Premierul francez Manuel Valls, despre BREXIT: "Trebuie spart buboiul in Europa"

Ultima actualizare: 01-07-2016 01:00
Manuel Valls

Referendumul britanic care a condus la un Brexit demonstreaza ca "trebuie spart buboiul" in Europa si "arata, intr-un anumit mod, nemultumirea oamenilor" fata de constructia europeana, a declarat premierul francez.

Europenii "se indoiesc de Europa. Ei nu inteleg ce face ea, nu vad ce le ofera. Pentru ei, Europa este invadatoare in lucrurile marunte si absenta in cele esentiale. Mai rau, ei au sentimentul ca ea le impune optiunile ei si joaca in mod sistematic impotriva intereselor lor", a declarat Manuel Valls intr-un discurs pe care l-a sustinut in Adunarea Nationala, in deschiderea dezbaterilor cu privire la un Brexit.

"Sloganul celor pro-Brexit, 'reia puterea', spune foarte clar lucrurilor pe nume. Si nu-l putem ignora. Europa se va face impreuna cu popoarele. Daca nu, se va disloca", a subliniat seful Guvernului francez.

"Britanicii s-au exprimat. Aceasta alegere democratica trebuie respectata. Ea se impune tuturor", a subliniat premierul francez.

"Alternativa este simpla: fie facem ca intotdeauna, evitand evidenta, incercand pur si siimplu sa colmatam bresele, cu mici aranjamente, fie ne facem curaj, mergem la baza lucrurilor si facem din acest soc un electrosoc si o oportunitate", a adaugat el.

"Caci eroarea istorica", a continuat Valls, "va fi sa credem ca referendumul ii priveste doar pe britanici. Nu! Este vorba despre viitorul fiecaruia in parte dintre popoarele Uniunii", a avertizat el.

"Iar inainte de toate (...), cel al poporului francez. De aceea a dorit Guvernul sa vina sa se exprime in fata dumneavoastra, in deplin acord cu cererea dumneavoastra, domnule presedinte al Adunarii Nationale (Claude Bartolone)", a spus el.

"Fiindca eu cred profund in Europa, prin radacinile, originile si convingerile mele, refuz ca acest mare destin sa esueze. Refuz ca el sa se rastoarne si sa se scufunde, antrenat de populismul in ascensiune. Refuz ca noi sa cedam fatalismului, pesimismului. Si refuz sa suferim", a mai declarat Manuel Valls, nascut spaniol si devenit francez la varsta de 20 de ani.

"Din acest motiv, fiecare - inclusiv eu - trebuie se intrebe din nou asupra certitudinilor pe care le are si sa se repuna in discutie", a indemnat premierul francez.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO