Execuțiile din Coreea de Nord. Ce acuzații li se găsesc oamenilor și cine asistă la ele
Coreea de Nord desfăşoară execuţii publice pentru a răspândi teamă în rândul populaţiei, a transmis marţi o organizaţie de apărare a drepturilor omului, într-un raport.
Raportul, realizat de Grupul Tranziţional de Lucru privind Justiţia (TJWG), este rezultatul a patru ani de cercetări şi interviuri cu peste 600 de nord-coreeni fugiţi din ţară şi stabiliţi în străinătate.
"Execuţiile publice au ca scop să amintească populaţiei de politicile speciale pe care le are statul", a declarat directoarea de cercetare al TJWG, Sarah A. Son.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Însă al doilea şi cel mai puternic motiv este că insuflă o cultură a fricii în rândul oamenilor obişnuiţi", a adăugat ea.
Printre cei executaţi în public s-au numărat şi membri epuraţi din rândul elitei, cum s-a întâmplat cu unchiul liderului Kim Jong Un, Jang Song Thaek, în 2013.
Însă cel mai des întâlnite acuzaţii care li se aduc celor condamnaţi variază de la "furt de cupru şi de animale" şi, ceva mai rar, activităţi "anti-statale" şi treceri ilegale în China, a precizat grupul.
Sondajul realizat în rândul a 610 fugari nord-coreeni care locuiesc în Coreea de Sud include şi 19 relatări despre execuţii cu cel puţin 10 persoane în acelaşi timp.
La execuţii asistă mulţimi de sute sau chiar de mii de persoane. Conform organizaţiei, cea mai tânără persoană care a asistat la o execuţie avea şapte ani.
Grupul a identificat 35 de relatări de execuţii publice care au avut loc pe acelaşi mal al unui râu, neidentificat. În acest loc s-ar fi pus în practică astfel de execuţii în fiecare deceniu începând din anii 1960.
Şase dintre execuţii s-au făcut prin spânzurare, iar 29 - prin pluton de execuţie, conform organizaţiei.
Reuters menţionează că nu a putut verifica din surse independente nici una dintre relatările din raport.
Unele relatări despre execuţii în Coreea de Nord s-au dovedit apoi a fi false, după ce oficiali care fuseseră daţi ca fiind executaţi au reapărut.
În această lună, au existat relatări în presă despre execuţia unor oficiali implicaţi în negocierile nucleare cu SUA, care au eşuat în februarie la un summit între Kim şi preşedintele american Donald Trump.
Liderul de la Casa Albă şi-a exprimat îndoieli în legătură cu veridicitatea relatărilor despre aceste execuţii.