de pasageri ieseau din Aeroportul Ataturk din Istanbul cu bagajul in mana sau stivuite pe carucioare, in urma atacului soldat cu cel putin 28 de morti 60 de raniti, relateaza The Associated Press, citata de News.ro.

Altii erau asezati pe iarba, iluminati de girofarurile ambulantelor si masinilor de politie, singurele vehicule care aveau acces pe aeroport.

Doi turisti sud-africani, Paul si Susie Roos from Cape Town, se aflau pe aeroport si urmau sa se intoarca acasa marti, in momentul in care au avut loc exploziile.

Ei afirma ca au fost zguduiti de ceea ce au vazut.

"Veneam dinspre sosiri catre plecari, pe scarile rulante, in momentul in care am auzit aceste impuscaturi", a declarat Paul pentru AP.

"Era un tip care se invartea acolo. Era imbracat in negru si avea un pistol in mana", a adaugat el. 

UPDATE 00:51 Noi imagini de la atentat au fost postate pe retelele de socializare. Camerele din aeroport au surprins cum un politist se lupta cu unul dintre teroristi si reuseste sa il impuste, dupa care atacatorul se arunca in aer.

UPDATE 00:42 Ministerul Afacerilor Externe condamna in termenii cei mai fermi atacul terorist care a avut loc la aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu numeroase victime.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza angajamentul ferm al Romaniei in combaterea tuturor formelor de terorism si reafirma necesitatea conjugarii si intensificarii eforturilor internationale in combaterea acestor actiuni care nu pot fi justificate sub nicio forma, punand in pericol vieti nevinovate.

MAE mai precizeaza ca, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Ankara si a Consulatului General al Romaniei la Istanbul, s-a autosesizat si a contactat, in regim de urgenta, autoritatile locale pentru a verifica daca printre victime se afla si persoane de cetatenie romana.

Cele doua misiuni au declansat procedurile consulare standard in astfel de situatii si se afla in legatura cu autoritatile turce, fiind pregatite sa acorde asistenta consulara de specialitate in limita competentei legale.

Suplimentar, o echipa consulara din cadrul Consulatului General al Romaniei la Istanbul s-a deplasat la fata locului pentru a oferi asistenta consulara necesara, mai precizeaza MAE.

UPDATE 00:37 Sefi de stat si de guverne din UE care participa la Bruxelles la un summit pe tema plecarii Marii Britanii din Uniune condamna atacul de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, relateaza The Associated Press.

Premierul belgian Charles Michel a postat marti un mesaj pe Twitter, din timpul unei reuniuni cu usile inchise: "Un atac josnic. Suntem alaturi de oamenii din Turcia".

"Ne gandim la victimele atacurilor de pe aeroportul din Istanbul. Condamnam aceste acte atroce de violenta", a scris presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite. 

UPDATE 00:31 Potrivit presei internationale, ISIS a revendicat atacul.

 

UPDATE 00:16 Guvernatorul din Istanbul, citat de ABC NEWS, spune ca ar fi fost vorba despre trei atacatori. Mai mult, martorii sustin ca un politist a atacat unul dintre atacatori, l-a trantit la pamant, iar in acel moment acesta s-a detonat.

UPDATE 00:13 Potrivit AP, autoritatile din Turcia au anuntat ca numar mortilor se ridica in acest moment la 28 si cel putin 60 de raniti.

UPDATE 00:07 Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a anuntat ca un grup de romani sunt blocati in zona libera a Aeroportului Ataturk din Istanbul, iar o echipa consulara incearca sa ii preia.

"Exista un grup de romani blocati in zona libera, dupa controlul pasapoartelor, cu care echipa consulara tine legatura telefonic. Sunt romani care asteptau sa plece cu o cursa Turkish Airlines si care nu a mai decolat", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Iolu a mentionat ca o echipa consulara s-a deplasat la aeroport, insa deocamdata se afla in afara zonei protejate in acest moment de autoritatile turce.

Zona de protectie este aeroportul si in jurul acestuia, iar echipa consulara este langa aeroport, in afara acestei zone.

”Echipa de la consulat incearca acum sa ii preia preia pe cetatenii romani si sa ii ajute”
, a precizat Iolu.
 

UPDATE 00:01 Abdullah Agar, un expert pe probleme de securitate si terorism, intrebat de CNN-Turk, a privilegiat pista unui atentat jihadist.

"Seamana mult cu metodele lor", a spus el, referindu-se la atacurile care au avut loc la aeroportul si metroul din Bruxelles.

UPDATE 23:49: Potrivit jurnalistilor turci, ambulantele nu au facut fata numarului mare de raniti, care au fost transportati la spital cu taxiurile ce asteptau in fata cladirii. Atacul nu a fost deocamdata revendicat.

Aeroportul Ataturk este unul dintre cele mai aglomerate, dar si cele mai sigure din lume. Anul trecut, a primit 61 de milioane de pasageri.

UPDATE 23:44: Atacul a avut loc putin timp dupa ora locala 22:00. Din primele informatii, doi atacatori kamikaze au detonat bombele in momentul in care au intrat in vizorul fortelor de securitate de pe aeroport.

Din primele informatii, cei doi atacatori au deschis focul  inainte sa isi detoneze bombele. O deflagrarie a avut loc chiar pe trotuarul din fata cladirii de la terminalul sosiri internationale. Cealalta deflagratie a avut loc la intrare, chiar in fata filtrului de securitate.

Televiziunile din Turcia au transmis imagini care arata amploarea deflagratiilor si oameni raniti care asteapta sa primeasca ingrijiri in afara cladirii. Numeroase ambulante si masini de politie au ajuns la fata locului.

Aeroportul Ataturk este unul dintre cele mai aglomerate din lume si era cunoscut ca fiind unul foarte sigur. Doar ca sa intri in aeroport trebuie sa treci de un prim filtru de securitate.

Metropola Istanbul s-a confruntat cu un val de violente in ultimele luni. Mai multe atentate au vizat inclusiv zone turistice din Istanbul. Autoritatile de la Ankara au pus atacurile pe seama gruparii Stat Islamic care controleaza regiuni din Siria, aproape de granita cu Turcia sau asupra separatistilor kurzi.

Sunt in vigoare avertismente de calatorie emise de la inceputul anului de SUA si Marea Britanie pentru proprii cetateni: fiti vigilenti in calatoria in Turcia, stati departe de locurile aglomerate si cautate de turisti, riscul de atentate este ridicat.

Turcia este parte a coalitiei internationale impotriva Statului Islamic. In acelasi timp, Istanbulul poarta un razboi impotriva militantilor kurzi din PKK, considerata organizatie terorista.

Istanbulul a mai fost lovit de atentate anul acesta: cel mai recent, impotriva unui autobuz cu politisti, a ucis 11 persoane. Alt atac, in ianuarie, a ucis 13 turisti straini, tot intr-o zona foarte cautat de turisti.

MOMENTUL EXPLOZIEI

UPDATE 23:28: La Istanbul a aterizat, marti seara, si zborul Turkish Airlines, care a decolat de pe Aeroportul Otopeni la 22:01. Cursa a aterizat pe aeroportul Ataturk in jurul orei 23:00, asadar dupa momentul in care au avut loc exploziile.

 

UPDATE 23:25 "Potrivit informatiilor care mi-au fost furnizate, atacul a avut loc chiar la intrarea in aeroport. Atacatorul a folosit o arma Kalashnikov, iar apoi s-a aruncat in aer", a declarat ministrul de justitie turc.

UPDATE 23:12 In acest moment, toate zborurile dinspre si catre Istanbul sunt oprite. Aeroportul a fost inchis.

UPDATE 23:07 Doi suspecti s-au aruncat in aer la aeroportul international Atatürk din Istanbul in fata punctelor de control de la terminalul de sosiri dupa ce politia a deschis focul asupra lor, a anuntat un oficial turc.

UPDATE 23:05 Un utilizator din Turcia a postat pe Twitter o imagine cu o mitraliera, care se presupune ca a fost folosita in atacul de la aeroport.

 

UPDATE 23:00 Autoritatile sustin ca este vorba despre un atentat-sinucigas si anunta cel putin 10 morti si peste 40 de raniti, potrivit AFP.

Mai multe ambulante au fost trimise cu sirene in functiune spre terminalele zborurilor internationale.

Potrivit unor martori, doua explozii au zguduit terminalul, provocand o miscare de panica printre pasageri. Exploziile ar fi fost provocate de bombe detonate inainte de intrarea la punctele de control.

"Au fost foarte puternice, toata lumea a intrat in panica si a inceput sa fuga in toate directiile", a spus unul dintre acestia la CNN-Türk.

Numerosi politisti au stabilit un perimetru de securitate la locul incidentului, potrivit imaginilor prezentate la televizor.

 

UPDATE 22:55 Oficialii turci spun ca, pana in prezent, ar fi fost confirmati 10 morti si mai multi raniti.

UPDATE 22:52 Potrivit unor surse citate de Reuters, se pare ca este vorba despre un atac sinucigas, iar atacatorii ar fi murit. Aceste informatii nu au fost inca confirmate.

UPDATE 22:42: Mai multi martori au facut fotografii la locul tragediei, in urma celor doua explozii. Potrivit unui barbat, prezent la fata locului, citat de CNN, mai multi taximetristi s-au mobilizat sa ajute persoanele ranite.

UPDATE 22:34 Imagini filmate de un martor, imediat dupa explozii:

Potrivit Reuters, au avut loc doua explozii, iar mai multe persoane sunt ranite.

Focurile de arma s-au auzit din parcarea aeroportului.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Inca un atentat in Turcia. Cel putin trei morti si alte cateva zeci de persoane au fost ranite
Inca un atentat in Turcia. Cel putin trei morti si alte cateva zeci de persoane au fost ranite

Un politist si doi civili si-au pierdut viata, iar cel putin 30 de persoane au fost ranite miercuri intr-un atentat cu masina-capcana ce a vizat sediul politiei din Midyat, in sud-estul Turciei.

11 morti si zeci de raniti dupa atentatul din Istanbul: politia turca a arestat 4 suspecti. Prima reactie a lui Erdogan
11 morti si zeci de raniti dupa atentatul din Istanbul: politia turca a arestat 4 suspecti. Prima reactie a lui Erdogan

Un atac sangeros cu masina-capcana a facut cel putin 11 morti si 36 de raniti, la Istanbul. Atentatul a vizat un autobuz de politie care trecea printr-o zona centrala a metropolei.

Cel putin 14 morti, inclusiv sase copii, in Turcia ,dupa ce un autobuz a cazut intr-un canal de irigatii
Cel putin 14 morti, inclusiv sase copii, in Turcia ,dupa ce un autobuz a cazut intr-un canal de irigatii

Cel putin 14 persoane au murit, inclusiv sase copii, iar alte 26 au fost ranite dupa ce un autobuz scolar la bordul caruia se aflau elevi, parinti si profesori a cazut intr-un canal de irigatie in sudul Turciei, au anuntat luni autoritatile.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.