Explozie de noi cazuri de Covid-19, în lume. Ce măsuri iau bulgarii. Recorduri sinistre în SUA
Nu doar România se confruntă cu o explozie a infectărilor cu SARS-COV2. La sud de noi, Bulgaria a anunţat, astăzi, un număr record de persoane infectate, cele mai multe în Sofia şi Plovdiv.
Autoritățile au închis barurile și au interzis, din nou, prezența spectatorilor la evenimente sportive.
Pe de altă parte, Statele Unite au înregistrat un nou record înfricoșător de cazuri noi: peste 65.000.
„Cred că statele aflate în situație dificilă trebuie să se închidă”, a declarat cel mai cunoscut expert în boli infecţioase al administraţiei americane.
În altă ordine de idei, în Hong Kong școlile s-au închis iarăși, din cauza înmulțirii alarmante a cazurilor de infectare.
Record de noi îmbolnăviri, în Bulgaria
În ultimele 24 de ore, Bulgaria a înregistrat încă 330 de cazuri noi, cu 90 mai multe decât ieri, când fusese deja raportată cea mai mai mare creștere într-o zi, de la începutul pandemiei. Autoritătile de la Sofia au decis să aplice măsuri mai stricte și au limitat evenimentele sportive și adunările publice la 30 de persoane. Iar barurile de noapte vor avea voie să funcționeze doar în aer liber, la 50% din capacitate.
Dr. Angel Kunchev, inspector-șef de Sănătate: „Mulţi oameni au fost amendaţi, inclusiv în centrul pietonal din Sofia, unde am văzut că angajaţii unor restaurante faimoase nu poartă mască, ceea ce pentru mine e o încălcare flagrantă a legii. Da, vom face controale şi vom fi foarte stricţi. Şi, dacă vom descoperi nereguli, vom închide restaurantele”.
Mască obligatorie, în Barcelona
În nord-estul Spaniei, guvernul catalan a impus din nou obligativitatea purtării măștilor în Barcelona și în regiunile din jur, unde numărul de îmbolnăviri a început din nou să crească.
Alfonso Flores, localnic: „Guvernul catalan face bine că strânge şurubul, în sensul că trebuie să ne asumăm responsabilitatea şi, dacă oamenii nu urmează regulile, trebuie amendaţi. Oamenii trebuie să înveţe şi se pare că învaţă doar cu băţul”.
Recorduri sinistre în SUA
Peste Ocean, în Statele Unite, fiecare zi aduce noi recorduri sinistre. La un centru medical de la granița Californiei cu Mexicul, situația este dramatică. Fost ofițer de aviație, veteran al războiului din Irak, directorul spitalului spune că n-a mai fost niciodată copleșit în asemenea măsură.
Adolphe Edward, directorul spitalului: „Când lumea spune: e o zonă de război, război cu cine? Un război al nostru cu Covid-19. Am văzut chiar acest cort când am fost în Balad, când eram în Irak”.
Pentru că toate paturile din clădirea spitalului din El Centro sunt ocupate, activitatea s-a mutat în corturi, în condițiile în care afară sunt 43 de grade Celsius.
Reporter: „Ne puteți spune ce purtați?”
Amber Marez: „Este un dispozitiv care păstrează totul închis, astfel încât să nu fim expuși la ceva”.
Pentru alți angajați ai instituțiilor de urgență, coșmarul continuă pe străzi. Pompierii sunt chemați măcar o dată pe oră la un om căzut pe stradă, un posibil caz de Covid-19.
Chad Whitlock, căpitan: „Trebuie să decontaminăm tot echipamentul, să înlăturăm uniforma, să facem duș și să purtăm altă uniformă pentru restul zilei”
Pompier: „Curge transpirația!”
Chad Whitlock, căpitan: „Da, suntem inundați. Toți sunt foarte obosiți și toți sunt, așa cum se vede și pe fața mea, sunt un pic epuizați”.
California a raportat, joi, 149 de decese, un record pentru acest stat.
Și Florida stă foarte prost, cu aproape 9.000 de cazuri noi și 120 de decese în ultimele 24 de ore.
Dr. Anthony Fauci: „În mod sigur, Florida cred că a sărit peste câteva etape. Responsabilii oricărui stat care se confruntă cu înmulțirea cazurilor ar trebui să se gândească serios la reinchidere și carantină. Este pur și simplu furtuna perfectă, cel mai cumplit coșmar în materie de sănătate publică. Este un virus extraordinar de molipsitor. Rapiditatea și eficiența cu care se răspândește sunt de-a dreptul șocante. Cei care se așteptau la o scădere abruptă a cazurilor odată cu vremea caldă și umedă, cred că ne-am convins cu toții că nu e cazul”.
Potrivit ziarului The New York Times, stocurile de măști de protecție sunt din nou pe terminate. În Houston, doctorilor li s-a cerut deja să refolosească măștile de tip N-95.