Expert OMS contaminat in Sierra Leone cu Ebola. Virusul face deja victime si in Congo

25-08-2014 09:12

Un expert medical international a fost contaminat, pentru prima data, cu Ebola, in Sierra Leone, iar Republica Democrata Congo a confirmat duminica seara prezenta virusului pe teritoriul sau, relateaza Mediafax.

Kinshasa a anuntat ca virusul Ebola este prezent in provincia Ecuator (nord-vest). "Rezultatele sunt pozitive. Virusul Ebola este confirmat in RDC", a declarat ministrul congolez al Sanatatii Félix Kabange Numbi, referindu-se la esantioane prelevate de la persoane afectate de o febra hemoragica, soldata cu 13 morti, incepand din 11 august, in provincia Ecuator. Insa, in opinia ministrului, aceasta epidemie nu are "nicio legatura cu cea din Africa de Vest".

Un expert din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a contractat virului in Sierra Leone, a anuntat Organizatia, fara alte precizari, subliniind ca este primul caz in randul celor aproximativ 400 de persoane mobilizate de catre organizatie in tarile afectate, si anume Guineea, Liberia, Sierra Leone si Nigeria.

Potrivit unui purtator de cuvant al OMS de la Geneva este vorba despre un expert in epidemiologie.O reuniune a ministrilor africani ai Sanatatii sub egida OMS, prevazuta in perioada 1-5 septembrie in Benin, a fost amanata sine die din cauza epidemiei de Ebola, a anuntat duminica capitala administrativa a acestui stat, Cotonou.

Un infirmier voluntar britanic contaminat la Kenema, in estul Sierra Leone, zona considerata epicentul epidemiei, a fost repatriat in Marea Britanie si internat intr-o unitate de izolare la spitalul londonez Royal Free. Pacientul, care nu este "grav bolnav" potrivit Ministerului britanic al Sanatatii, a fost evacuat cu ajutorul unui avion militar. Pacientul a fost adus in Marea Britanie la bordul unui avion militar, intr-o capsula speciala, si a fost internat in condtii speciale intr-un spital din Londra.

Sierra Leone este urmatoarea destinatie a turneului in tarile afectate de Ebola efectuat de catre coordonatorul ONU pentru lupta impotriva Ebola, doctorul David Nabarro si adjunctul directorului OMS pentru Securitate Sanitara doctorul Keiji Fukuda. Turneul a inceput in Liberia, tara cel mai dur afectata.
 
Adaposturi, purificatoare de apa si protectie

Liberia a primit duminica 16 tone de echipament medical pentru a lupta impotriva Ebola, livrate cu avionul de catre Agentia americana pentru Dezvoltare (USAID)."Este prima incarcatura pe care noi, USAID, o aducem in Liberia pentru lupta impotriva Ebola. Provine de la depozitul nostru din Dubai", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul agentiei americane, Kai Olsen, pe aeroport, in apropiere de capitala, Monrovia.

Aceasta livrare consta in "material plastic pentru fabricarea unor adaposturi temporare", unitati pentru purificarea apei si "echipamente de protectie, inclusiv manusi, masti si combinezoane care vor permite sa se lucreze cu bolnavi sau esantioane de virus Ebola", a precizat Olsen.
ONU si OMS au promis sambata mijloace "fara precedent" in Liberia, pentru a face fata propagarii fulgeratoare a virusului Ebola."Aceasta epidemie exceptionala necesita o mobilizare fara precedent in toate dimensiunile", a declarat dr. Nabarro.

Dr. Fukuda a promis ca OMS si partenerii sai, inclusiv Médecins Sans Frontières (MSF), vor "construi centre de ingrijire suplimentare in jurul orasului Monrovia, cu scopul de creste numarul paturilor pentru (bolnavi de) Ebola pana la 500, in urmatoarele sase saptamani".

Pe de alta parte, un adolescent in varsta de 17 ani, Siafa Kamara - unul dintre cei patru locuitori din West Point (o suburbie a Monroviei) raniti prin impuscare la 20 august in confruntari armate cu militari insarcinati sa impuna respectarea carantinei in acest cartier - a decedat.

"Guvernul mi-a ucis fratele, armata mi-a ucis fratele", a declarat pentru AFP sora sa, Evon Karweh, acuzand autoritatile, care neaga ca au deschis focul asupra multimii, ca nu vor sa predea cadavrul familiei.

Reprezentanta Speciala a secretarului general al ONU pentru Liberia Karin Landgren a declarat vineri ca "saluta declaratia presedintei (Ellen Johnson Sirleaf) de azi (vineri), potrivit careia in nicio circumstanta nu va fi folosita forta letala din nou".

Epidemia a provocat moartea a cel putin 1.427 de persoane - 624 in Liberia, 406 in Guineea, 392 in Sierra Leone si cinci in Nigeria - dintr-un total de 2.615 cazuri (confirmate, probabile sau suspecte), potrivit ultimului bilant OMS de pana la 20 august.

 

 

 

Tags: ebola, congo,


VIDEO PROTVPLUS.RO