Război al concertelor, în Venezuela. Guaido a apelat la ajutorul unui miliardar britanic


Ultimul update: Sambata 23 Februarie 2019 09:47
Data publicarii: Sambata 23 Februarie 2019 08:09
Categorie: Stiri externe

Criza din Venezuela continuă cu vărsare de sânge, dar și un conflict în privința ajutorului umanitar extern. Cel puţin doi oameni au murit și mai mulți au fost răniți în ciocniri la granița dintre Venezuela și Brazilia.

Forțele de securitate au deschis focul asupra unui grup de civili care încercau să împiedice blocarea frontierei. Președintele Nicolás Maduro a ordonat închiderea graniţei, pentru a opri convoaiele de ajutoare, dinspre ţara vecină. Între timp, au avut loc două concerte - "rivale".

Concertele ... "rivale" - care au avut loc la doar 300 de metri unul de altul - au reprezentat cele două tabere care se luptă pentru putere în Venezuela: Pe de o parte, regimul preşedintelui Nicolás Maduro, iar de cealată - liderul opoziţiei, Juan Guaidó, recunoscut de zeci de state drept lider interimar al Venezuelei.

Unul dintre concerte, Venezuela Aid Live, a fost organizat de antreprenorul britanic Sir Richard Branson, care spune că Juan Guaidó i-a cerut să-l organizeze.

Richard Branson, organziator Venezuela AID Live: Trebuie să-i ajutăm pe cei care nu primesc asistenţă medicală, pe cei înfometaţi... Şi sperăm ca astăzi, prin acest concert, să putem măcar să începem aducerea acestor ajutoare umanitare în Venezuela, pentru că oamenii să nu mai sufere atât. Vreau să le mulţumesc tuturor acestor minunaţi muzicieni care au acceptat să cânte aici, fără niciun fel de onorariu.

Concertul umanitar a avut loc în Columbia, lângă podul care traversează granița cu Venezuela. Au fost invitați câteva zeci de artişti, incluzând starurile muzicii latino - Rudy Mancuso, Juanes şi Despacito.

În replică, preşedintele Maduro s-a grăbit să anunţe un concert "patriotic", de partea venezueleană a podului, un festival de 3 zile denumit sugestiv "Luați mâinile de pe Venezuela!".

Până la criza politică, Venezuela e prinsă într-o teribilă criză economică - inflaţia a atins cote astronomice şi lispsesc acut produse de primă necesitate + hrana, medicamente chiar şi articole igienice. Peste 2,7 milioane de oameni au luat calea pribegiei din 2015.

Între timp, ajutorul umanitar pentru Venezuela se adună la graniţa cu ţările vecine, Columbia şi Brazilia.

Juan Guaidó şi susţinătorii săi speră să poată colecta aceste ajutoare, sfidându-l pe preşedintele Maduro, care susţine că nu există nicio criză şi consideră trimiterea ajutoarelor drept "un spectacol propagandistic pus la cale de Statele Unite".

Deja Maduro a închis graniţa cu Brazilia și vrea să închidă şi graniţa columbiană, pentru a împiedica opoziţia s aducă în ţara ajutoare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Masacru la graniţa Venezuelei. De ce a tras armata în locuitorii unui sat
În Venezuela se moare de foame. De ce refuză Maduro să primească ajutoare
VIDEO PROTVPLUS.RO