Experti elvetieni confirma "posibilitatea" otravirii lui Yasser Arafat cu substante radioactive

Yasser Arafat

Experti elvetieni care au analizat bunuri ce i-au apartinut lui Yasser Arafat, mort in 2004 in apropiere de Paris, confirma "posibilitatea" unei otraviri a liderului palestinian cu substante radioactive.

"Mai multe esantioane ce contineau urme de fluide corporale (sange si urina) prezentau o radioactivitate mai ridicata si neexplicata, provenind de la poloniu 210, in comparatie cu esantioanele de referinta", scriu acesti experti din cadrul Institutului pentru Radiofizica (IRA) de la Lausanne in articolul publicat de revista medicala britanica.

Aceiasi specialisti au anuntat deja, in 2012, aceasta descoperire a unui nivel "semnificativ" de radioactivitate provenind de la poloniu, detectata pe aceleasi bunuri personale, intr-un document difuzat de postul Al-Jazeera.

Expertii elvetieni precizeaza ca si-au concentrat analizele asupra "petelor vizibile de fluid corporal pe bunuri personale specifice (lenjerie de corp, caciula, periuta de dinti, haine de sport)".

"Aceste rezultate sustin posibilitatea unei otraviri a lui Arafat cu poloniu 210", adauga echipa, potrivit careia nivelurile radioactivitatii detectate pe aceste esantioane sunt "compatibile cu o ingerare letala a cativa gigabecquereli (de poloniu 210) in 2004".

Citește și
NSA
The Guardian: NSA isi impartaseste interceptarile cu Israelul
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In plus, tabloul clinic al lui Yasser Arafat la momentul mortii, nu exclude o otravire cu poloniu, potrivit acestor oameni de stiinta, chiar daca liderul palestinian nu a prezentat doua simptome ale unei iradieri importante, si anume caderea parului si "mielosupresia" sau saracirea maduvei osoase in celule producatoare de globule.

In opinia echipei elvetiene, "simptome de stari de rau, vome, oboseala, diaree si anorexie, urmate de insuficiente hepatice si renale (prezentate de liderul palestinian la momentul mortii) ar putea sugera o otravire prin radioactivitate".

"Nu exista nimic nou in comparatie cu ceea ce s-a spus in 2012" si publicat in presa, a minimalizat Béatrice Schaad, insarcinata cu comunicarea la Centrul Universitar spitalicesc din cantonul Vaud (CHUV), din care face parte IRA. "Nu este posibil, in continuare, sa se conchida ca a fost otravit", a subliniat ea.

Yasser Arafat a murit pe 11 noiembrie 2004, la varsta de 75 de ani, la Spitalul Militar Percy din Clamart, in apropiere de Paris.

El a fost internat la sfarsitul lui octombrie 2004, dupa ce a prezentat dureri la nivelul abdomenului, fara sa fie insotite de febra, la cartierul sau general de la Ramallah, unde traia izolat incepand din decembrie 2001, incercuit de armata israeliana. Vaduva sa, Suha, nu a solicitat efectuarea unei autopsii.

Intr-o fisa de spitalizare franceza datand de la 14 noiembrie 2004, care a fost publicata, este trecuta o inflamare "de natura infectioasa" la nivel intestinal si tulburari "grave de coagulare", dar acestea nu elucideaza cauza mortii.

In baza analizei elvetiene, efectuate asupra bunurilor liderului, "existau suficiente suspiciuni pentru recomandarea exhumarii corpului in 2012", argumenteaza expertii elvetieni in articolul din The lancet.

Ramasitele liderului istoric palestinian au fost exhumate, la Ramallah, in noiembrie 2012, si s-au efectuat prelevari.

Aproximativ 60 de esantioane au fost repartizate spre a fi analizate de trei echipe de anchetatori, si anume elvetieni, francezi si rusi, fiecare echipa lucrând in mod individual, fara sa le contacteze pe celelalte.

"Din cauza procedurilor legale, data publicarii rezultatelor detaliate ale analizelor (asupra esantioanelor prelevate in urma) exhumarii este necunoscuta", scrie echipa elvetiana in The Lancet.

Ea subliniaza ca o autopsie la momentul mortii lui Arafat ar fi fost "folositoare", deoarece, chiar daca la momentul acela nu era vizata o otravire cu poloniu, ar fi putut sa fie pastrate esantioane in vederea efectuarii unor teste ulterior.
 

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
"Spionul" arestat in Israel are dubla cetatenie belgiano-iraniana, anunta Bruxelles-ul

Barbatul care detine un pasaport belgian si care a fost arestat pentru spionaj in Israel are dubla cetatenie belgiano-iraniana, a anuntat duminica ministrul de Externe Didier Reynders, relateaza AFP.

The Guardian: NSA isi impartaseste interceptarile cu Israelul
The Guardian: NSA isi impartaseste interceptarile cu Israelul

NSA transmite date institutiei similare israeliene, ISNU, cu riscul de a comunica informatii despre americani si de a le incalca, astfel, dreptul la viata privata, a dezvaluit miercuri cotidianul britanic The Guardian.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.