Exercitii NATO in Marea Nordului, chiar in ziua cand s-au semnalat vase de lupta rusesti. Ce tari au trimis nave si submarine
Nave din mai multe tari NATO, dar si din Suedia, au inceput luni un exercitiu de aparare impotriva submarinelor
NATO a inceput luni in Marea Nordului un amplu program de aplicatii navale anti-submarin, la care participa si Suedia, stat care nu face parte din Alianta Nord-Atlantica, relateaza agentia Reuters, citata de Agerpres. In total, nave din 11 tari iau parte la exercitiul denumit 'Dynamic Mongoose' ('Mangusta Dinamica'), in cadrul caruia se va simula detectarea si atacarea unor submarine intr-unul dintre cele mai ostile spatii maritime, cunoscut pentru curentii rapizi si relieful submarin foarte denivelat, cu numeroase canioane.
Aplicatiile se desfasoara in contextul tensiunilor cu Moscova generate de criza din Ucraina si de activitatea militara a Rusiei in apropierea flancului estic al NATO. Chiar in ziua cand au inceput aceste exercitii, Letonia a anuntat ca a observat doua nave de razboi rusesti si un submarin in apropierea frontierei sale maritime in Marea Baltica, iar la sfarsitul saptamanii trecute Lituania a inaintat un protest oficial Moscovei in urma incursiunilor repetate ale navelor militare rusesti in zona economica exclusiva lituaniana din Marea Baltica.
Actiunile marinei militare ruse in respectiva zona sunt insotite de continuarea incursiunilor fortelor aeriene ale Moscovei. Si Finlanda a anuntat saptamana trecuta reperarea unui submarin in apele ei teritoriale, in directia caruia marina finlandeza a lansat grenade de semnalizare pentru a-l atentiona ca a fost detectat si ca trebuie sa paraseasca zona.
'Rusia are dreptul sa fie prezenta pe mare, la fel cum suntem si noi (...), dar incidentele pe care le-am vazut reprezinta incalcari ale normelor internationale (...), iar acesta este un motiv de ingrijorare', a declarat comandantul exercitiului din Marea Nordului, amiralul Brad Williamson. Aplicatiile nu sunt un raspuns la actiunile Rusiei, dar acestea din urma dau relevanta exercitiului, a completat el.
'Rusii si-au sporit mult activitatea militara si noi a trebuit sa facem la fel', a afirmat la randul sau comandantul unui submarin german, ambarcatiune care in acest exercitiu joaca rolul de tinta inamica. In total, patru submarine vor participa la manevre, una dintre misiunile lor fiind sa se apropie nedetectate de navele de suprafata asupra carora vor simula un atac. La exercitiu vor participa nave si submarine din Canada, Germania, Franta, Olanda, Norvegia, Polonia, Spania, Turcia, Marea Britanie, SUA si Suedia.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, NATO, exercitiu, nave, submarine, marea nordului, marina, flota,
Dată publicare:
04-05-2015 16:52