"Excelenta prima zi la birou". Povestea primului cetatean britanic care ajunge pe Statia Spatiala Internationala. VIDEO

16-12-2015 13:39

Tim Peake

Maiorul Tim Peake a devenit marti primul cetatean al Marii Britanii care sa fi ajuns pe Statia Spatiala Internationala, asta dupa ce s-a pregatit sase ani pentru o misiune de sase luni.

In prima sa transmisie de acolo, Tim a declarat ca este extrem de fericit si ca a fost o „excelenta prima zi la birou”. El i-a spus sotiei ca spera ca toata lumea sa se fi bucurat de spectacol.

Tim Peake a decolat impreuna cu ceilalti doi colegi de misiune, Yuri Malenchenko si Tim Kopra, la ora 13:03 ora Romaniei de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan si a ajuns la bordul SSI la 19:33.

Misiunea a avut o intarziere de 9 de minute din cauza faptului ca sistemul automat de docare nu a functionat si a trebuit sa fie activat manual.

Odata ce presiunile au fost egalizate intre modulul de transport si Statia Spatiala, cei trei astronauti s-au vazut cu ceilalti trei membri ai misiunii, pe care ii vor inlocui. Momentul a fost filmat de cei de la bordul SSI.

Mai multe vedete si oficiali ai Statului Britanic i-au transmis felicitari si mesaje de incurajare.

Regina Elisabeta a II-a i-a trimis o scrisoare lui Tim in care ii spunea: „Printul Philip si cu mine suntem bucurosi sa ii transmitem cele mai bune ganduri Maiorului Timothy Peake care se alatura Statiei Spatiale Internationale, pe orbita. Speram ca eforturile sale sa inspire noile generatii de cercetatori si ingineri. Gandurile si rugaciunile intregii natiuni se indreapta acum catre el si echipajul sau, mai ales in aceasta perioada a anului. Alaturi de prieteni si familie, ii dorim o misiune cu realizari si sa se intoarca cu bine pe Pamant.

Premierul David Cameron a inregistrat chiar un mesaj video pentru astronaut in care ii transmitea: „Tim, stiu ca visezi la ziua asta de foarte mult timp. Vom fi alaturi de tine la fiecare pas, privindu-te cu admiratie. In numele tuturor din Marea Britanie da-mi voie sa iti urez mult noroc. Ne faci pe toti mandri.”

Elton John i-a urat mult succes printr-o postare pe Twitter ca de la un „Rocket Man” la altul.

Atunci cand Tim Peake s-a despartit de familie pentru a se imbarca, Oliver, baiatul cel mic al astronautului, in varsta de 4 ani, a strigat: „Vreau sa merg cu tati!

Timothy Nigel Peake are 43 de ani, este casatorit cu Rebecca si au impreuna doi baieti. In 1992 a absolvit cursurile Academiei Militare Regale Sandhurst, iar in 2009 a fost selectat de Agentia Spatiala Europeana pentru a deveni astronaut.

In trecut si alti cetateni britanici au zburat in spatiu, dar acestia detineau si cetatenia altor state, iar misiunile lor nu fusesera finantate exclusiv de Statul Britanic.

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO