Exodul de pe aeroportul din Kabul, departe de a lua sfârșit. 10.000 de afgani speră să scape definitiv de talibani
Peste 82.000 de oameni au fost evacuați de pe aeroportul din Kabul de când capitala afgană a ajuns sub controlul talibanilor.
Dar, potrivit Pentagonului, alți 10.000 se află și acum pe aeroport. Președintele Biden insistă ca operațiunea de evacuare să se încheie și trupele americane să fie retrase complet până pe 31 august. Însă mii de afgani, care încearcă să scape de talibani, vor fi lăsați, probabil, la mâna acestora.
Doar speranța le-a mai rămas acestor oameni blocați pe aeroportul din Kabul. În spate - sunt talibanii; în față - soldații care trebuie să decidă cine rămâne și cine pleacă. Cei care nu vor apuca un loc într-unul dintre ultimele avioane de evacuare vor fi nevoiti să se întoarcă acasă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Stuart Ramsay, corespondent Sky News: "Oamenii încep să simtă că rămâne tot mai puțin timp pentru aceste evacuări și sunt tot mai disperați. Toți cei de acolo stau chiar într-un canal de epurare și încearcă să le arate soldaților actele, sperând să îi convingă să se uite peste ele".
Cu zecile stau în canalizare, până la genunchi în apa cu dejecții. Mirosul e greu de suportat.
Mulți dintre acești oameni așteaptă, de zile întregi, la limita perimetrului de securitate asigurat de soldații britanici. Nu e zi în care să nu îndure ore de arșiță. Nu prea au ce să mănânce, apa de băut nu ajunge.
Când identifică pe câte cineva cu documente viabile de călătorie, soldații și unii voluntari mai vânjoși îi ajută să iasă din canal. Pe cei aleși și pe membrii familiilor lor, uneori familii extinse.
Răsuflă ușurați, dar nu înseamnă că totul s-a terminat cu bine pentru ei, dacă au trecut de această selecție. Încă mai pot fi respinși.
Pe neașteptate, talibanii au anunțat, marți seară, că nu-i mai lasă pe afganii care vor să plece din țară să mai ajungă la aeroportul din kabul.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor: "Șoseaua care duce la aeroportul din Kabul a fost blocată. Străinii pot trece de punctele de control, dar afganilor nu li se mai permite să treacă".
Ca urmare, mii de oameni care au lucrat pentru coaliția internațională sau alții care se tem de persecuțiile talibanilor sunt acum la mâna lor.
Talibanii insistă că nimeni nu are de ce să se teamă și au găsit o justificare pentru blocarea accesului spre aeroport.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor: "Afganilor nu li se mai permite să treacă pentru că s-ar înghesui și mai mulți în jurul aeroportului și ar crește riscul ca afganii să-și piardă viața în busculade, să fie striviți în mulțime, sau călcați în picioare".
De la Washington, președintele american a spus că "talibanii ajută la eforturile de evacuare". Dar Biden a ignorat presiunile liderilor mondiali și membrilor Congresului, anunțând că obiectivul său este "retragerea trupelor americane din Afganistan până la termenul limită stabilit".
Joe Biden, președintele SUA: "Suntem în grafic să terminăm până pe 31 august. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Fiecare zi de operaţiuni aduce riscuri suplimentare trupelor noastre".
Dealtfel a început și retragerea unora dintre cei 6.000 de militari americani de pe aeroportul din Kabul.
Între timp, baza aeriana Ramstein, din Germania s-a transformat, rapid, într-un imens refugiu temporar pentru afganii evacuati
Atika Shubert, jurnalist CNN: "Din acest punct de observație, aveți perspectiva operațiunii, cât de mult a fost extinsă. Când noi am venit aici, sâmbătă dimineața, să vedem primele zboruri sosind din Afganistan, erau doar câteva corturi, acolo. Vedeți cât de multe sunt acum și ce operațiune masivă înseamnă aducerea a mii de evacuați".
Numărul celor care așteaptă la baza Remstein să ajungă, în sfârșit, în America a trecut de 7.000. Cetățenii americani, deținătorii permisului de rezidență "cartea verde" și cei cu vize aprobate au prioritate, conform Departamentului de stat american.
Mohammed Nazif Maywand: "Avem nevoie de dușuri, avem nevoie de Internet. Nu avem Internet aici și cumva trebuie să intrăm în legătură cu familiile noastre care își fac griji pentru noi".
Pentagonul a activat flota aeriană civilă, apelând la marile companii aeriene, cum este Delta, ca să-i poată aduce pe evacuați în Statele Unite.
Sursa: Pro TV
Etichete: afganistan, talibani, kabul, aeroport kabul,
Dată publicare:
25-08-2021 20:37